bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Fiberoptik Lexikon - A-Z av fiberoptik

Dagens kvalitetsljussystem undviker automatiskt överstrålning och gör det möjligt att använda blandade färger. I lexikon hittar du all användbar information från A som ledare upp till Z som zupcord och garanterar rätt teknik för ditt perfekta ljussystem. 

Ledar-

En tråd är glasfibern, som är Kern en fiberkabel med fibermantel, primär- och sekundärhölje och som används för överföring av data. Vanliga glasfiberkablar består av en tråd, stabiliseringselement (dragavlastning, stålarmering etc.) och en kabelmantel.

APC

Angled Physical Contact eller lutande slipning, betecknar geometri på stiftytan på Ferrule. Vid den sneda slipningen blir hälen konvex kontaktyta 8° ppad till hälen. Snedslipskontakter används oftast i singelfibrer. Den sneda slipningen förhindrar att reflektioner på framsidan återkommer i fibern och på så sätt kan störa överföringen. Man talar här om en hög återgångsdämpning.

 

B

Breakout-kabel

Med breakout-kabel talar man om en kabeltyp som består av enskilda kablar som tillsammans med ett centralt centrerade fäste sammanförs i en kabelmantel.

Breakout-kabel

Ledning

Med ledning av en ledning menas en typ av kabel som består av enskilda ledningar och som är ihopsamlade i ett ihåligt rör. Som tillval har denna kabeltyp en central centrarhållare och kan fyllas med gel.

Ledning
 

D

Dämpningslänk

En dämpningslänk är en passiv komponent för medveten produktion av definierade ångor i fiberoptik.

Dämpningslänk

DB eller decibel

Decibel eller dB är en logaritmisk enhet för framställning av ångor inom fiberoptiktekniken. Denna enhet beräknas genom förhållandet mellan prestationerna hos två fiberoptiska komponenter.

Duplex

Duplex kallas det vid användning av två kanaler. Duplexkabeln läggs huvudsakligen i åtkomstnätverk och använder de båda ledarna som sändare och mottagare. Denna kabel levereras oftast med färdiga Duplex-kontakter.

 

E

E


E-2000 kontakt

E-2000-kontakten har utvecklats av ledande företag inom fiberoptikbranschen och är utrustad med ett speciellt, fast dammskyddslock. Ferrulen har en diameter på 2,5 mm och kan innehålla en fiber.

 

F

Fiber eller glasfiber

Glasfiber innebär en optisk ledare vars transformatorelement består av en cylindrisk, transparent glaspärlor. Materialet ska vara dopade kvartsglas med lågt brytningsindex.

  

  

Fiber eller glasfiber

Fc-hane

Fc-kontakten är en fiberoptikkontakttyp med skruvfastsättning. En vridspärr förhindrar vid låsning som gör att de främre ytorna på hälen vrids mot varandra. Denna kontakttyp är en äldre konstruktion och används idag bara sällan. Fc-kontakten har en ferrul­ diameter på 2,5 mm och kan ta upp en fiber.

Fc-hane

Hylsa

Ferrulen är centralkomponenten i en ljus­-axel­­-kontakt, som absorberar fibrerna och för kontakten. Den består oftast av keramik och vid ett uttag skapar den en fysisk kontakt mellan två fiberoptikfibrer. Her than/hon använder sig av en optisk fiber.

  

Hylsa

Fusijonlim eller skarvar

Ett fusionsspektrum eller kort skarvar är en olöslig, materialbunden förbindelse mellan två glasfibrer. Tillverkad genom svetsning och samtidig hopfogning av två fiberändar. Man använder en fusionsapparat, som självständigt genomför skarvar och en mätning med hjälp av en ljusbåge och automatiserad mekanik. Skarpasten skyddas av ett splitsskydd mot yttre påverkan.

 
 

h

He eller höjdenhet

HE eller höjdenhet är en måttenhet som används inom 19"-lådtekniken. Detta mäts i tum eller millimeter: 1 HE = 1¾ ” eller 44,45 mm

 

L

Laser

En laser består av ett optiskt förstärkningsmedium som förstärker strålningen och en optisk resonator som bestämmer laserns strålningsegenskaper.

LC-kontakt

Lampert Connector är den vanligaste kontakttypen inom fiberoptik. Den används framför allt på grund av sin kompakta konstruktion, eftersom den till exempel liknar de RJ45-komponenter som används i koppartekniken. LC-kontakten har en hylsdiameter på 1,25 mm och kan innehålla en fiber.

