bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om Homematic IP: IPv6-teknik för smart komfort i hemmet

Homematic IP är den cloudbaserade varianten av det beprövade HomeMatic-systemet från EQ-3. I förgrunden står en lika flexibel och bekväm styrning av alla kompatibla Smart-Home -enheter via mobiltelefonen och Homematic Cloud-tjänsten. IP-versionen från Homematic är tänkt för användare som snabbt vill komma till målet inom fastighetsautomation och som är viktigt med en hög användarkomfort. Du kan dra nytta av det redan vid installationen utan tekniska kunskaper.
Homematic IP passar lika bra på kontor och fackrum, semesterlägenheter och hyresobjekt.

  • Modernt Smart-Home-system för selbermaker

  •  

  • Access Point med säker fjärråtkomst

  • Vilka fördelar erbjuder Homematic IP?

  • Bekväm automatisering med reglage

  • Homematic IP kombineras med Smart Home-central

  • Homematic IP med Conrad Connect

  • Röststyrning med Amazon Alexa och Google Assistant

  • Vilka användningsområden täcker Homematic IP?

  • VDE bekräftar säkerhet från Homematic IP

  • Utan kompromisser vad gäller funktion och säkerhet - HomeMatic-IP-produkter

  • Homematic IP Wired för hus- och byggbyggnader

 

Modernt Smart-Home-system för selbermaker

Homematic IP finns i två varianter: Som trådlöst system och helt ny även i varianten Homematic IP Wired som fast kabelansluten busslösning. HomeMatic IP trådlösa lösningar är ett bra val när du letar efter ett säkert, flexibelt, trådlöst och tillförlitligt trådlöst system som du kan realisera på egen hand. Det extra robusta, feltoleranta och störningskänsliga hemmet- och byggnadsssystemet Homematic IP Wired är rekommenderad för krävande automatiseringsuppgifter inom affärsområdet och industrin, som realiseras av installatören.

För att komma igång med det trådlösa systemet från Homematic IP behöver du inte ens en dator: Med HomeMatic-IP-appen på din smartphone skanna QR-koderna till HomeMatic-IP-komponenterna - sedan är t.ex. ljusströmbrytare, rörelsedetektor eller temperatursensor programmerade och redo att användas. Gratis app finns för Android och iOS. Via app, enskilda enheter och en valfri fjärrkontroll kan du styra anläggningen i vardagen.

HomeMatic IP
HomeMatic IP

De flesta enheter i utbudet av Homematic IP konfigurerar sig själv när du lär dig Indelningen av hela byggnadssektorn på rymdnivå hjälper dig. Om du t.ex. har installerat ett trådlöst vägguttag i ett rum och lägger sedan till en strömbrytare, inrättas den automatiskt för till- och frånkoppling av vägguttaget. Även temperaturen hos en ny värmetermostat följer utan programmering den befintliga rumstermostaten - så som du kan förvänta dig av ett bra Plug-&-Play-system. Vid behov kan även komplexa enhetövergripande automatiseringsförfaranden för inom- och utomhusbruk genomföras.

 

Access Point med säker fjärråtkomst

Kommunikationen med den trådlösa Home Control Access Point som länk är trådlös och fungerar i det störningskänsliga frekvensbandet med 868 megahertz. De behöver därför inte dra någon extra kabel was bra in i hyrda affärslokaler eller i större kommersiella enheter.

Accesspunkten använder det revolutionerande IPv6-adresssystemet för att nå Point-komponenter som termostater och kontaktsensorer. Den är ansluten till själva Homematic-centralen via internet, som heter Cloud-Service, förutsätter alltså en ständig internetanslutning. På så sätt är en flexibel fjärråtkomst inbyggd även när du är på resande fot via app. Kommunikationen med Cloud-centralen är helt krypterad och därmed avlyssningssäker. För att se om allt är i sin ordning i företaget, räcker det med en blick på din smartphone - en säker känsla, även om du är hundratals kilometer bort.
Data som lagras i Cloud-tjänsten är anonyma. Det är inte möjligt att dra några slutsatser om användarens identitet och individuella användarbeteende.

 

Vårt praktiska tips: Internetanslutning för Homematic IP

I Homematic IP som Cloud-system är Internetanslutningen särskilt viktig - till exempel när du lägger till enheter samt vid inställningsändringar och statusförfrågningar. Om det skulle uppstå en kortsiktig störning av din Internetanslutning, faller inte hela Smart Home-systemet ut. Tack vare direkta kopplingar mellan enskilda HomeMatic-IP-komponenter, t.ex. väggtaster och fjärrströmbrytare, väggtermostater och golvvärmesmotorer eller flera rökdetektorer i kombination, arbetar dessa enhetspar tillfälligt utan online-anslutning. Det är dock inte möjligt att ändra anläggningen under denna tid.

