bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Kaffemaskiner - exakt kaffenjutning även vid arbete

En god kopp kaffe är inte bara en välsmakande varm dryck. Nej, ett väl malet kaffe kan också fungera som en liten belöning för kaffeodlare eller som en stor motivator för att möta de kommande utmaningarna. Det gäller både i arbetet och i hemmet. Därför bör det finnas en lämplig kaffeautomat i varje företag, så att alla anställda vid behov kan njuta av ditt favoritkaffe.

Om firman-besökaren kan annonsera är det en fördel om du kan erbjuda dina gäster från espresso till café latte med olika kaffespecialiteter. Den professionella bryggningen övertar då högvärdiga kaffemaskiner som har en smart teknik och som är enkla att använda. Vi avslöjar för dem vilka skillnader det finns mellan kaffemaskiner och vad du måste tänka på när du köper dem.

Njut av kaffe
  • Vilka olika kaffebryggare finns?

  • was är en helautomatisk kaffemaskin?

  • Hur fungerar en helautomatisk kaffemaskin?

  • Kaffevariationer förklaras kort

  • was titta på när du köper en kaffemaskiner?

  • Vanliga frågor om kaffeautomater

 
 

Vilka olika kaffebryggare finns?

Kaffebryggningen kan ske på olika sätt. Eftersom det bara är få som har tid att göra manuell brytning, måste sofistikerade maskiner med smart teknik utföra denna uppgift. Det finns många olika tekniska lösningar på marknaden.

Filterkaffemaskiner

Klassisk kaffemaskin

De klassiska filterkaffemaskiner har använts i årtionden. Maskinerna är fördelaktiga och kostnaderna för dem är låga. Dessutom kan dessa enheter vid en bryggning tillaga flera koppar kaffe samtidigt. 

Man måste dock göra avkall på kaffearomen, eftersom bryggningen tar lång tid och på så sätt löses bittermaterialen ur kaffepulvret. Dessutom är det inte möjligt att göra olika kaffevariationer.

 
 

Pad-/kapselkaffemaskiner

Kapsel-kaffemaskin

Pad- och kapselmaskiner hör till portionsmaskintyperna. Den arbetar med pads eller kapslar där kaffepulvret finns. 

Kaffe får inte malas färskt i dessa system. Pad- och kapselmaskiner är relativt billiga att köpa in. Vid köp av en sådan maskin måste man dock räkna med relativt höga kostnader för kapslar och pads.

Dessutom smakar inte mjölkberikade drycker som latte macchiato eller cappuccino som man känner igen från caféet. I stället för färsk mjölk används mjölkpulver i kapslarna eller padsen.

 
 

Kaffemaskiner

Kaffeautomat

Kaffemaskinerna är dyrare att köpa än andra kaffemaskiner, men ger en betydligt bättre kaffekvalitet. 

Dessutom är det möjligt att göra en mängd olika kaffespecialiteter med och utan mjölkskum. Dessutom är bikostnaderna låga, vilket gör dem perfekta för användning på kontor och i företag.

 
 
 

was är en helautomatisk kaffemaskin?

Termen helautomatisk kaffemaskin består av ordet kaffe och helautomatiskt. Med en knapptryckning kan alltså enheten självständigt tillaga olika kaffevarianter. Förutom det klassiska kaffet finns oftast fortfarande cappuccino, latte macchiato eller espresso att välja mellan. Och för tekrinker bara varmt vatten. Högkvalitativa kaffemaskiner kan dessutom bereda ytterligare kaffespecialiteter som ristretto, Dossio, Caffé Crema, Americano, flat white, lungo osv.

För att kunna leverera en jämn kaffekvalitet har kaffeautomater särskilda program för rengöring och avkalkning. Även den dagliga manuella rengöringen görs snabbt med några få handgrepp.

Kaffemaskiner finns redan sedan 1960-talet. De utvecklades från självbetjäningsautomaterna, som fortfarande ofta finns på offentliga platser som stationer, skolor och sjukhus. Den första kaffeautomaten med integrerad kvarn byggdes av Otto Bengtson och salufördes av Otto Bengtson kg från och med 1964. På 1970-talet var kaffeautomaten den tyska storsäljhiten.

Kaffeautomat
 
 

Hur fungerar en helautomatisk kaffemaskin?

Jämfört med den vanliga filtermaskinen pressas vid bryggning det varma vattnet med högt Hohem med kaffepulver. Genom att trycka kan kaffemuomen och eteriska oljor utvecklas bättre. För perfekt kaffenjutning behöver man ett presstryck i bryggningskammaren på ca 9 bar. För att uppnå detta tryck måste pumparna ofta kunna generera ännu högre värden på t.ex. 15 bar. 

