bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om kretskort

Kretskort, även kallade kretskort, utgör så att säga grunden för funktionaliteten hos elektriska apparater, eftersom det sker en elektronisk anslutning av komponenterna. Vilka typer av kretskort som finns, hur de skiljer sig åt och för vilka ändamål de lämpar sig, får du reda på i vår guide.

  • Was är ett kretskort?

  • Typer av kretskort

  • Vårt praktiska tips: Mallar för växlingstransaktioner

  • Köpkriterier - vad är det som är viktigt?

  • FAQs - vanliga frågor om kretskort

  • Kort och gott: Så här hittar du rätt kretskort

Was är ett kretskort?

Kretskort och kretskort används i elektriska apparater som hållare för elektroniska komponenter, alltså för tillverkning av en elektrisk anslutning till komponenterna. De finns i nästan alla elektriska apparater och säljs separat i många olika utföranden. Oavsett om du själv vill montera en dator eller behöver ett kretskort för att experimentera - urvalet i vår onlinebutik är stort och håller den passande modellen redo för varje behov.

Namnen kretskort och kretskort används synonymt. Andra vanliga begrepp är till exempel ledarkort, tryckta kretsar eller PCB (Printed Circuit Board). Ett kretskort består i princip av ett basmaterial samt en kopparbeläggning med lödbanor som följer ett brytarmönster. För fotobelagda kretskort exponeras en förlaga för grundmaterialet, som sedan etsats och galvaniseras, vilket gör den elektriskt ledande. På det färdiga kretskortet kan elektriska komponenter lödas i anslutning. För instickskretskort sker monteringen av komponenterna mekaniskt genom enkel inkoppling.

Experimentkretskort
 

Vilka kort finns det?

I vår e-butik erbjuder vi ett stort urval av kretskort samt allehanka tillbehör, inklusive produkter för lödning, etsning och galvanisering samt distanshållare och verktyg som skalpeller och blad. För att hitta rätt kretskort, finns tillgängliga kretskort sorterade efter bland annat kategorier. Nedan följer en liten översikt över de olika typerna av kretskort:

Instickskretskort

Instickskort, även kallade plug-inboards, möjliggör en lödfri fastsättning av komponenter, eftersom de senare helt enkelt är anslutna. Denna typ av kretskort passar ideal för experimentändamål, eftersom nya arrangemang alltid är möjliga utan större ansträngning. Komponenterna kan enkelt tas bort och placeras på nytt.

SMD-kretskort

Dessa kretskort är avsedda för användning av SMD-teknik (surface-mounted device). Komponenterna monteras alltså genom lödning på ytan av kretskortet och är inte längre ihopkopplade. Det gör monteringen enklare, dessutom är tekniken platssparande, eftersom kretskortet kan monteras på båda sidor.

Multilayer-kretskort

Trenden mot allt mindre, allt smalare apparater med ökad prestanda och mer komplexa funktioner har lett från kretskortet till MCBs (multi circuit board) eller multilayer-kretskort, som först var i en och senare är bestyckade på båda sidor. Här limmas flera tunna kretskort mot varandra för att uttrycka det enklare, så att det på minsta utrymme finns mycket plats för montering av komponenter och komplexa kretsar. MCBs används ofta i modern digital teknik, som i datorer och moderna smarttelefoner. När man talar om ett dators så kallade "moderkort", menar man med detta datorns moderkort. Nivåerna på ett kretskort ansluts med varandra genom en genomkontaktering, alltså genom vertikala anslutningar som löper genom hål i bärarmaterialet på kretskortet.

Experimentkretskort

Experimentkort är, som namnet antyder, speciellt avsedda för experiment med komponenter och kretsar. De passar till exempel för hobbybyggare och för uppbyggnad av laboratoriekretsar. Du kan välja mellan experimentkretskort i olika storlekar och rastermått samt mellan en- och dubbelsidiga modeller.

Europakort

Det Europakarta kortet är en (ofta) redan utrustad PCB med komponenter som motsvarar normerade mått. Europakort finns med mått 100 x 160 mm, där avvikelser är möjliga.

IC-kretskort

IC står för den engelska termen integrated circuit (tysk: ”integrerad krets”). IC-kort kommer därför redan med inbyggd kopplingskrets. De används framför allt i mikroprocessorer och minnesstenar.

Kretskort med hålraster

Hålrasterkretskort har hål och lödöar i vanliga rastermått. För att montera komponenter behöver dessa bara fästas genom lödning. Det finns även kretskort med hålraster, där vissa ögon är förbundna med ledarbanor, samt modeller som redan är helt försedda med ledarbanor.