   

 

Vilka fördelar erbjuder Homematic IP?

  • Många enheter: Modulvalet omfattar trådlösa rökdetektorer, brytare, rörelsesensor, sensorer för fönster- och dörrhandtag, larmsirener och mycket mer.
  • Kompatibla system: Anslut din Homematic IP via smartphone-appen eller Web-användargränssnittet med kompatibla enheter och system från andra tillverkare.
  • Går snabbt att börja: Startpaket som det trådlösa värmestyrningssetet eller den trådlösa säkerhetssatsen Plus innehåller alla nödvändiga komponenter för att komma igång med ditt eget Smart-Home.
  • Enkel hantering: HomeMatic-IP-appen är överskådligt uppbyggd och visar alla IP-komponenter i ett rum med överblick.
  • Talade instruktioner: Styr dina Homematic IP-enheter även med Amazon Alexa med rop med kommandon som ”Alexa, tänd ljuset”.
  • Dubbelriktad kommunikation: Bekräftelse av alla radiokommandon till sensorer och apparater ger säkerhet, så att det alltid råder klarhet om apparatens status.
  • Strömsnål batteridrift: Många av HomeMatic-IP-komponenterna är batteridrivna. Detta förenklar användningen av utrustningen även i lagerbyggnader.
  • Kompromisslös säkerhet: Kryptering och autentisering av datapaketen med algoritmer AES-128 och CCM, som även används för internetbanking.
  • Feltolerant installation i byggnader: I varianten Homematic IP Wired kan all kommunikation ske via en felsäker ringtopologi.
  • Inga bikostnader, ingen bindningstid: För Homematic IP tillkommer inga månads- eller årsavgifter och du behöver inte heller registrera dig.
  • Adapter för märkesbrytare: Infälld aktuator för märkesbrytare från Berker, Busch Jaeger, Düwi, gira, Jung, kopp och Merten gör befintliga elinstallationer utan att byta ut den befintliga brytaren smart.
  • Skydda din integritet: Du behöver aldrig ange personuppgifter som namn, postadress eller mobiltelefonnummer i appen app.
  • Serverplats Tyskland: Styrningen av ditt HomeMatic-IP-system sker uteslutande på tyska servrar och driften sker helt anonymt.
  • Investeringsskydd: För att kunna användas som företagslösning och för hyresvärdar är den av tillverkaren garanterade fortsättningen av HomeMatic IP-produktlinjen till minst 31.12.2030.

Bekväm automatisering med reglage

En höjdpunkt i den kraftigt förbättrade Homematic IP-appen för din smartphone är menypunkten automatisering. Du kan dessutom med några enkla handgrepp skapa individuella regler för rum i hemmet som sedan kör av sig själv. Exempel: ”om fönsterkontakten är öppen, aktivera ett larmläge i 20 minuter” eller ”aktivera larmläget kl. 20”. Ytterligare en regel kan sedan stänga av byggnadsövervakningen på morgonen. En regel består av minst en utlösare som initierar en eller flera åtgärder. Du kan dessutom ange om åtgärderna endast ska genomföras under vissa förhållanden, till exempel från en viss rumstemperatur eller vid stängda fönster.  

 

Homematic IP med Smart-Home-central CCU2 eller CCU3

För tekniskt avancerade automatiseringslösningar kan HomeMatic-IP-fastighetsautomation kombineras med CCU Smart-Home-central. Centralen CCU är ett alternativ till systemstyrning via Homematic IP Access Point. Till skillnad från Access-Point -manövrering via smartphone-app via HomeMatic-IP-Cloud möjliggör CCU en individuell, rent lokal konfiguration och styrning av HomeMatic-IP-systemet via WebUI-konfigurationsytan i webbläsaren.

Det webbläsarbaserade användargränssnittet kan tas fram på stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor och smartphones. Du kan skapa direkta länkar mellan enheter och skapa interaktioner som garanterar en tillförlitlig och felsäker drift även vid avbrott i Internetanslutningen.

Genom att använda en central CCU kan både kabelanslutna komponenter och radioenheter från Homematic, Homematic IP och Homematic IP Wired kombineras till ett gemensamt automatiseringssystem. Genom samverkan och enhetliga anvisningar för de olika Homematic-produkterna uppstår en systemövergripande fastighetsautomatisering med stor individualiseringspotential. Från hela Homematic-produktsortimentet kan du välja de komponenter som bäst uppfyller dina behov.