Dessutom tar bryggningen vid en automater bara ungefär en halv minut. Tack vare den korta bryggtiden frigörs även mindre bitterämnen och garvsyror. Vid en klassisk filterkaffemaskin tar bryggningen ofta så lång tid att kaffet smakar mycket bittert.

Kaffeautomat med mjölkskummare

En helautomat består av följande komponenter:

Kaffekvarn -
bryggrupp
- vattentank
- pump
- varmvattenberedare
- inbyggd mjölkskummare

Kvarnen krossar kaffebönor och det erhållna kaffepulvret pressas sedan in i bryggningsgruppens bryggkammare. Oftast kan malningsgraden, alltså hur finmalet kaffe är, ställas in individuellt. 

Nu trycker en pump det uppvärmda bryggvattnet mot kaffepulvret. Ju finare kaffepulvret är, desto högre är det mekaniska motstånd som pulvret sätter mot det heta vattnet. 

Med för fin malning tar bryggningen för lång tid och kaffet kan smaka bitter. Om malningen är för grov rinner vattnet igenom för snabbt och kaffet utvecklar inte sin fullständiga arom.

Efter bryggningen avlägsnas det fuktiga kaffepulvret mekaniskt från bryggningskammaren och transporteras till en uppsamlingsbehållare. Behållaren ska tömmas och rengöras regelbundet. 

Vårt praxistipp: Kaffebönor

Se vid köp av kaffebönor om dessa är lämpliga för kaffemaskiner. I vissa länder innehåller bönorna tillsatser som kan skada malningen. I Spanien använder man ofta socker till kaffebönor. Vid malning värms sockret upp och klibbar på kvarnen.

Skummet används fortfarande vid produktion av kaffespecialiteter med mjölkskum. Vid enkla enheter används en s.k. dämpare. Den blåser ut den varma vattenånga som skummar mig i en kannan. Kaffemaskiner av hög kvalitet har en integrerad mjölkskumningsenhet som suger upp mig ur en behållare.

Den största fördelen med automater är bättre kaffearom. Med hjälp av elektroniken kan du i bryggningsgruppen exakt anpassa pulskvantiteten, vattenmängden, vattentrycket och bryggtemperaturen på kaffet. Dessutom finns det hos vissa apparater möjlighet att ta hänsyn till vattenhårdheten och till viss del även speciella vattenfilter används. Toleranser för vattenkvaliteten elimineras därigenom och kaffet smakar alltid samma smakar.

Kaffeautomat

För att få en bättre överblick har vi på ett översiktligt sätt än en gång sammanfattat fördelarna och nackdelarna med kaffemaskiner:

För- och nackdelar med kaffemaskiner

Fördelar:Nackdelar:
Intensiv kaffearom och enkel hantering genom delvis One-Touch eller TFT-skärmBetydligt dyrare att köpa jämfört med paddel-, kapsel- och filtreringskaffemaskiner
Produktion av olika kaffespecialiteter möjlig (cappuccino, latte macchiato, espresso, café crema osv.)Brygger inte hela kannor kaffe på en gång (max. två koppar per bryggning)
Mindre bitdrivmedel tack vare kort bryggtidMer komplicerad rengöring och underhåll
Inbyggd kaffekvarn för att malna hela bönorRengöringstillbehör som rengöringstabletter eller avkalkningsmedel måste köpas
Mjölkskummare för produktion av kaffespecialiteter med mjölkskumMånga apparater är relativt höga
Låga bikostnader jämfört med Pad- eller kapselmaskiner ger lägre Ett bra förhållande mellan pris och kvalitet  
 
 

Kaffevariationer förklaras kort

Många kaffevarianter baseras på klassisk espresso. Det finns dock fina skillnader i vattenmängd, mängd kaffepulver och i kontakttiden för pulvret med vatten. En bra espresso kallas Caffé i Italien och bereds med ca 7 g kaffepulver och 30 ml vatten.

Caffé Dossio är i princip en dubbel espresso.
Caffé Ristretto är en espresso med halv vattenmängd.
Caffé Lungo är en lång espresso med dubbel vattenmängd.
Caffé Americano är en espresso, som sträcks med varmt vatten.
Caffé latte är en espresso med varm mjölk och mjölkskum.
Flat White är en dubbel espresso med lätt skummad mjölk.
Cappuccino är en espresso med 1/3 mjölk, 1/3 mjölkskum och något kakaopulver för utsmyckning.
Latte Macchiato är en espresso som sätter sig mellan 1/3 varm mjölk och 1/3 mjölkskum.
Espresso macchiato är en espresso med en varm skummad mjölk.

