bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om krokodilklämmor

  • Was är krokodilklämmor?

  • Användning av krokodilklämmor

  • Was tänk på när du köper?

  • Sammanfattning: Mångsidighet

Was är krokodilklämmor?

Krokodilklämmor har likheter med den långsträningsbara reptilen. Klämman består av två mestadels tandade delar som är mot varandra och som trycker på stegen som en konstruktion. Båda delarna är rörliga mot varandra. En fjäder ger den nödvändiga spänningen, så att ett säkert grepp garanteras. Liksom klämmätspetsar är krokodilklämmor krokodilklämmor.

De kan anslutas till mätledningar och används för säker anslutning. Mellan klämma och kontrollstation garanteras ett stabilt grepp. De ställen som ska provas kan vara trådarna eller komponentanslutningarna till motstånd, kondensatorer och andra elektriska komponenter. Krokodilklämmor används inte bara för mätning av elektriska storheter som spänning, strömstyrka eller motstånd, utan även för överföring av ström.

Större klämmor används, som även är utformade för betydligt högre strömmar. Däremot används mindre krokodilklämmor för att kontrollera. Skillnaden mellan provande och överlåtande krokodilklämmor är dock inte exakt definierad; teoretiskt kan både större och mindre klämmor uppfylla båda funktionerna.

Du kan snabbt lösa upp anslutningen igen utan att lämna några rester. Uttagsklämmor är endast för en kortvarig anslutning. För en långvarig kontakt bör du löda komponenterna, men en lödanslutning kan inte tas bort utan att lämna rester.

Användning av krokodilklämmor

För elektriska anläggningar där spänning mäts bör isolerade klämmor användas. Så skyddar sig kontrolltestet och mätfel förhindras, vilka uppstår med oisolerade klämmor vid kontakt med omgivande komponenter eller anslutningar. Den spänning som ska mätas bör inte överstiga den klass av spänning som ska mätas. Gränsvärdena för detta är 50 V växelspänning och 120 V likspänning. Vid mätning under spänning som överstiger den lilla spänningen bör man använda en elektriker. Om man inte agerar försiktigt riskerar man att hamna i livsfara.

Krokodilklämma helisolerad

Oisolerade klämmor kan användas bra för spänningslösa mätningar som genomflödestestning eller resistansmätning. Dessutom används de vid mätningar eller överföringar där strömmen först kopplas till efter att ledningarna ansluts. Här måste man se till att det finns tillräckligt säkerhetsavstånd och beröringsskydd. Ett känt användningsexempel för oisolerade krokodilklämmor är klämmor på startkablar.

Krokodilklämmor ansluter trådar, komponentanslutningar eller metallhölje med mätinstrument eller andra kontaktpunkter. De är dock inte lämpliga för mätningar inom mikroelektronik, eftersom små lödställen på kretskort inte kan fixeras med dem. Den stora fördelen med krokodilklämmorna är att du skapar en snabb anslutning som du även snabbt kan ta bort.

Testspetsar ger också en snabb anslutning her, men testverktyget kan behöva hållas med handen under hela mätningen. Vid skruvförband behövs dessutom alltid ett lämpligt verktyg. Anslutningen är svår att lösa med en hand.

Vid arbete med krokodilklämmor bör du se till att du inte hamnar med händerna inom greppområdet. Detta kan leda till klämskador eller orsaka skador på huden om fjädrar används med särskilt starka fjädrar.

Was tänk på när du köper?

Med krokodilklämmor utan fast inbyggd mätledning finns det olika sätt att ansluta dessa med ledningen. Till exempel finns klämmor med skruvbar anslutning, där ledningen enkelt kan bytas ut. Vid lödanslutning blir det lättare att senare eller oftare byta ut arbetskrävande. De krokodilklämmor som redan är utrustade med en kabel kan inte anpassas senare. Med dessa specialtillverkade kablar behöver du dock inte tänka på anslutningstypen.

Det maximala klämområdet anges oftast i millimeter och beskriver största möjliga avstånd från öppningen. Denna bör alltid vara större än måttet på anslutningsdelarna som ska mätas, för att garantera en säker anslutning utan att klämman glider av. Till exempel på en ledning med en diameter på två millimeter är ett klämområde från fyra millimeter tillräckligt för säkert grepp.

Batteriklämma silver

Den angivna märkströmmen beskriver den ström som uttagskroven är konstruerad för. Denna information är särskilt viktig för hög ström från det inställbara ampere-området för säker drift. Om högre strömmar används under en längre tid kan isoleringen av klämman förstöras av den höga uppvärmningen av metalldelarna. På så sätt friläggs ledande områden - en riskkälla för användaren.

Ett krokodilklämmor-set täcker många användningsmöjligheter, för vilka krokodilklämmor är avsedda. Använd ett set, du behöver inte skapa en speciell krokodilklämma i varje enskilt fall.

 

Sammanfattning: Mångsidighet

Krokodilklämmor är mångsidiga verktyg för anslutning av ledningar och komponentanslutningar för mätningar. De kan även användas för överföring av strömmar. Se till att det finns tillräckligt skydd, eftersom kontaktpunkterna är öppna och strömmar över dem som kan bli farliga för dig.

Sätt in krokodilklämmorna för mätningar där komponenterna står under spänning, bör du gripa till isolerade klämmor. Så stänger du av mätfel och upprättar ett beröringsskydd. Her. Se vid köpet på klämavstånd och nominell strömstyrka, så att krokodilklämmor är lämpliga för din användning.