bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om keramikkondensatorer 

  • Was är keramikkondensatorer?

  • Vilka typer av keramikkondensatorer finns?

  • Kriterier för inköp av keramikkondensatorer - vad är det som är viktigt?

  • Sammanfattning: Så här hittar du rätt keramisk kondensator

  • FAQ – vanliga frågor om keramikkondensatorer

Was är keramikkondensatorer?

Was är keramikkondensatorer

Keramiska kondensatorer är elektriska kondensatorer där dielektrikum är tillverkat av keramiska material. Samtidigt fungerar det keramiska dielektrikum som bärare för metallelektroder. Keramikkondensatorer är opolaritade, har alltså ingen bestämd anod och katod, som på elektrolytkondensatorer eller tantalkondensatorer. Därmed är de även lämpliga för drift på växelspänningar och kan på grund av konstruktionen inte poleras. Keramikkondensatorer är de vanligaste kondensatorer inom elektronik. De används som koppelkondensatorer, används för att hålla oönskade likspänningsdelar borta och används i frekvenskopplingar och oscillatorkretsar. Andra användningsområden är filterkretsar och radiostörningar.

 

Vilka typer av keramikkondensatorer finns?

Keramikkondensatorer finns idag huvudsakligen i två typer, som keramikflerskikts-chipkondensator (MLCC) i SMD-hölje eller axial eller radiellt trådförsedda för konventionella THT-bestyckning. Keramikskjutkondensatorer är radiellt trådmonterade och i regel instickskondensatorer som är avsedda för högre spänningar. En speciell konstruktion är koaxiala genomförningskondensatorer i keramik. De är avsedda för flänsmontage i elektriskt ledande avskärmningshöljen och för en av sina två elektroder isolerade mot utsidan, medan den yttre elektroden löds in i höljets vägg eller skruvas fast med den.

I enlighet med sina olika egenskaper klassificeras keramikkondensatorer i två användningsklasser:

Kapacitetsvärdena för klass-1-keramikkondensatorer är relativt fältstyrka oberoende. Olika höga driftspänningar har knappt någon inverkan på kapaciteten och dess temperaturstabilitet är bra. Därför är de lämpliga för kretsar som måste uppfylla höga krav på frekvensstabilitet och vid behov för små dielektriska förluster. Det är en nackdel att dessa typer huvudsakligen är tillgängliga med begränsade kapacitets värden uppåt och att de har större byggvolymer om de har samma kapacitet än keramiska kondensatorer i användningsklass 2.

Klass-2-keramikkondensatorer har en avsevärt högre dielektriktetskonstant, beroende på material. Därmed har de betydligt mer kapacitet för samma komponent jämfört med klass-1-keramikkondensatorer. Olika spänningar och framför allt temperaturvariationer har dock en stark inverkan på kapacitetsvärdena. Dessutom har de en tendens att utsättas för mekaniska påfrestningar som vibrationer eller vibrationer till mikrofon. 

 

Kriterier för inköp av keramikkondensatorer - vad är det som är viktigt?

Beroende på användningsområde finns för- och nackdelar för de olika typerna när det gäller faktorer som fukt- och långtidsstabilitet, genomslagshållfasthet, linjäritet vid spänningsförändringar samt temperaturstabilitet. Klass-1-keramikkondensatorer är lämpliga för applikationer där höga krav på låga dielektriska förluster finns och där det behövs stabila kapacitansvärden. Används i elektriska svängkretsar ger klass-1-keramikkondensatorer hög frekvensnoggrannhet även vid varierande miljöförhållanden. Den låga känsligheten mot piezoelektriska effekter förhindrar problematiska störningar, som bland annat gäller att undvika i ljudkretsar.

Om det handlar om hög kapacitet i små dimensioner är klass-2-keramikkondensatorer det första valet. Även om toleranserna är betydligt större än för keramiska kondensatorer av klass 1, krävs det endast en minimikapacitet, till exempel vid utjämning och filtrering av växelspänningsdelar eller i vissa filterkretsar, vilket knappast är fallet när kapaciteten är väl tilltagen. 

 

Sammanfattning: Så här hittar du rätt keramisk kondensator

Vid byte av defekta keramikkondensatorer ska man se till att toleransen är densamma eller bättre än för den defekta originaldelen, vid sidan av samma kapacitet och märkspänning. Uppmärksamhet förtjänar naturligtvis också konstruktionen: Stämmer rastermått för ihopkopplade typer eller konstruktion och därmed lödplattor på SMD- keramikkondensatorer position och storlek?

Vid nyutveckling av kopplingar och apparater bör man alltid se till de aktuella värdena enligt databladet, för att uppnå hög tillförlitlighet och säker funktion. En användning i krävande miljöer kräver dessutom att man tar hänsyn till det tillåtna temperaturområdet. Endast keramiska kondensatorer av klass 1 bör användas för audiokretsar, i mätkretsar och andra högkvalitativa tillämpningar, för att förhindra störningar till följd av piezoelektriska effekter och kapacitetsvariationer.

Av säkerhetsskäl måste man också se till att komponenterna är försedda med eventuella kontrollmärken och uppfyller gällande normer. Keramikkondensatorer som erbjuds i butiken på Conrad uppfyller höga kvalitetskrav och kännetecknas av tillförlitlighet och lång livslängd. 

 

FAQ – vanliga frågor om keramikkondensatorer

På flerskiktskondensatorer i keramik finns varken färgkodning eller tryck. Hur kan ICH då se vilken kondensatortyp det handlar om?

På grund av de oftast mycket små byggformerna är dessa keramikkondensatorer vanligtvis inte märkta, och ett tryck skulle ändå inte vara läsbart. Efter det att förpackningen har tagits ut ur märkningen är det inte längre möjligt att identifiera produkten, och detta måste alltid beaktas vid lagring och bearbetning.


Was beaktas vid hantering och bearbetning av keramikkondensatorer?

Keramikkondensatorer är elektriska laddningsminnen. Beroende på kapacitet och spänning kan laddade keramikkondensatorer under längre perioder lagra betydande mängder energi och vid behov mycket höga spänningar. Därför måste även här de allmänna säkerhetsreglerna för elektroteknik respekteras. Även relativt låga spänningar är inte alltid ofarliga; eftersom du använder elektroniska kretsar kan andra komponenter skadas. Laddade keramikkondensatorer bör därför alltid laddas ur med lämpligt motstånd före hantering. Kortslutningar undviks, eftersom höga strömmar och skador uppstår på grund av det låga inre motståndet hos keramikkondensatorer.


Kan man vid keramikkondensatorer välja ett lägre nominellt spänningsvärde, när den faktiska driftspänningen bara överskrider det kortvarigt?

Nej, det är oacceptabelt. Även kortvariga överskridanden av märkspänningen kan leda till skador eller förstörelse. I vilket fall som helst kommer livslängden att förkortas, tillförlitligheten kommer att bli lidande och den oacceptabla uppvärmningen kan inträffa.