bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om elektroniska halogentransformatorer

  • Vad är en elektronisk halogentransformator?

  • Vilka typer och typer av elektroniska halogentransformatorer finns?

  • Kriterier för inköp av elektroniska halogentransformatorer - vad är det för betydelse?

  • Sammanfattningsvis köper du den rätta elektroniska halogentransformatorn

  • FAQ - vanliga frågor om elektroniska halogentransformatorer

Vad är en elektronisk halogentransformator?

Halogentransformator

Elektroniska halogentransformatorer omvandlar nätspänning till den driftspänning på 12 volt som behövs för lågvoltshalogenlampor. Med galvanisk separering isolerar de samtidigt den farliga nätspänningen i primärsidan och ställer sekundärsida potentialfria 12 volt till förfogande.

I motsats till konventionella halogentransformatorer, som arbetar vid omvandling med nätfrekvens (50 Hertz), innehåller elektroniska halogentransformatorer en switchad nätenhet. Den interna brytfrekvensen ligger i kilotz-området, vilket ger vissa fördelar jämfört med konventionella transformatorer: Genom den högre effekttätheten faller vikt och mått betydligt mindre, och dessutom är energiprestandan högre. Utgångsspänningen är reglerad i det angivna tillåtna effektområdet, vilket gör att ljuskällan inte får kortare livslängd tack vare överspänning i dellastområdet, som vid vanliga transformatorer. Elektroniska halogentransformatorer orsakar inga störande brummande ljud, eftersom arbetsfrekvensen oftast ligger inom det område som inte kan höras. Beroende på modell är ytterligare komfortfunktioner möjliga, till exempel en sekundärsida kortslutnings-, överbelastnings- och tomgångsskydd, samt en mjukstartfunktion som är skonsam för lampan. Vissa elektroniska halogentransformatorer kan dimmas.

 

Vilka typer och typer av elektroniska halogentransformatorer finns?

Elektroniska halogentransformatorer i kompakt, rektangulär och rund form. Dess höjd är relativt låg. Mindre modeller är inte högre än 20 mm. På så sätt är det möjligt att utan större ansträngning placera den mellan taket och innertaket. Ofta passar de även genom monteringsöppningar på inbyggda halogenstrålkastare. Vid ett eventuellt utbyte behövs inte omfattande demonteringsarbeten.

Oftast är elektroniska halogentransformatorer med skruvanslutningar eller korta anslutningstrådar för fast installation. Det finns även modeller med fast installerad nätkabel. Conrad har ett brett utbud av elektroniska halogentransformatorer för ett effektområde från 10 till 250 Watt.

 

Kriterier för inköp av elektroniska halogentransformatorer - vad är det för betydelse?

Halogentransformator

Om de anslutna lamporna ska dimmas, måste den elektroniska halogentranstransformatorn vara speciellt lämplig. Till skillnad från konventionella (induktiva) halogentransformatorer, som drivs på en vanlig fasdimmer, behöver dimbara elektroniska halogentransformatorer ofta en för båda driftlägena lämplig fasintervall- respektive universaldimmer. Dessa dimrar ska vara märkta med bokstaven ”C”. Mer information om dimmerdrift och lämplig dimmertyp finns alltid i produktbeskrivningen eller på databladet.

Konstruktionen och storleken kan vara avgörande om den elektroniska halogentranstransformatorn ska byggas in bakom beklädnader och andra platskänsliga områden, eller om en defekt halogentransformator ska bytas ut. Elektroniska halogentransformatorer i rund form kan enkelt skjutas ut genom befintliga cirkelformade lamputskärningar eller användas i tillräckligt stora inbyggnadsdosor. Även lämplig för smala öppningar är elektroniska halogentransformatorer med sneddade ändar på båda sidor och i mycket kort konstruktion. De kallas också ”halogenmus” eller ”mouse transformator”.

Om inte bara en enda elektronisk halogentransformator i en sammanhängande strömkrets ska installeras, är det fördelaktigt om de nätsidiga anslutningsklämmorna är utformade för motsvarande genomgångdragning. Extra kopplingslådor kan därför inte behövas. Dessutom sjunker installationstiden.

Om elektroniska halogentransformatorer ska användas i rum där luftfuktigheten tillfälligt ökar, till exempel i badrum, rekommenderas användning av modeller med kapslingsklass IP65.

 
 

Sammanfattningsvis köper du den rätta elektroniska halogentransformatorn

Till skillnad från konventionella halogentransformatorer behöver den nominella effekten hos elektroniska halogentransformatorer inte vara så nära den faktiska lampeffekten som möjligt. Det räcker om effektförbrukningen för alla anslutna ljuskällor ligger inom det angivna driftsområdet för den elektroniska halogentransomvandlaren. I tveksamma fall kan en effektreserv planeras för eventuella utvidgningar.

Se till att den elektroniska halogentranstransformatorn har den kontrollmärkning som krävs och uppfyller gällande standarder. De elektroniska halogentransformatorer som erbjuds här i butiken uppfyller inte bara höga kvalitetskrav, utan utmärker sig genom tillförlitlighet och lång livslängd. Om den elektroniska halogentransformatorn ska monteras på brännbara ytor är det viktigt att se till att lämpliga kontrollmärken (”F” respektive ”M”) används.

 

FAQ - vanliga frågor om elektroniska halogentransformatorer

Halogentransformator

Kan elektroniska halogentransformatorer drivas med LED-lampor?

Det gäller först och främst ljuskällan: Elektroniska halogentransformatorer med 12 VAC på utgångssidan. Om LED-lamporna är lämpliga för detta ändamål och den elektroniska halogentransens minsta belastning inte underskrids, så finns det i princip inget som talar emot detta.

Kan du med en elektronisk halogentransformator avlägsna det störande flimret, särskilt vid lågvoltshalogenlampor med lägre effekt och mindre störande dimmer?

Elektroniska halogentransformatorer tillhandahåller växelspänning i kHz vid utgången. Synliga flimmer- och flimmereffekter som kan uppstå vid konventionella halogentransformatorer, behövs ej här.

Förlänger elektroniska halogentransformatorer livslängden hos halogenlampor?

De flesta elektroniska halogentransformatorer har en mjukstartfunktion, som begränsar startströmmen på utgångssidan. Detta gör att glödtråden i en halogenlampa används mindre. Ju oftare man slår på och av, desto mer märks en längre livslängd-förlänger effekten. 

Den konventionella halogentransformator som monteras bakom ett hölje skapar störande brummande ljud. Kan detta avhjälpas genom ett byte från en elektronisk halogentransformator?

Ja. Driftsfrekvensen på 50 hertz från elnätet leder genom minimala vibrationer från lindning och iskärna till ett hörbart 100 Hz-brum. Detta är särskilt tydligt när den konventionella halogentranstransformatorn är monterad på mindre massiva byggmaterial som t.ex. torrtak eller träpaneler som fungerar som resonanslåda.