LC-kontakt

Optisk ledare

Med fiberoptik menas en passiv komponent som vidarebefordrar ljusvågor i en förbestämd riktning. I regel avses med glasfiber, men även andra material kan användas.

LDP

LDP betyder Lightwin® duplex patchcord. Det definierar fiberoptikpatchkabeln som en produkt av märket Lightwin® och som en fiberkabel med två ledare i Zipcord-designen (båda ledarna är svetsade i samm form på yttermanteln, alltså två simplex-kablar).

 

M

Minibreakout-kabel

När det gäller Minibreakoutkabeln talar man om en kabeltyp som består av enskilda ledningar,­ vilka tillsammans med en gemensam dragavlastning (aramidfiber) sitter i en kabelmantel.

  

Minibreakout-kabel

Muff

Med muff betecknar man i ljus­-axel­-­teknik en komponent som används för anslutning av glasfiberkablar i oskyddade områden. Den preliminära användningen är möjlig utomhus, eftersom hylsan skyddar de sponsrade kopplingspunkterna mot smuts, fukt och mekanisk/termisk påverkan.

Muff

MTRJ-kontakt

Engelsk. Mechanical Transfer registered Jack är en speciellt utvecklad fibertyp med snäpplås­ som kan ta upp två fibrer i en ferrul. Ferrule och kontakttyp har en specialgeometri!

MTRJ-kontakt

Mode

Ett läge är en typ av spridning av ljus i ett medium. Man skiljer mellan singlemode och multimode, där fibertypen måste vara kompatibel med ljuskällan.

 

Multimode

Multimode (i förkortning) eller flera mode definieras en glasfiber som tillräckligt stor för att flera filmer ska kunna breda ut sig i fibern. Det guidade ljuset kan fördelas på olika sätt på dessa olika lägen, t.ex. ljusinkoppling eller olika typer av ljus.

 

 

O

OS1/OM2/OM3/OM4

För att fiberoptik ska kunna användas för gigabit ethernet, 10 Gigabit Ethernet och 100 gigabit ethernet klassificeras kvaliteten av optiska fiberkablar, på samma sätt som kopparkablar blir klasspecificerade.

I utkastet till ISO/IEC definieras multimodefibrer i fyra om-klasser (OM1, OM2, OM3 och OM4) och singelfibrer i två OS-klasser (OS1, OS2). Inom klasserna skiljer man vid inmatning mellan lysdiod och laserdiod.

Den huvudsakliga användningen av de olika fibrerna i liggande och patchkabelområde är oftast begränsad till OM2, OM3 och OS1.

 

P

PC eller konvex slipning

Physical Contact eller även konvex slipning, anger geometri på stiftytan på Ferrule.

Vid konvexlipning blir kontaktytan hos Ferrule konvex och lodrät symmetrisk till ferruleaxeln. Konvexslipningen används som standard-slipning vid fiberoptiska kontakter.

Pigtail

En pigtail är en kabel som är förkonfektionerad på en sida med en kontakt och där motsidan är okonvektionerad.

Denna kabel används inom passiv lådteknik. Här används den oONvekterade sidan med hjälp av en fusionsapparat på en fiber i installationskabeln och lagras i en skarvkassett.

 

S

SC-kontakt

SC-kontakt (engelsk. Suscriber Connector) är en ljusvågeledarbrott med snölås. Ferrulen har en diameter på 2,5 mm. Denna kontakt används oftast efter LCD-kontakten.

Simplex

Simplex betecknar användning av en kanal. Simplexkablar används huvudsakligen i nät med långa avstånd som enkelfibersystem och kan användas för att överföra dem i en riktning (enkelriktad) eller i båda riktningarna med Multiplex-metoder (dubbelriktad). Båda kabeländarna monteras på simplex-kontakt.

Singlemode

Singlemode (förkortar SM) eller monomode säger att fiberfibern är så dimensionerad att det är möjligt att sprida exakt ett läge. Det huvudsakliga användningsområden ligger på grund av de goda dispersionsegenskaperna i nät med långa avstånd och i överföring av höga datahastigheter.

Kontakt

En kontakt är en löstagbar anslutning i änden av en ledning. Många kontakttyper för glasfiberanslutningar realiseras av rengöringsskäl med hjälp av två kontakter och en exakt styrhylsa (allm. Känd som koppling). Man talar här om stift-hyls-stiftprincipen.