Det bör noteras att ett kretskort mycket väl kan delas in i flera av dessa kategorier. Exempelvis är kretskort med hålraster ofta experimentkretskort. Man kan skilja kretskort principiellt vad gäller utrustning, typ av montering av komponenter och den underliggande tekniken.

 

Vårt praktiska tips: Mallar för växlingstransaktioner

Hobbyhobbyentusiaster kan experimentera med egna kretskort. Det så kallade positiva förfarandet är fotografiskt övertaget och bygger på UV-exponering för en brytarförlaga på ett positivt belagt fotokretskort. Original för kretskort med många brytarlayout finns tillgängliga på Internet eller i relevanta tidskrifter. Alternativt kan egna kretskortslayout skapas med hjälp av särskild programvara. UV-strålning behövs för att föra över layouten till kopparytan. Oavsett om du använder en professionell belysningsapparat eller använder den med andra UV-apparater, får du det i stället. För att förfarandet ska fungera krävs i allmänhet flera UV-rör med liten effekt. Exponeringstiden beror på respektive exponeringsenhet och avståndet till kretskortet. Håll koll på bakhuvudet att fotobeläggningen på kretskortet har en spektral känslighet på 400 Nm.

 

Köpkriterier – vad är det som är viktigt?

I huvudsak beror valet på vad kretskortet ska användas till. Beroende på Vare sig du vill ha kretskortet för montering i en viss enhet eller behöver en grund för experimentella kretsar och styrning av komponenter, är färdiga varianter med lödbanor och givna lödställen - eventuellt redan utrustade med komponenter - eller blanka kretskort som ger dig alla möjligheter. Särskilt för att testa och experimentera är instickskretskort ett bra val, medan standardiserade modeller med specifika, färdiga kretsar kan vara till nytta för att utrusta datorer eller andra enheter.

Ett annat urvalskriterium är det material, närmare bestämt det bärande materialet, på vilket kopparskikt har använts. Tidigare vanligt och ofta förekommande är kretskort av fenolpapper (materialavkänning: FR2). Det finns dock allt fler glasfibermattor indränkta i epoxiharts (identifiering: FR4) som har lägre vattenabsorption och bättre isoleringsegenskaper jämfört med varianten av fenolpapper.

Storleken på kretskortet är också viktigt, särskilt när kretskortet ska monteras i ett hölje. Europakartor är enligt din 41494 och IEC 60297 fastställda till 100 x 160 mm, varvid varianter är tillåtna. Dessutom finns det kretskort i många format. I vår e-butik kan du filtrera efter längd och rastermått och på så sätt hitta passande produkter snabbt.

 

FAQ – vanliga frågor om kretskort

Hur kan ICH utarbeta mina egna mallar?

För den som vill omsätta sina egna kopplingsideer kan du skapa egna mallar. Använd bäst kretskortsprogramvara för datorn som är utrustad med användbara funktioner som redigerings- och teckenfunktioner. Originalet skriver ut i hög upplösning. Det är viktigt, så att varje detalj kan överföras precis vid exponering av kretskortet.

Was tänk på när du löder?

A och O är lämplig utrustning för egenhändig bestyckning av kretskort med komponenter – förutom yttermått och en lugn hand. Om det handlar om kretskort för lödning, blir det fördelaktigt med lödlister och elektroniska lödkolvar med reglerbar temperatur. Vid för hög värme kan det hända att komponenterna skadas. Felaktiga lödställen är en vanlig orsak till icke fungerande kretsar och kortslutningar. Oönskade anslutningar som uppstår till exempel genom stänk vid lödning kan ibland vara synliga med blotta ögat, om man håller kretskortet mot ljuset. Sådana ”broar” kan ibland lösas genom försiktig krutsning. Kalla lödställen, som inte har någon eller dålig ledningsförmåga, kan se matta eller porösa ut. Här måste lödas igen.

 

Kort och gott: Så här hittar du rätt kretskort

Vilket kretskort som är rätt för dina ändamål beror på ditt projekt: Beroende på om du letar efter standardiserade kretskort med integrerad kopplingskrets eller kretskort för experiment, rekommenderar du vissa utföranden. Här hittar du instickskort och kretskort för lödning i många storlekar och rastermått. Dessutom erbjuder vi ett brett utbud av tillbehör för hobby och professionell användning.