Användning av alla produktserier från Homematic på centralen CCU2 stöds för närvarande helt. För att komplettera befintliga HomeMatic-system kan även HomeMatic-IP-enheter användas utan problem. Vid ofta samma pris erbjuder HomeMatic IP-enheter extra funktioner jämfört med tidigare modeller.

CCU3-centralen bygger på kraftfull 64-bitars hårdvara med 4-kärn-ARM-processor och 8 GB flashminne. En AES-kryptering med 128 bitar ger hög kommunikationssäkerhet. För möjliga kompletteringar finns två USB-värdportar.

 

Homematic IP med Conrad Connect

Ta med dina Homematic IP-enheter till nästa nivå - med Conrad Connect, den ledande Smart-Living-plattformen för sakernas internet. Tack vare direkt anslutning till Homematic IP Cloud kan du med Conrad Connect nu skapa en värld av smarta upplevelser och använder otaliga nya möjligheter för dina enheter.  Registrera dig gratis!

Kostnadsfri plattform-användning

Anslut enkelt alla dina enheter och tjänster och skapa tillverkarövergripande smarta automationer - gratis!

Tusentals kompatibla enheter

Använd och styr mer än 3000 enheter, appar och digitala tjänster från över 60 leverantörer i en enda central plattform.

Verkliga tjänster för vardagen

Vår världsunika service Marketplace gör det möjligt för dig att koppla smarta projekt till verkliga tjänster i din vardag.

 
 

Röststyrning med Amazon och Google Assistant

Dimma ljuset, reglera rumstemperaturen eller öppna jalusierna i sovrummet: För Homematic IP krävs varken ett tryck på en knapp eller ett handtag till smartphone. Säg bara ”OK Google, ställ upp värmen på 23 grader” eller ”Alexa, ställ upp ljuset på 50 procent”. Integrering av språkassistenter från Amazon (Echo-familjen) och Google (Google Home) gör hanteringen av din byggnadsteknik ännu mer intuitiv. Med rösten kan du reglera belysning och värme, styra jalusier och persienner eller slå på rumsövervakningen.

Bra att veta: Säkerhetsfunktioner förhindrar extern styrning. Du kan till exempel själv bestämma vilka enheter din språkassistent ska ha åtkomst till.  

 

Vilka användningsområden täcker Homematic IP?

Urvalet i HomeMatic-enhetssortimentet täcker nästan alla områden i byggnaden och några månader presenteras ytterligare komponenter. Även tredje part får utveckla egna produkter för systemet.

Ljus

Styr hela belysningen inom varje rum, i trädgården eller på terrassen - bekvämt via app. Det går automatiskt via rörelsesensorer och dörrkontakter när du går in i eller lämnar hemmet, via skymningssensorer eller enligt dina individuella tidskrav. Med HomeMatic IP-brytaktor för montering i infällda dosor kan även stora förbrukare som hall- eller trädgårdsljusanläggningar med upp till 16 ampere bekvämt fjärrstyras.

HomeMatic IP-kopplingsaktor

Rumsklimat;

Inomhusklimatenheter från Homematic IP tillåter en behovsanpassad styrning av värmeelement i hela huset och sparar på så sätt upp till 30 procent energi. Dörr- och fönsterkontakter när du vävar, och skickar en styrsignal för att justera uppvärmningen. Det finns även lättuppgraderingsbara HomeMatic-IP-golvvärmestyrningar, där signalstyrningen mellan väggtermostat och golvvärmeställdon sker trådlöst.

Golvvärmereglage

Säkerhet

Homematic IP varnar vid larm och avskräcker inbrottstjuvar. Om ett fönster eller en dörr öppnas på ett oauktoriserat sätt ska systemet slå larm om detta skydd aktiveras. När ”fullt skydd” är aktiverat kommer ytterligare rörelsesensorer för inomhusbruk att ingå i övervakningen. Larmfunktionen hos din nya HomeMatic-IP-anläggning kan när som helst efter installationen aktiveras med gratis app eller en praktisk fjärrkontroll för nyckelringen.
 

Nyckelringfjärrkontroll

IP-komponenter även till Homematic

Tillverkaren EQ-3 erbjuder med HomeMatic-systemet, som finns tillgängligt i ca tio år, och den nyare Homematic IP två separata hemautomatiseringslösningar. Homematic är den populära klassikern bland Smart Home-lösningar, där anslutning av enheter sker helt lokalt, alltså utan internetanslutning, via CCU2-centralen. Även med detta system kan de nyare Homematic IP-komponenterna programmeras. Så kan du utöka ditt befintliga HomeMatic-system efter behov och även använda IP-enheter vid senare byte till Homematic IP.

