bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om 12 V nätenheter

  • was är en 12 V/DC fast nätenhet?

  • was kan ställas in på en inställbar 12 V nätenhet?

  • was skiljer stabiliserade och ostabiliserade 12 V nätenheter?

  • was är en switchad nätenhet 12 V?

  • was utmärker sig med en 12 V RESEADAPTERSNINGSnätadapter?

  • Hur hittar ICH den passande 12 V nätenheten?

was är en 12 V/DC fast nätenhet?

Nätadapter

Nätadaptrar är den perfekta lösningen för enkel strömförsörjning av småapparater. 12V-nätadaptrar spelar en särskild roll. Med denna spänning kan en tillräckligt stor effekt användas utan att strömmen blir för hög. Därför måste kablarna inte vara för Dick.

Det är också anledningen till att ombordnäten är konstruerade för 12 V likspänning i bilar, motorcyklar och liknande. Men även små ö-solaranläggningar med solcellsbatteri och motsvarande förbrukare arbetar helst med 12 V likspänning.

En nätenhet för fast spänning är konstruerad på grund av konstruktionen så att den vid utgången skapar en likspänning, t.ex. i höjd 12 V/DC. De två bokstäverna DC står för Direct Current, was likant. Till skillnad från beteckningen DC anges ofta även förkortningen AC för Alternating Current vid växelspänning.

Vanlig nätadapter med kabel och DC-kontakt.

Till 12 V nätenheter för fast spänning

was kan ställas in på en inställbar 12 V nätenhet?

Inställbar nätenhet

Med det gula vridreglaget ställs utgångsspänningen in.

En inställbar 12V-nätadapter ger möjligheten att förutom 12 V-spänning även kunna utgångsspänningar. Detta har den stora fördelen att nätenheterna kan användas för olika förbrukare.

Därför har tillverkarna en mängd lågvoltskontaktanslutningar, så att det finns en passande anslutning för nästan alla förbrukare.

Dessa mångsidiga nätadaptrar är särskilt lämpliga när förbrukare bara används tillfälligt. Innan du använder den måste du dock vara noga med att se till att rätt utgångsspänning och korrekt inställning av anslutningkontakten är rätt.

Annars finns det risk för att fel inställning av förbrukare eller nätenheten förstörs.

Till de inställbara nätadaptrarna

was skiljer stabiliserade och ostabiliserade 12 V nätenheter?

Vid en konventionell 12V-nätenhet med transformator, likriktare och elektrolytkondensator för filtrering fanns det en ofula sidoeffekt: Om nätenheten inte belastats, kunde utgångsspänningen uppgå till 16 - 17 V.

Orsaken till detta skenbart felaktiga beteende var kondensatorn (K), som kunde laddas upp till toppvärdet på halvaxeln. Så fort nätenheten belastats med en lämplig förbrukare, gick spänningen tillbaka till det normala värdet på ca 12 V.

Ostabiliserad nätenhet

För konsumenter med låg strömförbrukning fanns det då en risk för att de fick för hög spänning. Av denna anledning har stabiliserade nätenheter utvecklats, som ger ut stabiliserad utgångsspänning. Oavsett hur stor börda en konsument utsätts för.

Nya nätenheter måste uppfylla vissa minimikrav i fråga om effektivitet och tomgångseffekt i enlighet med ekodesigndirektivet. Dessa gränsvärden kan till största delen inte nås med klassiska nätenheter, som innehåller en nättransformator. Därför finns nu nästan uteslutande elektroniskt switchade nätenheter tillgängliga. Dessa uppvisar ingen nämnvärd spänningsöverökning vid tomgång.

was är en switchad nätenhet 12 V?

Switchad nätenhet

För en switchad nätenhet riktas 230 V nätspänning likriktat med en likriktare (GR) och jämnas med en kondensator (K1). Den resulterande likspänningen omvandlas via en transformator (TR) till en elektronisk brytare (transistor).

Denna transistor (T1) öppnar och stänger strömkretsen genom transformatorens primärspole flera tusen gånger per sekund. På så sätt induceras en spänning på transformatorns sekundärsida, som också är likriktad (D1) och utjämnad (K2).

