bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Kunskapsvärde till luxmeter/belysningsmätare 

  • Was luxmeter?

  • På vilka områden används Luxmeter?

  • Hur fungerar luxmeter?

  • Specialfall lysrör

  • Vem sätter in luxmeter/belysningsmätare?

  • Vilka luxmeter finns tillgängliga hos Conrad?

  • Vad bör du tänka på när du köper och använder luxmeter?

Was luxmeter?

Ljus är livsnödvändigt och farligt i ett. Människor, djur och växter behöver ljus för att producera eller stimulera produktionen av livsnödvändiga ämnen. Å andra sidan spelar skyddet mot ljus en viktig roll på många ställen. Det för människan synliga ljuset har en våglängd på cirka 380 till 750 nanometer och sprider sig med ljusets hastighet - ungefär 300.000 kilometer per sekund i vakuum.

Det naturliga ljuset kommer med solstrålningen som dagsljus till jorden. Artificiella ljuskällor lyser bokstavligt talat i mörkret. Det är inte bara det synliga ljuset utan även de områden utanför det ultravioletta området (UV, mindre än 380 nanometer) och det ultraroten (IR, större än 750 nanometer) som spelar in.

Belysningsmätare används för att planera, kontrollera och anpassa alla dessa områden i enlighet med gällande regler och direktiv. Beteckningen luxmeter, som är baserad på SI-måttenheten ”lux” för belysningen, kan betraktas som synonym. Lux är ljusflödet (i lumen) på en yta (i kvadratmeter): lm/m 2 . I länder med icke-metriska system används ”Footcandle” som måttenhet för belysningen. Akronymen är fc och mäter lumen med kvadratfot (lm/ft 2). Omräkningsfaktorn är 1 fc = 10,764 lux.

 

På vilka områden används Luxmeter?

Ljuskällor skiljer sig bland annat från fast belysning, dagsljus inomhus, belysning av arbetsplatser, väg- eller säkerhetsbelysning. Denna fråga har en särskild roll att spela inom bland annat medicinteknik. Och även TV-apparater och monitorer strålar ljus. Vi får inte glömma bort fotografer och filmskapare som använder skickliga ljus (och skuggor) för att sätta sina motiv. Konstgjort ljus hjälper också vid dåliga siktförhållanden, till exempel i trafiken eller vid faror som nödbelysning.

Den vikt som lagstiftaren fäster vid att hantera ljuset framgår av de många olika bestämmelser som finns för detta ändamål. Enligt den federala immissionsskyddslagen (BimschG) är ljus en miljöfaktor som kallas immissionen. Sedan en tid tillbaka används termen ljusförorening för att beteckna ljussättning av ljus som sprids i atmosfären, vilket till exempel hindrar astronomiska observationer. Samtidigt kan överdimensionering av belysning orsaka skador på ögat och synet - just vid långvariga störningar. Medicinska undersökningar har visat att UV-ljus kan vara en bidragande faktor för att ge ögonsjuka en grå Star-profil. Belysningsmätare kan användas på många områden - alltid när man vill se till att lagstadgade krav uppfylls och att människors hälsa inte påverkas negativt.

 

Hur fungerar luxmeter?

En belysningsmätare är utrustad med ett ljuskänsligt element. Det sitter i en ljusdiffusor, oftast i den vita integrerande sfär som utsetts av fysikern. Komponenten förändrar sin delstruktur vid bestrålning med ljus och därmed sin ledningsförmåga. Denna förändring registreras elektroniskt och utges som (kalibrerat) mätvärde, vanligen som ett numeriskt värde på en display. Högklassiga enheter registrerar även ljuskällans spektralfördelning och visar mätresultatet som färgat spektrum. Beroende på utrustning kompenseras spektral- eller infallsvinkel automatiskt. Lagringen av mätvärdesserier, USB-anslutningar och anslutningen till nätverk hör till utrustningen hos en del av enheterna.

 

Specialfall lysrör

Luxmeter och belysningsmätare i online-butiken från Conrad går under på så sätt att ersätta lamptestare. Dessa lyser genom att avge en joniserande högspänningssignal, neonlampor, lampor, kvicksilverång- och natriumånglampor och testar därmed funktionen. Enheterna är delvis utrustade med teleskopantenner för snabb provning (utan stege). Dessutom kan värmepasta från lysrör testas. Dessa enheter fungerar som förbindelsemätare med optiska och/eller akustiska signaler.

 

Vem sätter in luxmeter/belysningsmätare?

Så mångsidiga användningsområden som de tidigare nämnda reglerna är för belysningsmätare. Provingenjörer, stadsplanerare, arkitekter, arbetsskyddsansvariga, hemmavaktare, fotografer – överallt där regler måste uppfyllas eller där det finns estetiska krav på belysning måste ljus undersökas, ofta redan vid planläggningen av byggnader. Även inom jordbruk och trädgårdsodling kan relevant solljus eller balanserad användning av konstgjord belysning användas för växttillväxt och blomning. 

 

Vilka luxmeter finns tillgängliga hos Conrad?

Våra BEL

Ljusmätare sträcker sig från nybörjare-luxmeter till professionella, kalibrerade ljusmätare, med vilka en analys av färgspektret är möjlig och som samtidigt erbjuder omfattande datautvärde- och minneslägen. Delvis kan datautvärdering ske i form av Excel-tabeller eller grafik-filer. På certifieringar finns DAkkS-, ISO- och fabriksstandard.

 

Vad bör du tänka på när du köper och använder luxmeter?

Skaffa dig en överblick över de ljustekniska krav som finns för att välja en passande apparat innan du köper den. Rådfråga professionella i tveksamma fall.

Luxmeter är högkänsliga enheter, oftast med precisionskrav. Detta ställer särskilda krav på lagring, användning och vård. Använd de befintliga ljusgeneratortäcken när enheterna inte används.

Vid mätningen får ljussensorn inte vara beskuggad och ska enligt bruksanvisningen inmonteras i det ljusflöde som ska mätas. Starka elektriska eller magnetiska fält kan snedvrida mätresultatet.

Certifierade och kalibrerade mätinstrument kan krävas för vissa ljusmätningar, till exempel i laboratorier eller medicinsk utrustning. I sådana fall kan traditionella anordningar endast användas för att bedöma situationen, men inte för att ta eller godkänna ljuskällor.

I bruksanvisningar hittar du anvisningar för kalibrering och mätning.

För belysningssestaren som nämns (för neonrör och annat) bör du ta bort batterierna innan enheten underhålls, för att undvika oavsiktlig utlösning av joniserande strålning.

Kontrollera enheterna före test för skador. Defekta anordningar får inte under några omständigheter användas längre.