ST-kontakt

St-kontakten (Straight Tip) är en ljusvågeledarständare med bajonettlås. Ferrulen har en diameter på 2,5 mm och kan innehålla en fiber. St-kontakten är en vidareutvecklad form av FC-kontakten och används sällan.

Skölissbox eller LWL-fördelarlåda

Med splits avses en metall- eller plastlåda som­­­­­­­­ används för upptagning av ljusvågor ledare kopplingar, splits kassetter, pigtails och en dragavlastning för ljusvågledare. Det finns splitboxar i olika utföranden, t.ex. som 19”. En eller flera HE-boxar för montering på din-skena, väggdistributionsboxar med olika IP-skyddsgrader och mycket annat

Spindelslingfäste

En skarvhållare är en hållare för ett splitsskydd i en skarvkassett. Det finns bilder för crimp- och krympskarvsskydd.

Sprutskydd

Med splitsskydd menas ett skyddsfodral med metallförstärkning, som efter ett fusionslim ansluts via fiberoptikkabelens anslutningsdon. Ett splitsskydd kan antingen vara krimpt eller krympt.

Splitskasett

En splits-kasett används i en splits som förvaring för 2 slingfästen, samt de långa fiberoptiska pigtails.

Sprelissmaskin eller fusionsapparater

Med hjälp av en spolanordning kan den tunna glasglasglasfibrer nästan vara förlustfria. Med hjälp av en ljusbåge värms ändarna på tidigare förberedda fibrer upp och sedan trycks samman exakt, vilketµ gör att även de tunnaste 9 m fibrerna passar ihop exakt.

Det finns olika typer av skarvar. Det finns V-spår, 2-axlad eller 3-axlad skarvar. V-spår-enheter används ofta vid FTTx nät. Med dessa enheter är det möjligt att skarvar enskilda fibrer eller hela fiberband.

Äldre skarvar har ofta bara en automatisk 2-axlad justering. På dessa enheter måste man ställa in den tredje axeln manuellt. Detta är i de flesta fall mycket oklart. Dessa apparater rekommenderas inte, särskilt inte inom singelområdet.

Nyare enheter, som t.ex. Lightwin LFS-8, är helt automatiska 3-axliga spatelapparater. Dessa enheter justerar fibern automatiskt på alla 3 axlar. Därför är endast dessa apparater att rekommendera, särskilt inom singelområdet.

SFP eller Mini GBIC

SFP (Small form Plug) är en transceiver med vilken anslutning av glasfiber till en nätverksswitch är möjlig. Det finns olika former för denna transceiver. SFP, tidigare även kallat Mini GBIC, är ett av dem. Denna konstruktion är den vanligaste och man hittar på nästan varje ny switch en tom insticksenhet för denna transceiver-konstruktion. Alla SFP kan inte användas i alla switchar. Trots att konstruktionen passar, är konstruktionen i SFP och en speciell lagrad kod på SFP ansvarig för om transceivern fungerar i en switch eller inte.

Med SFP´ s i en switch är det enkelt att ansluta en switch med kopparportar med ett fiberoptiknät. De flesta SFP´ s har två kortplatser för LC. En för sändning (TX) och en för mottagning (RX). Om två switchar är´ anslutna med SFP s med en glasfiberkabel, är det viktigt att se till att RX går till TX för den andra och vice versa. På grund av allt högre överföringshastigheter har transceivern utvecklats med snabbare hastighet. För tillfället finns redan 10 Gigabit transceiver. För de 10 Gigabit Transceivern finns dock olika former. XENPAK, X2 ELLER XFP.

 

W

WDM

Den vågmultiplexerade divisionen (Wavelength Multiplex) anger att flera signaler av olika våglängd sammanfogas från olika fibrer och sänds samtidigt med en enda fiber. De olika signalerna påverkar inte varandra och separeras igen i slutet av överföringssträckan (deultiplex).

Våglängd

Våglängden beskriver avståndet mellan två på varandra följande punkter fördelade på en axel. Våglängden är oberoende av tid och plats.

 

Z

Zipcord

Zipcord

Zipcord (dragkedja) beskriver uppbyggnadsform av en duplexkabel. Kabeln består av två parallellt styrda simplex-kablar som är förbundna med varandra genom en bro