Eftersom kaffemaskiner av hög kvalitet kan styra vatten- och mjölkmängden samt pulvermängden och malningsgraden individuellt, kan dessa enheter skapa ett bra kaffe med olika variationer.

 
 

was titta på när du köper en kaffemaskiner?

Automater kan ställa in ett stort antal olika kaffespecialiteter med fantastisk arom. I kombination med de låga bikostnaderna är automaterna ideal för kontor och företag. Men när du väljer den rätta kaffebryggaren bör man ta hänsyn till några viktiga punkter.

Kvarn

Bönor (utan Vigna mata

Det finns automater med keramikkvarn och med stålkvarn. Båda mal kaffebönorna före varje bryggning, så att du kan njuta av den fantastiska kaffearomen av färskt malda bönor.
Stålmalverk är oftast något billigare att köpa. Därför är keramiska malverk tystare, robustare och i regel mer hållbara. Keramiska malverk är särskilt populära vid kaffenjutning, men även stålmalarna är till stor nytta.

 

Avtagbar bryggenheten

Avtagbar bryggenheten

För daglig rengöring är det en stor fördel om bryggenheten är helt urtagbar. Hela bryggenheten kan enkelt rengöras under rinnande vatten. 

Dessutom är en visuell kontroll vid vilken avlagringar av kaffepulver kan testas på olika ställen betydligt enklare.

 

Mjölkskummarenhet

Skumenhet för mjölk

Inte alla helautomatiska eller alla enheter har en enhet för skumning av mjölken. Passionerade espressotrinkar kommer därmed inte att ha några problem. 

Om du tycker om att njuta av en cappuccino eller ett café latte bör du se till att den helautomatiska mjölkskummaren har en eller åtminstone en ångplanta.

 

Justerbar pip

Justerbar pip

Vissa automater har en justerbar pip. Det är praktiskt, eftersom man oftast har kaffekoppar i olika storlekar hemma. 

Tack vare en justerbar pip passar även stora koppar eller glas under. Sänk på kaffepipen bäst till strax över koppkanten. Så förhindrar du fula kaffert på maskinen.

 

Bönbehållare

Bönbehållare

I regel har automater bara en bönbehållare. 

Vissa modeller sticker ut genom en andra behållare. Här kan till exempel vanliga bönor separeras från espressobönor. 

Även den som gillar att dricka koffeinerat kaffe drar nytta av en andra behållare.

 
 

Vanliga frågor om kaffeautomater

Hur kan ICH göra en kaffemaskin?

Automater behöver trots integrerad ångrengöring en relativt intensiv vård. Läs i instruktionerna hur du skölj kaffeflödet och mjölkenheten. Detta varierar från helautomatisk till helautomatisk. Skölj mjölkenheten dagligen så att mjölkresterna inte torkar in och stör nästa mjölkskumning. Bygg dessutom ut bryggenheten minst en gång i månaden och rengör den noggrant. Bara på så sätt garanteras en fantastisk kaffenjutning. Genom en regelbunden skötsel av kaffebryggaren, drar du inte bara nytta av bättre kaffearom, du förlänger också livslängden på enheten.
Kaffeautomaten bör dessutom regelbundet avkalkas. Hur ofta avkalkningsprogrammet ska genomföras beror på vattenhårdheten i kranvattnet.
   

 

Varför är avkalkning så viktig med en kaffemaskin?

Av olika skäl är det mycket viktigt att kaffebryggaren regelbundet kalkas av. Å ena sidan avlägsnas kalkavlagringar som påverkar kaffets smak. Kalk i maskinen saktar dock även ned uppvärmningsförloppet was vilket i sin tur leder till en högre strömförbrukning. Dessutom har du bara en enhetsgaranti för skador som inte är självförvållade. Om du inte har använt rengöringsprogrammet och din maskin nu har skadats på grund av kalkavlagringar, förlorar du din garanti gentemot tillverkaren.

 

Hur påverkas malningsgraden av kaffeautomaterna?

Hur man ställer in malningsgraden hos en helautomatisk kaffemaskin kan du läsa upp i bruksanvisningar för enheten. I princip varierar den optimala malningsgraden beroende på kaffebönstyp. Ljusare kaffebönor behöver en finare malningsomgång än mörka kaffebönor. Målningen är perfekt inställd när kaffet börjar spå så sätt att det till slut produceras ett nyproducerat crema. En modifierad malning påverkar inte direkt nästa kopp kaffe. Istället måste du låta minst två eller tre portioner kaffe rinna ut innan du kan iaktta eller smaka på en förändring.