 

VDE bekräftar säkerhet från Homematic IP

Inom ramen för en omfattande kontroll har den höga säkerhetsstandarden från Homematic IP från VDE (Elektrotechnik elektronisk informationsteknik e. V.) certifierad. Homematic IP uppfyller viktiga säkerhetsstandarder och förhindrar att alla överförda data går att läsa och modifiera genom angripare.

Hemautomatiseringssystemet hos EQ-3 är det första Smart-Building-systemet där IT- och datasäkerhet samt säkerhet för det trådlösa protokollet och därmed även slutet-till-end-säkerheten styrkts genom VDE-kontrollsigillet. VDE-certifieringen omfattar i synnerhet en kontroll av smartphone-appen, Cloud-programvaran och Home Access Points som gateway i hemmet - och för första gången även certifiering av det använda tilläggsprotokollet.

 

Utan kompromisser vad gäller funktion och säkerhet - HomeMatic-IP-produkter

Homematic IP
-Access Point

Det centrala elementet från Homematic IP ansluter enheterna via Cloud med telefonen.

Homematic IP
- värmeter

Ersätter vanliga termostater och reglerar dina element efter individuella behov.

Homematic IP -
väggtermostat

Väggtermostaten med luftfuktighetssensor mäter rumstemperaturen där du vill.

Homematic IP -
fönster- och dörrkontakt

Känner säkert av om dörrar och fönster i huset är öppna eller stängda.

Homematic IP
-vägguttags

Denna modul styr till exempel elektriska värmeelement, belysning eller larm fjärrstyrt.

Homematic IP
- kopplings/mätar

 

Vägguttaget stänger på eller av enheter och mäter energiförbrukning, effekt och spänning.

Homematic IP
- väggkontakt dubbel

Kopplar på lampor eller energisparläget och används som nödknapp för ökad säkerhet.

Homematic IP
Tischaufsteller

Universell användning för drift av batteriströmförsörjda HomeMatic-IP-enheter i 55-format.

Homematic IP
Bewegungsmelder

Känner av objudna gäster och slår på ljuset, fungerar även som automatisk ljusströmbrytare.

Homematic IP
- fjärrnyckelringen

Kompakt fjärrkontroll för till- och frånkoppling av larmfunktioner och belysning.

 
 
 

Homematic IP Wired för hus- och byggbyggnader

Homematic IP Wired är Smart Home-produktserien från EQ-3, som inte är baserad på radio och batterier, utan är trådbunden. Till skillnad från HomeMatic-IP-trådlösa komponenter är Homematic IP Wired framför allt inbyggd i elfördelaren. Därifrån kan till exempel lampor, vägguttag, jalusier eller persienner i objektet automatiseras. Direktanslutningen av enheter via kabel ger en tillförlitlig, störningsfri och säker kommunikation med varandra.

På grund av kabeldragning rekommenderas Homematic IP Wired framför allt för nybyggnader och modernisering av byggnader. Den kabelanslutna varianten är lämplig för kontor, kommersiella rum, hotell, skolor och dagis. Monteringen görs enkelt av en fackman. Bussen ansluts med kontakt och kläms fast på alla ledningar, din-skenaenheterna har VDE-säkerhetscertifiering.

Bussen från Homematic IP Wired stöder uppbyggnaden av en ringtopologi. Bus-montering i ringen ger en hög bortfallssäkerhet. Vid ledningsavbrott fortsätter kommunikationen via två oberoende bussledningar.
Homematic IP Wired kan konfigureras med eller utan Cloud-åtkomst.

  • Homematic IP Wired lokal installation
    ska systemet fungera rent lokalt, sker installation och administration via CCU3-centralen i kombination med Homematic IP Wired Access Point. Hela konfigurationen går sedan ut via webbläsaren.
  • Installera Homematic IP Wired med Cloudstyrning
    för Cloud-drift ansluter du Homematic IP Wired Access Point med internet. CCU3-centralen är inte nödvändig i denna variant och kan väljas som tillval. För konfigurering och styrning av systemet inklusive möjlighet till fjärrstyrning på resande fot, använd de kostnadsfria smartphone-apparna för iOS eller Android.

I lokalt driftläge och även genom att lägga till CCU3 Smart Home-central i Cloud-driftläge kan systemet kombineras med många trådlösa HomeMatic IP-produkter.