bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om miniräknare

  • was miniräknare?

  • Särskiljande kännetecken

  • Dessa displayer används

  • Vilken typ av strömförsörjning finns det?

  • Vårt praktiska tips: Miniräknare i skolan och fortbildning

  • Vilka defekter kan uppstå på fickräknare?

was miniräknare?

Fickräknare

Fickräknare är elektroniska räknemaskin i kompakt, bärbar form. På grund av dess lilla storlek och låga vikt är den lätt att transportera i en väska - därför sitt namn.

Instrumenten möjliggör numeriska beräkningar såsom basräkningstyper och procenträkning. Mer omfattande miniräknare behärskar komplexa beräkningar, till exempel beräkning av potential, rötter eller logaritmer. Dessutom finns programmerbara miniräknare, som kan komma ihåg komplexa funktioner och formler.

Inmatningen av de storlekar som ska beräknas sker via ett tangentbord som är utrustat med siffrorna från noll till nio, knapparna för den räkneoperation och hämtning av resultatet. Dessutom finns minst en raderknapp för att tömma resultatminnet. Även enkla modeller har ofta en enkel additions- eller substraktionsminne.
Inmatningen och resultatet visas i de flesta fall med hjälp av en LCD-display med flytande kristaller (Liquid Crystal Display, kort LCD).
 

Särskilda kännetecken för datorn

Miniräknare skiljer sig bland annat från varandra

  • Utrustning för räknetyper
  • Displayen och visningstypen
  • Strömförsörjning
  • Extrafunktionerna 
  • Användningsställen
Fickräknare

Enkla miniräknare kan användas för att utföra grundläggande räknetyper, ofta även procentberäkningar. Därtill finns ett tillfälligt additionalminne, med vilket mellanresultaten från beräkningar kan sparas och hämtas tillbaka. Knapparna är oftast betecknade med M+ (lägg till minnet), M- (ta bort från minnet), MR (få minnet) och MC (radera minnet). När miniräknaren stängs av raderas innehållet i minnet.
Vetenskapliga miniräknare är utrustade med mer omfattande beräkningsmöjligheter. Hit hör kvadratroten och potenräkning, trigonometriska funktioner som sinus eller cosinus, differential- och integralberäkning samt beräkning av logaritmer. En grafikkompatibel miniräknare ger dessutom möjlighet att visa dessa funktioner som kurva på displayen. De har ofta flera minnen som kan ”komma ihåg” oberoende av varandra.

Ännu mer omfattande fickräknare behärskar bråkräkning, beräkningar i grader och bågmått, omräkning av olika sifferformat, vektor- och/eller matrisberäkning och olika transformationer. Dessutom kan vissa av dessa datorer användas för att lösa valutaomräkningar, aktuariefunktionen eller skattefrågor, exempelvis beräkning av ränta och ränta, amorteringar eller nuförtiden.

Programmerbara miniräknare blir ännu ett steg längre. De är utrustade med ett internt minne. Den kan ”utfodras” med hjälp av beräkningskörningar för att alltid ha parat sig med upprepade beräkningar. Detta hjälper användaren att förenkla och automatisera beräkningar. Dessutom finns ett så kallat programmeringsläge inbyggt, som förutom att ange siffror även kan bearbeta bokstäver. Dessa textbaserade programmerings-redigerare kommer datorer mycket nära. Vissa vetenskapliga miniräknare med högupplösta grafiska displayer kan mycket väl mäta sig med surfplattor, men är specialiserade på räkneuppgifter. En del av enheterna har en inställning som gör att inställningarna kan konfigureras.

Dessa displayer används

Fickräknare

En stor del av den moderna miniräknaren är utrustad med strömsparande, kontrastrika LCD-skärmar. Siffrorna och symbolerna visas i blocksymboler eller högupplösta pixlar beroende på uppgift och utrustning, was särskilt när det gäller graverade fickräknare. Miniräknare med pekskärmar finns också tillgängliga. 

Miniräknare med utskriftsfunktion har ofta vakuum-fluorescerande displayer, även känd som Digitron-display. De ser med knivskarpa tecken till att displayen syns väl, till exempel i artificiellt upplysta rum (kontor) och har dessutom en bred synvinkel. På grund av deras högre strömbehov monteras sådana displayer i nätdrivna miniräknare.

 

Vilka möjligheter till strömförsörjning finns för miniräknare?

Vilken strömförsörjning som är bäst beror på användningsområde och plats. Miniräknare måste vara små och lätta med ord. Därför kan stora batteri- eller batterisatser för behändiga modeller inte komma i fråga. Dessa tar upp mycket plats och väger mycket tungt. Ofta är små litiumjonbatterier inbyggda. Dessutom har många modeller en liten solcellsmodul för att hålla lasten uppe.

Kombinationen av solcells- och batteridrift är mycket smidig och ger optimal energieffektivitet. För kraftfulla enheter med större, kanske till och med färgade displayer används större batterier eller externt laddningsbara batterier för strömförsörjning. Så kallade bordsräknare – oftast med utskriftsmöjlighet – är nästan alltid utrustade med en anslutning till lågspänningsnät. Dessutom kan de även vara utrustade med li-jonknappceller för att få minnesinnehåll eller programmering efter avstängning.

Vårt praktiska tips: Miniräknare i skolan och fortbildning

Skolutbildning är en nationell fråga i Tyskland. Detta återspeglas i reglerna för användning av miniräknare, särskilt vid provning. Detsamma gäller för yrkesutbildning och fortbildning samt för examinationer för vissa examina. Kulturministerierna i de tyska delstaterna har fastställt olika typer av fickräknare som är särskilt godkända i tester.

Ett exempel är godkännandet av tekniska och vetenskapliga skolräknare i tester på gymnasier: Den är tillåten i alla delstater utom Baden-Württemberg, Niedersachsen, Sachsen och Thüringen. Vissa tillverkare av miniräknare (CASIO och Texas Instruments) finns med på förteckningar som gör det möjligt att få information om de tyska bestämmelserna om godkännande. Skolorna och yrkesutbildningsanstalterna skall ge detaljerad information om vilka datorer som är godkända för vilka utbildningsinnehåll. I undervisningen är det i princip möjligt att använda miniräknare överallt på grund av lärarnas pedagogiska frihet.

  

Vilka defekter kan uppstå på fickräknare?

Fickräknare

Fickräknare är i princip produkter med mycket lång livslängd. Kriterier för att inte uppfylla kraven är t.ex. display som förstörs av mekanisk påverkan, förbrukade batterier eller ackumulatorer. Defekta solcellsmoduler leder också till att enheten slutar fungera, eftersom det interna batteriet inte längre kan laddas.

På grund av det låga energibehovet hos moderna miniräknare kan dessutom stora, outbytta batterier strömma vätska som kan påverka kontakterna och batterihöljet. En reparation är i många fall dyrare än en ny resa, särskilt när det handlar om enkla modeller utan grafikfunktion.

Vid skrivare med skrivmöjlighet kan färgband ta ut samma dag som vid en vanlig skrivmaskin eller med nålskrivare. Detta kan bara lösas genom ett utbyte. En rengöring av tryckmekanismen enligt tillverkarens specifikationer bör också ske. Passande färgband, batterier och rengöringsmaterial hittar du också på vår e-butik.