bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värt att veta om kolytskiktsmotstånd

  • Was är kolytskiktsmotstånd?

  • Vilka typer och typer finns det?

  • Kriterier för att köpa kolytskiktsmotstånd - vad är det som gäller?

  • Vårt praxistipp: Varning vid bearbetning

  • FAQ – vanliga frågor om kolytskiktsmotstånd

  • Slutsats: Så köper du rätt motstånd

Was är kolytskiktsmotstånd?

Ett klassiskt kolskiktsmotstånd består av en cylindrisk keramik- eller porslinskropp, på vilken det verkliga motståndsskiktet bestående av kristallinskt kol sitter. Detta skikt kan appliceras antingen genom doppning eller genom avdunstning under vakuum. Kolmaterialets elektriska motstånd är relativt litet variabelt, men man behöver mycket väl olika motståndsvärden; från ensiffriga ohmvärden till megaohm-området. Detta kan uppnås genom att kolytskiktets tjocklek varierar, vanligen mellan 0,001 och 10 µm. Särskilt höga resistansvärden uppnås genom en spiralformad applicering av kolskiktet. Den effektiva längden på motståndsskiktet växer därmed kraftigt, utan att konstruktionen behöver förstoras.

Beroende på kraven på motståndstolerans sorteras eller sväljs motståndet eller motställs under tillverkningen. ’programvara’ som är särskilt konstruerad eller modifierad för ’användning’ av utrustning som anges i 1.E eller 2.E eller för ’användning’ av utrustning som anges i 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E eller 2.E

På båda sidor av motståndsskiktet sitter metalliska lock, som skapar elektrisk kontakt till axiella anslutningstrådar för konventionell genomsticksmontering (THT). Kolskiktet skyddas av en beläggning på lack eller plast mot inträngande fukt, mekaniska skador och smuts.

Kolytskiktsmotstånd är relativt prisvärd och erbjuds oftast med en tolerans på +/- 5 % av nominellt värde. De lämpar sig för de flesta allmänna applikationer, när det inte handlar om mycket låga toleranser och storleken och temperaturkoefficienten spelar ingen roll.

Vilka typer och typer finns det?

Kolytskiktsmotstånd finns i olika stora konstruktioner, vilket ger olika maximala tillåtna förlusteffekter. Analogt är tjockleken på axiella anslutningstrådar olika. Förutom själva keramikkroppen leder de också bort förlustvärme och håller därmed motståndet inom det tillåtna temperaturområdet. Motståndsvärdena för kolytskiktsmotstånd är graderade i så kallade E-rader. Till exempel är E 12-serien avrundad till en faktor på 1,2115, och motståndsvärdena är därför högangivna som exempel vid 1 ohm startande 1.0, 1.2, 1.5, 1.8, 2.2, 2.7, 3.3 ohm och så vidare. Genom kombinationer av olika motståndsvärden i serie- och parallellkoppling kan därmed i princip alla nödvändiga värden realiseras.

Kriterier för att köpa kolytskiktsmotstånd - vad är det som gäller?

Förutom den viktigaste faktorn i form av tillåten förlusteffekt, kort sagt kallad effekt, spelar toleransen för resistansvärdet en roll. De flesta kolytskiktsmotstånd har en tolerans på +/- 5%, was genom en gyllene färgring på höljet.

Den maximala förlusteffekten ska vara tillräcklig under alla förväntade driftsförhållanden. Här bör man vid behov beakta en eventuellt nödvändig nedstämpling, dvs. en minskning av belastningen vid driftstemperaturer över det angivna märkvärdet. Uppmärksamhet kräver dessutom tillåten driftspänning vid användning utanför små- och lågspänningsapplikationer. Den elektriska spänningen får under inga omständigheter överskridas för att undvika skador på elektroniska komponenter och för att garantera elektrisk säkerhet. Om arbetspunkter i elektroniska kretsar måste följas, är temperaturfaktorn också viktig. Alla specifikationer hittar du i produktdetaljerna eller i motsvarande datablad.

Vårt praxistipp: Varning vid bearbetning

Kolytskiktsmotstånd är relativt robusta komponenter. Vid bearbetning bör du dock se till att anslutningstrådar inte böjs för nära basen för att undvika skador på motståndet. För att underlätta detta finns det enkla anordningar för att svänga in anslutningstråden i rätt rastermått. Skador på skyddslackeringen måste också undvikas, för att förhindra att motståndsskiktet splitsar bort och för att garantera permanent skydd mot yttre omständigheter.

  

FAQ – vanliga frågor om kolytskiktsmotstånd

Hur kan man se motståndsvärdet?

Varje motstånd har färgkodning i form av ringar. Dessutom finns det en annan färgring som är något av tregruppen och som visar toleransen för kolytskiktets motstånd. Det enklaste är att använda en ”färgkodsnyckel” i form av en liten inställbar skiva för uppdelning, som också finns tillgänglig i vår butik.   

Hur ser man på motståndskraften (effekt)?

Till skillnad från resistansvärde och tolerans kan den maximala belastbarheten eller elektriska effekten inte läsas av direkt. När kolytskiktsmotstånd har tagits ur förpackningen, ger den bara byggstorleken information om belastbarheten. Måtten kan variera något från en person till en annan, men avståndet är tillräckligt stort för att det ska vara enkelt att identifiera dem. Här anges de ungefärliga måtten för de vanligaste fem förmånerna:

  • 1/10 watt = 3,2 x 1,7 mm
  • 1/4 watt = 6,8 x 2,5 mm
  • 1/2 watt = 9,2 x 3 mm
  • 1 W = 12,8 x 4,7 mm
  • 2 watt = 16,8 x 5,7 mm

Slutsats: Så köper du rätt motstånd

Välj rätt motståndsvärde eller alternativt det närmaste värdet och passande effekt. Förutom de mekaniska måtten på basenheten är tjockleken på anslutningstrådar viktig. Så kanske inte ett motstånd med mer effekt passar i lödöarna på ett befintligt kretskort om dess trådtjocklek är för stor. För att ersätta ett defekt kolytskiktsmotstånd måste det nya motståndet ha samma värden för motstånd, tolerans, prestanda och driftsspänning, eller så får det inte vara sämre. För känsliga kretsar får inte heller temperaturkoefficienten vara sämre än för originaldelen. I tveksamma fall använder du hellre ett högkvalitativt motstånd.

Kolytskiktsmotstånd finns även som motståndssortiment, som innehåller de vanligaste typerna, stegvis i en så kallad E-serie. Om vanliga reparationer måste utföras eller provningskretsar måste byggas upp, är detta sortiment en praktisk lösning.