Mini-PC
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Mini-datorer: Kompakta kraftpaket
Minidatorer är fullvärdiga datorer i litet, mycket kompakt format som tack vare sin platssparande konstruktion klarar sig utan stort hölje. Kort sagt kallas persondatorer av ”Small form Factor” (SFF). De mest kända exemplen på mini-PC:n är Apple MacMini (bara ca 4 centimeter hög) och Raspberry Pi, som finns i enskilda komponenter.
Värt att veta av mini-datorer
-
Överblick: Det är en minidator
-
Kärnegenskaper hos minidatorer
-
Användningsområden och typer
-
För- och nackdelar
Fullvärdiga datorfunktioner i mini-format
De flesta minidatorer är lika stora som en spelkonsol och väger mellan 1 och ca 2,5 kilo lätt. Ändå innehåller de was man kan få från hemdatorn eller kontorsdatorn. En kraftfull processor med Onboard-grafikchip eller till och med separat grafikkort får trots den låga chassinivån på ca 1,5 till 5 liter plats precis som en stor hårddisk och alla nödvändiga gränssnitt. Som med en vanlig stationär dator kan maskinvara som mus och tangentbord, extern bildskärm och ljudsystem anslutas. Mini-datorer kan även användas som mediacenter för hemmet och till och med för spel.
Denna mångsidighet visar: Det lilla formatet gör minidatorer till den perfekta kompromissen mellan prestanda hos en stor stationär dator och platssparande och flexibel mobilitet hos en bärbar dator.
Centrala egenskaper hos mini-datorer: Det bör du vara uppmärksam på när du köper datorn
Höljets volym
Alla mini-datorer lever upp till 2 liters kåpvolym för sitt namn. Från ca 5 liter talar man om MIDI-höljen - dessa större varianter är tack vare mer plats för ett kraftfullt inre med det mest kraftfulla. Som jämförelse: Den klassiska stationära datorn har ett fulltornchassi med ca 40 liters volym.
Arbetsminne
Samtidigt som kraftfulla minidatorer klarar ett till två gigabyte arbetsminne klarar sig överklassande apparater upp till 8 gigabyte. 2–4 gigabyte räcker för mediematverksamhet och kontorsverksamhet – det är det största urvalet.
Info
Naturligtvis bör alla dina viktiga data få plats på mini-PC:n. Men det avgörande blir hårddisken om du vill använda Mini-PC som multimediaarkiv och hårddiskinspelare.
Processor
I små och prisvärda minidatorer sitter oftast de svagare, men för detta mycket små Intel Atom eller AMD Brazos processorer, som är utvecklade för smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Mer prestanda ger snabba Intel Core- eller AMD-processorer - men dessa behöver också mer plats, så att de snarare installeras i medelstora minidatorer till lågt pris i den övre medelklassen. Med en aktuell Intel Core- eller snabb AMD-processor (beroende på övriga komponenter) känns det knappt någon skillnad jämfört med en stationär dator.
Gränssnitt
Senast när det handlar om gränssnitten ska Mini-datorns användningsområde fastställas. De flesta enheter har WLAN, LAN, USB, Bluetooth, display och audio-gränssnitt. För användning tillsammans med en TV, flera bildskärmar eller ett ljudsystem bör du lägga värde på minst en HDMI-anslutning, seriella gränssnitt (se på antalet poler) och audioutgångar. Praktiskt är dessutom en kortläsare, minst en optisk enhet (idealiskt sett Blu-Ray, eftersom den är bakåtkompatibel med DVD) och PCIe-gränssnitt för anslutning av separata komponenter som grafikkort med processorn.
Vår praxistipp
vid beräkningsintensiva uppgifter kan överhettas en mini-PC utan aktiv fläkt. Redan i förväg vet du att du vill ha krävande räkningseffekt och väljer hellre en enhet med aktiv ventilation – men i förväg informerar du dig om vädringen kan stiga ljudnivåerna avsevärt i produktbeskrivningen eller kundomdömen.
För minidatorer: Surfning, spel, arbete, underhållning
På klassiskt sätt står mini-PC:n som ersättning för den stationära datorn på skrivbordet (och ger mer plats för annat) eller som Media Center i vardagsrummet. Men även för den som reser mycket, som behöver mer än bara en surfplatta på resan, och som spelare finns det passande enheter som framför allt skiljer sig åt i sina inre värden (och därmed i sin storlek).