En regleringssteg (RS) ser till att pulsbreddsmodulering (PWM) på primärsidan endast tillför så mycket energi som behövs på sekundärsidan.

För att den galvaniska separationen av primär- och sekundärsidan ska bibehållas används en optokopplare (OK) för överföring av kontrollinformationen. Den höga taktfrekvensen gör att transformatorn och laddningskondensatorerna kan ställas in betydligt mindre än en vanlig nätadapter med transformator.

Den switchade nätenhetstekniken ger en låg vikt och samtidigt en hög verkningsgrad för nätenheterna.

was utmärker sig med en 12 V RESEADAPTERSNINGSnätadapter?

Tack vare den motsvarande utformningen av switchad nätenhetsteknik arbetar resenätenheter med ett mycket brett ingångsspänningsområde.

Av denna anledning spelar det ingen roll om resenätenheten drivs med 110 V/60 Hz eller 230 V/50 Hz. Utgångsspänningen kommer alltid att vara densamma.

Endast de mekaniska kontakterna måste anpassas. Därför medföljer många resekontaktadaptrar som passar för att driva nätenheten på alla vanliga vägguttag.

RESEADAPTERnätadapter

Resekontakt med olika uttagsadaptrar

Hur hittar ICH den passande 12 V nätenheten?

När du väljer lämplig 12 V nätenhet finns det några enkla frågor som snabbt och säkert leder till rätt produkt:

1. Ska det vara en nätenhet för fast spänning på 12 V?

Om bara en förbrukare ska försörjas med 12 V, finns en nätenhet för fast spänning. Om nätenheten ska användas växelvis för flera förbrukare med olika driftspänning erbjuds nätadaptrar med inställbar utgångsspänning.

2. Hur hög måste den maximala utströmmen vara?

Om nätadaptern endast är avsedd för en förbrukare, kan max. utgångsström riktas till denna förbrukare. Om förbrukaren behöver 800 mA, måste nätadaptern även kunna leverera 800 mA vid kontinuerlig drift. Med komponenttoleranser eller i vissa driftssituationer kan en konsument ha högre strömbehov än vad som angetts. I detta fall är det bättre om nätadaptern klarar 1000 mA och på så sätt även den ökade strömbehovet tillförlitligt kan täcka.

Om nätenheten är avsedd för flera förbrukare, måste den väljas efter den enhet som har det högsta strömbehovet.

Vårt praktiska tips:

Om endast driftspänning (V) och effekt (W) anges för den förbrukare som ska försörjas, kan strömmen beräknas. Om informationen t.ex. är 6 V och 12 W kan man räkna ut en ström på 0,5 A eller 500 mA enligt följande formel:

I = P : U (ström = effekt: Spänning)

      

3. Vilken anslutning behöver ICH?

Med blotta ögat kan det ofta inte tydligt ses om förbrukarens lågvoltsanslutning kräver en DC-kontakt med 5,5/2,5 mm eller 5,0/2,1 mm (ytterdiameter/innerdiameter). Men även vid telepluggar är det inte genast klart vilken teleplugg som krävs. Här måste man i den tekniska dokumentationen av förbrukaren se efter vilken DC-kontakt som behövs. I anslutning till detta ska det kontrolleras om den nödvändiga anslutningskontakten är eller kan monteras på kabeln på nätaggregatet.

Om nätenheten är avsedd för olika apparater, vore ett exemplar med en mängd olika anslutningsadaptrar det bästa valet. På så sätt har varje förbrukare en passande anslutningskontakt.

4. Hur ska anslutningskontakten vara Polerad?

Precis som DC-kontakten är även polningen av kontakten olika från enhet till enhet. För att komma till rätta med detta problem har vissa tillverkare av nätenheter separat löst de olika anslutningsdonen. Lågspänningsledningen har det nödvändiga uttaget, till vilket de olika kontakterna kan anslutas. Om polningen inte stämmer kan polningen i lågvolts-kontakten ändras genom enkel borttagning, vridning och återanslutning.