bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om koaxialkabel

  • Vad är koaxialkabel?

  • Så här är koaxialkablar uppbyggd

  • Vilken koaxialkabel finns hos Conrad?

  • FAQ – vanliga frågor om koaxialkablar

Vad är koaxialkabel?

I kategorin koaxialkabel är tvåpoliga kablar som skiljer sig från andra tvåledarkablar genom sin specifika konstruktion. Det kortare namnet ” koaxkabel” används synonymt. Namnet på dessa kablar beskriver redan sin grundläggande konstruktion: Koaxial betyder ”lika med” i geometrin. Koaxialkabel används för överföring av högfrekventa signaler, t.ex. i radiosändningar eller vid högfrekventa mätsignaler. 

Vad är koaxialkabel?
 

Så här är koaxialkablar uppbyggd

Koaxialkabelns konstruktion är koncentrisk: En ledare, själen, är helt omgiven av isolering, dielektrikum. På den sitter en elektriskt ledande kapsling, avskärmningen. Många högfrekventa signaler har låga signalspänningar som är särskilt känsliga för störningar. Tack vare avskärmning skyddas signalerna i själen mot yttre påverkan.

Skaftet på en flexibel koaxialkabel består av koppartråd-litzkabel. Om skärmningen är flätad har koaxialkabeln en mycket hög flexibilitet och kan dras eller användas med liten böjningsradie. Även vid icke stationär användning kan de till exempel användas som antennkabel mellan antennuttag och mottagarenhet eller vid lågfrekventa RCA-anslutningar. Avskärmningen kompletteras i många fall med en extra metallfolie, som täcker dielektrikum och förbättrar avskärmningen.

Andra versioner av koaxialkablar har en styv kärna och både styva och flexibla versioner av skärmningen. Det konkreta utförandet beror på vilka elektriska parametrar som ska uppnås för de signaler som ska överföras och på typen av användning. 

Så här är koaxialkablar uppbyggd

Isoleringen mellan kärnan och avskärmningen består av ett icke-ledande material och ger elektrisk separering av polerna och samtidigt ett konstant avstånd mellan själ och flätning. De senare påverkar de elektriska egenskaperna hos koaxialkabeln. Som flätning används i regel flexibel plast. Vissa koaxialkablar förses med ferriter eller luft som dielektrikum.

Isoleringen mellan kärnan och avskärmningen består av ett icke-ledande material och ger elektrisk separering av polerna och samtidigt ett konstant avstånd mellan själ och flätning. De senare påverkar de elektriska egenskaperna hos koaxialkabeln. Som flätning används i regel flexibel plast. Vissa koaxialkablar förses med ferriter eller luft som dielektrikum.

Till själva avskärmningen följer ytterisoleringen till skydd för koaxialkabeln. Detta yttre fodral skyddar de inre sittande ledarna mot kontakt samt mot elektrisk och yttre påverkan. I enlighet med installationskraven har isoleringen till en del särskilda egenskaper som gör den resistent mot termiska, kemiska och delvis mekaniska influenser.

Kombinationen av alla komponenter i en koaxial kabel är hos vissa tillverkare en registrerad märkesman.

Den tekniska standarden en 50117 förenar alla viktiga elektriska krav på koaxialkabel.

 

Vilken koaxialkabel finns hos Conrad?

I vår online-shop kan koaxialkabel väljas ur olika tekniska aspekter. Beroende på verksamhetsområdet kan följande kriterier vara relevanta.

Skärmning är ett mått på hur väl signalerna i kabelns kärna är avskärmade från yttre påverkan. Värdet sträcker sig från 20 till 140 decibel (dB).

Med ” Färgfamiljen ” anges färgsättning av ytterisolering. På så sätt kan omfattande installationer översiktligt sorteras. Obs: För vissa kablar betecknar färgfamiljen även isoleringsmaterialets färg mellan själ och avskärmning.

De kabellängder som finns hos oss varierar från 5 till 1.000 meter. Vissa kablar erbjuds som ett set, som delvis är färdiginstallerad med kontakter eller som har kontakter.

Dessutom kan typen av skärmning och resistensen mot insatsomsättningar spela en roll vid valet av kabel. Impedansen i ohm är en annan relevant faktor för att välja passande kabel.

Vilken koaxialkabel finns hos Conrad?

Den yttre diametern är viktig för att planera vilka kabelklämmor som används eller hur många kablar som passar i kopplingsrör. Dessutom finns så kallade Quattro-ledningar, som används vid anslutning av flera LNB-enheter från satellitanläggningar.

Kabeltypen ska omfatta vissa egenskaper eller konstruktionsegenskaper som tillverkaren har utlovat. Bokstavsföljden ”RG”, som ofta kommer att bli bokstavsbeteckningen ”Radio Guide”, är en amerikansk militärbeteckning för koaxialkabel.

För nästan alla koaxialkablar har du vid nedladdning på respektive produktsida en detaljerad produktinformation med alla viktiga tekniska parametrar.

 

FAQ – vanliga frågor om koaxialkablar

Vad bör beaktas vid användning av koaxialkablar?

Vad bör beaktas vid användning av koaxialkablar?

Vid installation av koaxialkablar måste många föreskrifter följas på vissa områden. Till exempel blixtskydd eller jordning och skydd mot gnagare och hårda miljöförhållanden. Ta hänsyn till detta när du väljer kabel. Dessutom bör utbildad personal ta över flytten och reparationen. Allmänna byggnader, hissar, brandskyddssystem eller nödsystem kan omfattas av särskilda krav och regelbundna inspektioner kan vara obligatoriska enligt lag.

När kommunikationsnäten byggs upp skall åtgärder vidtas för datasäkerhet, även när det gäller låsningen av kabelkanaler och trådnät.

De angivna temperaturområdena och minsta tillåtna böjningsradier för kablarna kan variera beroende på installationstyp.

Se till att ersättningskabel med samma elektriska egenskaper och färgidentisk isolering används vid reparationer.

Hur märks en trasig koaxialkabel?

De första indicier för defekter på koaxialkablar är i regel störda signaler som märks i dålig bild- och ljudåtergivning. Felsökning är ibland jobbigt. Om signalen uteblir uppstår oftast en tydligt synlig sladdbrott eller kabelbrott, ofta på in- eller utbrytning av höljet.

Anslutningar med koaxialkablar är särskilt känsliga för så kallade kalla lödställen. Därför är det viktigt att vara försiktig och använda lämpliga verktyg.

Vårt praktiska tips

Vid avisolering av koaxialkablar kan (inte bara) avskärmningstråd lätt skadas. Använd produkter från vårt stora urval av avisoleringsverktyg för korrekt dragning och installation.