Grundläggande användning hemma och på kontoret
Små minidatorer med upp till 1,5 liter höljesvolym finns ofta tillgängliga för mindre än 300 euro och kallas även nettop eller nettop box. De flesta inbyggda är de små Intel Atom-processorerna och Onboard-grafikkretsarna, vilket de flesta modeller har många anslutningar för multimedia och kontorsutrustning. För basiska kontorsapplikationer och surfning, musik och strömning hemma är ideal - och slår de flesta andra mini-datorer billigt med på långt håll.
Minidatorer som mediacenter
Många minidatorer kallas HTPC. Dessa ”Home Theater PCS”, ibland kallade ”Media Center PCS”, är särskilt utformade för användning som ett modulärt mediacenter. Naturligtvis kan du ansluta dem till TV:n via HDMI och/eller display-gränssnitt och på så sätt fungera som digitalt mediearkiv och spelare. Men användningsmöjligheterna går långt utöver det: Digital-TV och IP-TV kan användas direkt via HTPC, den kan användas som hårddiskinspelare och videospelskonsoll och visa nästan allt tänkbart onlineinnehåll direkt streaming (eller hämta och lagra dem permanent). Som privat mediaserver kan en HTPC-media tillhandahålla andra enheter som smartphone, surfplatta och bärbar dator samt styra ljus eller värme som smart Home-central.
Kraftfulla minidatorer som Desktop-ersättare och för gamers
När man vill ha en tydlig Power Plus jämfört med den genomsnittliga mini-PC:n, är datorer i MIDI-hölje upp till 5 liter höljesvolym ett förstahandsval. Den innehåller oftast fullvärdiga processorer med flera kärnor, ibland även med separat grafikkort. Även i antalet användbara gränssnitt ligger större minidatorer, som ligger mellan ca 400 och 800 euro i pris, ofta ett steg före.
Gamers med sina höga krav behöver inte nödvändigtvis komma i fråga för en mini-PC - eftersom uppgraderingsbarheten eller utvidgningen är mycket begränsad. Vissa tillverkare som Shuttle har lyckats koppla ihop kompaktheten hos en mini-PC med prestandan hos en äkta spelmaskin: Sådana gaming-minis har separata grafikkort, snabba SSD-hårddiskar, i genomsnitt 8 gigabyte arbetsminne och en aktiv ventilation.
En fullvärdig dator i USB-stickstorlek
De senaste minidatorerna kan tillverkas i ett så litet format att de fått ett nytt namn: Micro-datorer, även kallade PC-minnen. De ser med mindre än 10 centimeter lång ut som ett vanligt USB-minne, men ändå innehåller de en komplett dator för alla basiska program inklusive operativsystem. Micro PC ansluts via HDMI till valfri bildskärm, mus och tangentbord kan anslutas via Bluetooth - och sedan är ett litet mediacenter, en surfdator eller enkel kontorsdator startklar för grundläggande tillämpningar. Dessutom talar priset för sig själv: Bra mikrodatorer, till exempel föregångaren Intel Compute Stick, finns redan för mindre än 200 euro. För den som reser mycket eller som minimallösning för hemmet och kontoret ideal den här varianten.
För- och nackdelar med mini-datorer
Även om mini-datorer ansluter fördelarna med bärbara och stationära datorer och har en mycket mångsidig bildskärm har de naturligtvis också en krok: Beroende på modell är deras prestanda begränsad, eftersom istället för starka Intel Core- eller AMD-processorer levererar ibland bara en Intel Atom eller AMD Brazos kraft. Sådana små mini-PC-utföranden har dessutom ofta bara en hårddisk, en enhet, några gränssnitt och löper genom bristande aktiv ventilation risk att överhettas. Dessutom gäller för nästan alla minidatorer: Uppgradera eller byta komponenter är sällan möjliga. Vill du alltså pyssla eller utföra krävande uppgifter, gör du förmodligen bättre med en stor Full Tower-dator.
Den som däremot söker ett litet, flexibelt, energibesparande, effektstabilt och stilfullt alternativ till den för stora, dammtäta datorn i vardags- eller arbetsrummet blir lycklig med en mini-PC.
Nettop boxar utgör en prisvärd basversion av minidatorer och är ideal för nätshopping på kvällen och enkla kontorsuppgifter. En Micro-PC har liknande effekt i storleken som ett USB-minne. För dessa varianter är beräkningsintensiva tillämpningar ogenomförbara, och de ger alla grundläggande datorfunktioner på under 200–300 euro. Det rakt motsatta är de kraftfulla minidatorerna med snabba processorer och grafikkort - de gör varken svåra att utföra eller spela. HTPC:er är perfekta för det egna lilla Media Center hemma i vardagsrummet, som är ansluten till TV, ljudsystem och Internet, och du behöver bara konfigurera dem väl för att kunna kommunicera med alla enheter utan problem.