bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Få information om luftkompressorer

Luftkompressorer är luftkompressorer som används till exempel för påfyllning av luft i bildäck. Det finns elektriska kompressorer och enkla modeller som manövreras med muskelkraft.

Luftkompressorer producerar komprimerad luft med olika högt Hohem. För bilen finns både stationära luftkompressorer och mobila modeller med batteridrift. Vissa luftkompressorer har olika tillbehör så att de även kan användas för uppumpning av cykeldäck, luftmadrasser och liknande uppblåsbara redskap.

  • Hur fungerar luftkompressorer?

  • Vilka luftkompressorer finns det?

  • Det är viktigt att välja luftkompressorer 

  • Skyddsangivelser för drift av elektriska luftkompressorer

Hur fungerar luftkompressorer?

Luftkompressorer

För övrigt: Tekniskt korrekt talat finns det ingen luftpump. För maskiner som komprimerar luft, varma kompressorer. Om däremot trycket av vätskor ökar är det fråga om pumpar. Trots detta har ordet luftpump smugit sig in i det dagliga språket, och vi talar om cykelluftpumpar och liknande som egentligen är kompressorer.

Luftkompressorer leder till en sluten gas, t.ex. i bildäck, genom mekaniskt arbete till ännu mer luft. Denna tryckluft blandas med den redan befintliga luften. Eftersom mer partiklar i samma volym av den inneslutna gasen är närvarande ökar densiteten och därmed trycket.

Den mängd luft som levereras av en tryckluftskompressor anger hur mycket luft som läggs till i kompressorn per tidsenhet. Desto högre volymflöde från kompressorn, desto snabbare ökar trycket om volymen inte kan ändras, eftersom det finns i ett avgränsat utrymme för däck, luftmadrasser etc. Trycket i komprimerad luft är större än trycket i atmosfären utanför bildäck (övertryck).

Det maximala arbetstryck som en kompressor kan alstra anges i bar. 1 bar motsvarar ungefär det normala atmosfärtrycket på jordytan eller det tryck som en vattenpelare på 10 meter ger. Värden över 1 bar är alltså övertryck som genereras.

Vilka luftkompressorer finns det?

Luftkompressorer

Luftkompressorer

När det gäller hantering skiljer sig tryckluftstekniken från kompressorer till:

  • Luftkompressorer monterade på en elektrisk motor
  • Luftkompressorer som drivs med muskelkraft, till exempel via en fotpedal

Båda typerna använder mekanisk energi för att tillföra tryckluft. Elektrisk energi används dock i elektriska luftkompressorer för att generera denna mekaniska energi. För enkla luftkompressorer måste den mekaniska energin tillföras av användaren.
Den elektriska luftkompressorernas effekt anges i kW. En elektrisk motor övertar därmed drivsystemet, som pressar luftflödet i en riktning.
Tips: Eldrivna luftkompressorer är effektstarkare och kan generera ett högre tryck. Till detta behöver inte rent mekaniska modeller strömförsörjning, är robustare i konstruktionen och arbetar tystare.

Volympumpar

Luftkompressorer

Volympumpar skiljer sig från rena luftkompressorer genom att de kan ändra riktning på det transporterade luftflödet. De är alltså även lämpliga som tryckregulator för ut luft.
Den som någon gång har tappat bort en luftmadrass från luften vet hur viktig avlämningsfunktionen är. Automatisk avstängning med en elektrisk volympump sparar dig mycket tid, kraft och nerver.
Observera: Det är inte alltid tillverkaren som direkt anger skillnaden mellan kompressor och volympump. Ta en titt i dokumenten om en kompressor om du vill veta om en artikel inte bara är en blåsa upp, utan även en omvänd luftsläpp.

Det är viktigt att välja luftkompressorer

Luftkompressorer

För praktisk användning avgörande är driftstrycket, som en tryckluftskompressor kan generera maximalt. Har du redan ett konkret användningsmål, kan du ta fram hur högt det optimala driftstrycket ska vara för detta. Till exempel för bilens däcktryck. Luftkompressor bör vara åtminstone lämplig för detta arbetstryck.
Dessutom behöver du passande tillbehör för anslutning av luftkompressorn för påfyllning av en konkret Ublas-Utilis. I många kompressormodeller ingår flera tillbehör i leveransen, till exempel förutom bildäck, även för cykeldäck, gästsängar och bollar.

Om du vill välja en elektrisk kompressor är förutom driftstrycket de elektriska parametrarna för driftspänning, anslutningar och eventuella batteritider relevanta. Normalt sett matas kompressorer till 230 till 250 V från vanliga uttag, vissa modeller stöder även strömförsörjning via 12-volts cigaretttändaruttaget i bilen. För mobil drift av luftkompressorer finns det modeller med batteri.
Det aktuella trycket visas oftast med en manometer på kompressorn. I regel är det en analog visning. Vissa elektriska tryckluftskompressorer använder istället en eller flera bildskärmar som digital display.
Tips: Planera den täta transporten av lufttätaren, se till vikt och mått på enheten. Dessutom rekommenderas för mobila insatser en modell med bärväska som tillbehör.

Luftkompressorer

Skyddsangivelser för drift av elektriska luftkompressorer

Läs bruksanvisningen noggrant före användning.

Luftkompressorer

Använd alltid ett passande tillbehör för att anslutningen mellan kompressor och sprängare ska kunna ordentligt och inte spontant lossas. I annat fall kan det uppblåsbara föremålet välta bort från det höga lufttrycket och plötsligt flyga iväg, eller medför också slangen på luftkompressorn en risk för skador om den plötsligt virvlar runt på ett okontrollerat sätt.

Se alltid tryckdisplayen på kompressorns manometer medan du fyller på luft. Övervaka processen under hela tiden och lämna inte kompressorn utan uppsikt medan den arbetar. I synnerhet om tryckluftskompressorn kan generera ett högre tryck än det uppblåsbara föremålet. Till exempel när en luftmadrass placeras på grund av för högt övertryck.

Tryckluftskompressorer för andra användningsområden än fordon hittar du här.
Här hittar du cykelkompressorer för påfyllning av hjuldäck.