bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om infraröda lampor, infraröda lampor

  • Så fungerar infraröda lampor

  • Den här typen av infraröda lampor finns

  • Kriterier för inköp: Det är viktigt vid valet

  • FAQ - vanliga frågor om infraröda lampor

Så fungerar infraröda lampor

Infraröda lampor

Till skillnad från vanliga lampor genererar infraröda lampor i första hand inget ljus, utan värme. Men värme är inte samma värme. Ett element är till exempel varmt på vintern, men det hjälper inte nödvändigtvis mot reumatism, eftersom det bara värmer den omgivande luften och inte den mänskliga vävnaden (om man inte är emot det). 

Ett praktiskt exempel är solen som ger iskalla men klara vinterdagar. Även om den omgivande temperaturen är lägre än 0 °C värmer solstrålar huden. Det beror på den infraröda delen av solstrålningen: Luftmolekylerna påverkas inte av infraröd strålning, men materia som vår hud. Det är också anledningen till att man under iskalla dagar kan göra det bekvämt för sig i vissa vägkaféer. Tack vare speciella infraröda strålar.

Infraröd är för övrigt en osynlig del av det elektromagnetiska spektrumet. Medan synligt ljus har en våglängd på 640 nanometer (röd) till 430 nanometer (lila) ligger den infraröda strålningen från de apparater som presenteras här på mellan 780 och ca 1000 nanometer. Infraröda lampor lyser ändå rött på det inbyggda röda filtret. Den ska se till att oundvikliga rester av det synliga ljuset försvagas.

Den här typen av infraröda lampor finns

Infraröd lampa

Alla vanliga infraröda lampor är avsedda för bordsdrift. Enkla exemplar i prissegmentet liknar 35 optiskt och tekniskt en vanlig lampa, men innehåller som ljuskälla ingen glöd-, halogen-, lysrörs- eller LED-lampa, utan en speciell infraröd lampa. Den liknar i sin form lampor från glödlampor och har ofta sina E27-gängor, vilket gör det enkelt att byta ut dem. Effekten ligger på 100 till 150 watt. Det finns en timer för att förbättra utformningen av dessa lampor i ”spot-design”. På så sätt går det snabbt och enkelt att ställa in strålningstiden, i regel för 5, 10 eller 15 minuter.

De lampor som är utrustade med halogenstrålkastare för det infraröda området är betydligt starkare i distributionen av infraröd strålning. Effekten ligger på 200 eller 300 watt, halogenröret kan oftast bytas ut. Lampan är inte rund, utan rektangulär. Lika stor är strålningsytan som kan vara upp till 30 x 40 centimeter.

Kriterier för inköp: Det är viktigt vid valet

Infraröd lampa

Även prisvärda infraröda lampor kommer i regel från ledande tillverkare, vilket garanterar den tekniska säkerheten. Avgörande kriterier är prestanda, strålningsyta och användarkomfort. De flesta vanliga infraröda lampor för medicinska ändamål är utformade för närområdet (= nära infraröd, NIR), alltså för direkt belysning med ett avstånd på 30 till 80 centimeter beroende på prestanda. 

Om en rund glödlampa på 100 eller 150 Watt eller en fyrkantig halogenstrålkastare med 200 eller 300 Watt är bättre beror på användningsområdet. Om man bara ska bestråla ett litet område – till exempel bihålorna på näsorna – räcker oftast en liten modell. Kraftfulla modeller med halogenrör lämpar sig mycket bra för större kroppsdelar och sådana vars smärtpunkt inte kan definieras tydligt. Typiska exempel på detta är reumatism- eller ischiabesvär.

När det gäller användningsbekvämligheten har alla infraröda lampor justerbar lutningsvinkel. På vissa modeller är dessa fasta, kan ställas in valfritt för andra. Lamporna kan därmed riktas exakt mot den yta som ska strålande, oberoende av bordshöjden. Vissa apparater har dessutom inställbar elektronisk timer med automatisk avstängning.

FAQ - vanliga frågor om infraröda lampor

Vad behöver ICH tänka på när du använder en infraröd lampa?

Som tumregel skall strålningen inte uppfattas som obehaglig. Infraröda lampor hettar till sin natur mycket starkt, i närheten bör därför inget flambart eller värmekänsligt material finnas. Observera också att lampan efter användning kyls av helt. Små lampor behöver ca 15 minuter innan de kan tas i FASST och förpackas. Halogenstrålkastare blir extra varma, därför har dessa enheter ofta ett överhettningsskydd och en kylare som fortfarande är i drift i några minuter efter att lampan har stängts av.

Finns det medicinska skäl som talar mot infraröd strålning?

De flesta människor uppfattar infraröd strålning som en skön och hjälpsam, till exempel vid förkylningar, muskel- eller nervbesvär. Innan du använder en infraröd lampa bör du dock först rådgöra med läkare om du känner av värmekänslan begränsad eller ökar. Detta kan till exempel vara fallet med diabetes, liksom när det gäller att ta vissa läkemedel. Vid brandfarliga processer kan infraröd strålning till och med motverka sitt eget syfte, där bestrålning i princip bör ske först efter samråd med en läkare.

Användningstips

Infraröda lampor används ofta i ansiktet, t.ex. vid snuva, akne eller neurodermitis. Så snart partier blir varma bör du få slut på bestrålningen. I ögonen märks inte överhettning så snabbt, vilket innebär att det finns en risk för att den skadas om behandlingen fortsätter. Det är därför viktigt att ögonen hålls stängda under den tid som de bestrålas. Skyddsglasögon rekommenderas för kraftfulla apparater med hög effekt.