bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om GSM-moduler

GSM-moduler är praktiska, kan användas till mycket och kan öka säkerheten. De används bland annat för patientövervakning i hemmet, i motorfordon eller inom jordbruket. Praktisk bakgrundsinformation om funktionssätt och möjliga tillämpliga scenarier finns i denna guide.

  • Användningsområden för GSM-moduler

  • GSM:s funktion

  • Vad ICH behöver tänka på när jag köper GSM-moduler?

  • Vårt praktiska tips: Separat antenn för GPS

  • FAQ – vanliga frågor om GSM-moduler

 

Användningsområden för GSM-moduler

Förkortningen GSM står för Global System for Mobile Communications och är den världsomspännande radiostandarden för digital telefoni. Det är en standard för mobil kommunikation som infördes redan 1990. Moduler med integrerad GSM-funktionalitet kan överföra data, till exempel mätvärden eller utlöst larm, över mobilnätet.

De praktiska användningsmöjligheterna är många: Ett bra exempel är GSM-notanrop. dar. Patienten bär en sändare runt handleden eller på ett band runt halsen. I händelse av en medicinsk nödsituation behöver den berörda personen bara trycka på den stora knappen på sändaren för att få ett rop på hjälp. Därefter skickas ett sms-meddelande eller e-post till ett eller flera lagrade telefonnummer eller, beroende på konfiguration, larmas räddningstjänsten direkt. Vissa system möjliggör i en nödsituation till och med direkt kommunikation via sändaren med räddningsstationen eller den larmade släktingen. Ett liknande system finns för övrigt också i många bilar. Vid en olycka larmar den inbyggda modulen räddningstjänsten. Genom koppling till en GPS-modul får du också veta den exakta positionen för den olycksdrabbade.

Även inom säkerhetsteknik används GSM-moduler. Om till exempel larmsystemet utlösts i ett hus, skickar modulen ett meddelande till det sparade numret. Kombinationen av GPS- och GSM-moduler används ofta för att övervaka fordon i fordonsparker eller fartyg. I sådana fall ska den aktuella positionen för rullande materiel regelbundet anges via GSM. Även inom industrin tillhandahåller GSM-moduler i samarbete med olika sensorer värdefulla tjänster och används bland annat för övervakning av nivåer eller temperaturer. Det så kallade Internet of Things (IoT) erbjuder också en stor mängd användningsmöjligheter för tekniken.

 

GSM:s funktion

Global System for Mobile Communications (GSM) arbetar i Tyskland i frekvensområdena 890–915 MHz, 935–960 MHz, 1710–1785 MHz och 1805–1880 MHz. Den använda översättningsprocessen är digital och har fördelen att vara mindre känslig för störningar jämfört med analoga processer. Det ger också en betydligt bättre samtalskvalitet. GSM har i första hand utvecklats för telefoni, med maximal datahastighet ligger därför endast på 9,6 kbit/s. Trots denna mycket låga hastighet räcker bandbredden för periodiska dataöverföringar som till exempel ett GPS-positionsmeddelande. Många moduler erbjuder också möjlighet att skicka data via GPRS (General Packet Radio Service). Den högsta möjliga hastigheten ligger här på 54 kbit/s.

För att kunna använda en modul med GSM-teknik är ett SIM-kort med en lämplig taxa obligatorisk. Alla GSM-moduler har (analoga och digitala) ingångar som delvis kan rapportera beroende på varandra. Via de analoga ingångarna kan du registrera och rapportera mätresultat, till exempel från en nivåsensor. Vissa ingångar är försedda med en inkopplingsfördröjning, t.ex. när en inbrottsdetektor ska aktiveras. Observera maximal ingångsspänning vid olika ingångar! Temperaturingångar tillåter till exempel bara en spänning upp till 2 V. som en mobiltelefon väljer även modulen utrustad med ett GSM-modem i de befintliga cellerna. Endast på så sätt kan en tillförlitlig användning garanteras, till exempel i fordon.

 

Vad ICH behöver tänka på när jag köper GSM-moduler?

Innan du köper en modul med GSM-teknik, bör du alltid kontrollera mottagningen på den avsedda platsen. Was ger en nödsignal när det inte finns tillräckligt med mottagning? Det finns modeller där en antenn redan har installerats i fabriken, men det beror på de individuella lokala förhållandena om den är tillräcklig. I vissa fall krävs användning av en extern GSM-antenn för att garantera en säker funktion. Se till att den enhet som du vill ansluta till GSM är kompatibel med den modul du valt. Glöm inte att efter installation i modulen lägga in önskade telefonnummer eller e-postadresser. Observera också att det finns stora skillnader mellan typ och tillverkare när det gäller in- och utgångar för GSM-moduler.

 

Vårt praktiska tips: Separat antenn för GPS 

Om du vill använda GSM i kombination med en GPS-modul, observera att en normal GSM-antenn inte räcker. ist. För positionsbestämning med GPS behöver du en speciell antenn.

 

FAQ – vanliga frågor om GSM-moduler

Varför skulle ICH köpa en GSM-modul, där UMTS och LTE är betydligt snabbare?

Det stämmer att det förutom GSM också finns moduler som innehåller ett UMTS- eller LTE-modem och som uppnår hastigheter på upp till 384 kbit/s (UMTS) eller 100 Mbit/s (LTE). De moduler som diskuteras här är dock inte avsedda för normal Internetåtkomst, utan de är endast periodiskt (GPS-status) eller på begäran (nödanrop). Bandbredden för UMTS (3G) eller LTE (4G) skulle i de flesta fall vara för stor för detta ändamål. Hastigheten för ett GSM-nät är helt tillräcklig. Dessutom är 3G- eller 4G-modem betydligt dyrare än en GSM-baserad modul.

Was definieras med GPS?

Förkortningen GPS står för Global Positioning System och kallas ett satellitbaserat positionsbestämningssystem. GPS används till exempel för exakt positionsbestämning och ruttberäkning av navigationsutrustning. En GPS-mottagare finns idag i varje smartphone och hjälper även här till att bestämma exakt position. I kombination med en GSM-modul kan GPS till exempel hjälpa speditörer att övervaka rutterna på den använda lastbilen. Men även på fartyg och till och med på flygplan förlitar sig besättningen på lokaliseringssystemet. Utöver det amerikanska GPS-systemet finns det också konkurrenterna Galileo (Europa), GLONASS (Ryssland) och Beidou (Kina).