bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om DVB-T/DVB-T2 antenner

  • was är en DVB-T-antenn?

  • Vilka DVB-T-antenner finns det?

  • De viktigaste köpkriterierna för DVB-T-antenner

  • Den passande platsen för DVB-T-antennen

  • De vanligaste frågorna om DVB-T-antenner

  • Sammanfattningsvis: Så finns en passande DVB-T-antenn

was är en DVB-T-antenn?

DVB-T-antenner möjliggör mottagning av analoga och digitala TV-sändare (DVB-T och DVB-T2) inom räckvidd. Med en antennkabel överförs signalen sedan till set-top-boxen eller den inbyggda DVB-T-tunern i TV-apparaten. DVB-T-antenner kan användas med (aktiv) eller utan (passiv) inbyggd förstärkare. Många modeller tar även emot DAB- och DAB+-radiosignaler samt FM-radio.

TV-signaler via DBV-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) kan tas emot i stora delar av Europa och på andra kontinenter. Du distribueras som radiosignaler via sändarmaster. De mottagna programmen och signalstyrkan kan variera kraftigt på olika platser och fördelas på frekvensområdena UHF (470 till 862 MHz) och VHF (174 till 230 MHz), som även används i radio.

     

Vilka DVB-T-antenner finns det?

I princip görs åtskillnad mellan aktiva och passiva DVB-T-antenner. Aktiva DVB-T-antenner är utrustade med inbyggda förstärkare som även kan bearbeta en dålig signal. De inbyggda förstärkarna är dock ofta beroende av en extern strömkälla.

DVB-T-plattantennDVB-T-plattantenner kan användas som praktiska och platta askar, t.ex. inomhus, men kan även användas utomhus som aktiva eller passiva apparater.
DVB-T takantennAktiva takantenner skyddar den inbyggda förstärkaren i ett robust hölje och liknar därför optiskt plattantenner. Den passiva varianten ger bra mottagning i form av en riktantenn.
Stavantenn för DVB-TSmå aktiva och passiva stavantenner är lämpliga för inomhusbruk. Vissa modeller kan även användas utomhus. Tack vare sin kompakta storlek märks den knappt.
DVB-T teleskopantennAktiva och passiva DVB-T-teleskopantenner ger många inställningsmöjligheter för optimal mottagning i UHF- och VHF-frekvensområdet.

De viktigaste köpkriterierna för DVB-T-antenner

Användningsområden

  • Utomhus endast använda lämpliga DVB-T-antenner med motsvarande IP-skyddsklass (IP55 och högre)
  • För inomhusbruk finns platssparande modeller

Den lämpliga antennformen för optimal mottagning

  • Stavantenner och plattantenner för stadstrafik med närhet till sändarmaster
  • Takantenner och teleskopantenner för landsbygdsregioner med låg signalstyrka

Passande utrustning

  • Passiva antenner är vid bra signalstyrka oftast tillräckliga
  • Aktiva antenner med förstärkare för regioner med låg signalstyrka

Tekniska extrafunktioner

  • Extra mottagning av DAB/DAB+ för digital radio
  • Extra FM-mottagning för klassiska radiosändare
  • Monteringshjälp för utomhusbruk på taket eller på taket Fasad
  • LTE/W-LAN/GSM-filter för att undvika störsignaler

Strömförbrukning

  • Aktiva DVB-T-antenner kräver en strömkälla för din förstärkare

Tekkie-tips för signalstyrka

Eftersom sändningsområdena skiljer sig mycket åt när det gäller signalstyrka och det sända programmet, rekommenderas en exakt blick på ett sändningskort. Du kan välja en passande antenn med eller utan förstärkare. Även byte av antennform ger bättre resultat.

Den passande platsen för DVB-T-antennen

DVB-T-antennens placering

För optimal inställning av DVB-T-antenner är visningen av mottagaren via signalkvalitet och signalstyrka särskilt användbar. Radiosignaler kan påverkas av många störningar. Detta omfattar täta byggnader, växter och allvarliga väderhändelser som åska. Även inomhus kan DVB-T-antennens position påverka mottagningskvaliteten. I första hand rekommenderas fönsterliknande platser och platser som inte ligger på bottenvåningen. Läget i rummet påverkar också mottagningskvaliteten. Det kan vara användbart att placera stavantenner vågrätt.

Utomhus är monteringen mer komplex. Takantenner måste ställas in för mottagning, was som kan stödjas med lämpliga mätinstrument. I princip bör DVB-T-antenner installeras utomhus så störningsfritt som möjligt. Även antenner för montering under taket finns tillgängliga. Den yttre yta som är vänd mot sändarmasten ska väljas. Dessutom måste man se till att det finns lämpliga kablar, särskilt för aktiva DVB-T-antenner som måste anslutas till en strömkälla. Innan montering slutgiltigt rekommenderas en testkörning.

De vanligaste frågorna om DVB-T-antenner

Kan man även ta emot DVB-T2 sändare med en DVB-T-antenn? 
Ja, eftersom antennens mottagningsbredd täcker sändarfrekvenserna från DVB-T och DVB-T2. Om DVB-T-frekvenser skulle användas på annat sätt under de kommande åren kommer det dock att bli nödvändigt att använda frekvensfilter.

Kan man ansluta en DVB-T-antenn till datorn? 
Om PC eller bärbar dator har lämplig maskinvara och programvara, kan en inomhusantenn anslutas till denna. För detta behövs ett DVB-T-minne som adapter mellan antennkabel och USB.

Behöver man en mottagare för mottagning av DVB-T? 
DVB-T-antennen används endast som mottagare. Moderna TV-apparater har ofta inbyggd DVB-T-tuner som stöd. Dessa kan även kompletteras i form av set-Top boxar.

Hur ansluts en DVB-T-antenn? 
DVB-T-antennen kan anslutas direkt till TV-apparaten via en inbyggd tuner med antennkabeln (koaxial). Om en DVB-T-mottagare kopplas in ger DVB-T-antennen input. Sedan överförs signalen t.ex. via en HDMI-kabel till TV-apparaten. Aktiva DVB-T-antenner får strömförsörjning antingen via nätenhet eller från mottagaren.

Sammanfattningsvis: Så finns en passande DVB-T-antenn


I kärn- och stadsterritorium tack vare täckning av sändarmaster är signalstyrkan i stadslagren oftast utmärkt. DVB-T-stavantenner som redan är passiva för sådana områden ger tillräcklig mottagning. På grund av täta byggnader och Diverser störningar kan det dock vara bra att gå över till en aktiv variant med förstärkare (40 dB och mer är möjligt), särskilt i massiva byggnader av stålbetong. Skulle det uppstå störningar vid användning av plattantenner eller stavantenner i VHF-området, kan en teleskopantenn vara ett lämpligt val.


I utkanten av sändningsområdet i utkanten av sändningsområdet rekommenderas framför allt aktiva utomhusantenner, eftersom signalstyrkan inte är särskilt hög. Om du vill ta emot radiosändningar via DVB-T-antennen, kan du få bra mottagning med lämpliga utomhusantenner. Inomhusantenner med förstärkare kan dock vara tillräckliga beroende på var de befinner sig.