bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

Värt att veta om mikro- och miniatyrlampor

  • Till vad används mikro- eller miniatyrlampor?

  • Vilka typer av mikro- och miniatyrlampor finns det?

  • Montering av mikro- och miniatyrlampor

  • Vilka kriterier är viktiga när du väljer en mikro- eller miniatyr-lampa?

  • Livslängd för smålampor

  • Kort och gott:

Till vad används mikro- eller miniatyrlampor?

Miniatyrlampor

I kategorin mikroglödlampor och miniatyrlampor hittar du bara några millimeter stora lampor. På grund av sin konstruktion och de kompakta måtten kan dessa lampor användas till mycket mångsidig. Den hittar man på många industriella områden, inom fordonsbyggnad och inom medicinteknik. De skiljer sig åt i fråga om material, teknik och elektriska och optiska data.

I regel används mikroglödlampor och miniatyrlampor som universallampor i elektroniken; de används till exempel för lödning på kretskort. Du har speciella plastkroppar som är utformade för perfekt justering under lödning. Dessutom används de vid modellbygge. De optimala måtten gör dessa smålampor intressanta för att bygga signaler, varningsmärken, trafikljus, gatuljus, husbelysning och modellpositionslampor. Tack vare den låga strömförbrukningen är den idealisk för elektroniska displayer. 

 

Vilka typer av mikro- och miniatyrlampor finns det?

Miniatyrlameller

Den första skillnaden är beroende på ljuskällans storlek:

  • Micro-glödlampor är upp till 2 x 12 mm stora
  • Miniatyrglödlampor är 5 x 18 mm stora

Beroende på användningsområde skiljer sig mikroglödlampor och miniatyrlampor i sin konstruktion och design. Det finns subminiatyrlampor med sockel, glödlampor med trådändar, microlampor med gängad sockel, lampor med anslutningskabel eller stickkontakter.


Beroende på vilka krav som användaren ställer på den avsedda belysningen, uppstår olika användningsparametrar. Dessa kriterier bör därför beaktas:

  • Strömförbrukning
  • Spänning
  • Ljusstyrka
  • Mått
  • Kolvformer
  • Hantering av chocker
  • Livslängd
  • Anslutningstrådar och sockel
  • Lampans kolvens kvalitetsegenskaper
  • Färgning

       

 

Montering av mikro- och miniatyrlampor

Spiral

Spiralen är glödtråden och bestämmer belysningstekniska och mekaniska data för lampan. I detta sammanhang spelar framför allt diametern en avgörande roll. I regel består den av volframtråd.

Hållartrådar

Med för lång spiral smälts fästtrådarna in i pärmen som förstärkningsåtgärd.

Pärlvit

Glaspärle smälts runt strömföringarna och ger ett jämnt elektrodavstånd.

Strömmatare

Per lampa finns två eltillförsel, det är kopparmantellstrådar. Lampans standardelektroder har en diameter på 0,20 till 0,25 mm.

Sockel

De flesta lampor har en sockel. Sockeln är internationellt standardiserade och gör det möjligt att byta glödlampor utan lödning eller hjälpverktyg. Andra lampversioner använder galvaniskt förtennade anslutningstrådar. De är lätta att löda och tillverkade enligt dina 40046 och MIL-T-10727. 

Miniatyrlampor
 

Vilka kriterier är viktiga när du väljer en mikro- eller miniatyr-lampa?

Miniatyrlampor

Livslängd och termisk påverkan:

Med ökande livslängd färgas glaskolvinnerväggen. Spiral- och glaskolvstemperaturen påverkar trådarnas tvärsnitt. Vissa tillverkare använder glasmat som minskar förångningen av volframtråden och ökar därmed livslängden.

Som tumregel är livslängden för en lampa med lägre spänning vid samma förlusteffekt och samma ljusstyrka högre än för en lampa med högre spänning.

Känslighet mot mekanisk belastning:

I vissa miljöer verkar vibrationer och andra mekaniska belastningar på ljuskällan. Om detta är i bruk bör lampor med låg spänning och stark ström väljas.

Montering

Förtennade anslutningstrådar möjliggör inbyggnad genom lödningsprocessen. Efter lödning rekommenderas att lamporna fixeras för att undvika belastningar i förebyggande syfte. För en optimal fixpunkt egna plasthylsor, distansstycken, men även lim.

Nominell spänning 

Den nominella spänningen anger vilken spänning lampan behöver för normal drift och hålls under drift. Beroende på typ är Micro- och miniatyrlampor utformade för märkspänningar från 1,5 V till 60 V. Mikro-lampor för motorfordon har till exempel en nominell spänning på 12 V eller 24 V anpassad till elsystemet

Effekt

Effekten hos lampor anges i watt. Effekten visar det exakta värdet på strömförbrukningen och bestämmer ljusstyrkan endast delvis. Avgörande är lampornas verkningsgrad. Tydliggör att en 100-watts-lampa endast omvandlar 5 watt till ljus. Resten levereras som värme till omgivningen. Eftersom miniatyr- och mikrolampor till största delen bara lämpar sig som signalerande element har de mindre effekt än de ”stora” glödlamporna. För bilnyckel med signallampor används till exempel miniatyrlampor med 0,09 W.

 

Livslängd för smålampor

Minilamporna har i princip inte mindre livslängd än de ”stora” varianterna och kan i regel ge tusentals drifttimmar när de används korrekt. Användning vid belastning (t.ex. vibration), i varma eller kalla miljöer eller under likström istället för växelström kan avsevärt minska livslängden. Tillverkarens uppgifter om livslängd är alltid tillämpliga på laboratoriekriterierna och kan därför endast användas som jämförelse. Se alltid till att skador vid montering undviks.

Kort och gott:

Mikro- och miniglödlampor är specialljuskällor vars mått avgör hur de ska användas. Tack vare sitt låga platsbehov erbjuder de många användningsmöjligheter inom modern elektronik både inom industrin och i hemmet. Spänning, ström och effekt är grundläggande parametrar för val av ljuskälla. Men vid montering av dessa speciella lampor spelar ytterligare data in, som t.ex. sockelns konstruktion, anslutningar, temperaturer och skakningar, samt färgen. Internationella standarder gör det lättare att byta ut och fungerar som riktvärden.