bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om kopplingsdosor och kopplingsdosor

Kopplingsdosor och kopplingsdosor är monteringsdosor för den stationära elinstallationen. . I dessa uttag finns kablar och kopplingar samt uttag, strömbrytare och andra elektroniska komponenter. . De räknas själv till de passiva komponenterna i elmontering och installeras oftast för infälld montering.

  • Was är kopplingsdosor och grenuttag?

  • För detta används apparatdosor och kopplingsdosor

  • Överblick över monteringssätt

  • Så här hittar du en passande kopplingsdosa och anslutningsdosa

 

Was är kopplingsdosor och grenuttag?

Kopplingsdosor

Kopplingsdosor är enligt din-49073 standardiserade. De kallas även för apparatdosor eller apparatdosor , i Schweiz är namnet inloppslåda .

Grenuttag

Kopplingsdosor är installationsdosor enligt din VDE 0606-1 . Du kallas även fördelardosor, apparatanslutningsdosor eller bara anslutningsdosor.

 

För detta används apparatdosor och kopplingsdosor

Kopplingsdosor, kopplingsdosor och kopplingsdosor används vid stationär elinstallation. Doser används för att placera olika elektroniska komponenter:

Kopplingsdosor/apparatdosor

I brytar- och apparatdosor får fasta, elektriska drivmedel, till exempel kontakter, kontakter, dimrar och andra elektriska och elektroniska komponenter plats.

Vårt praxistipp:

Vissa kopplingsdosor är rymliga och fördjupar bakåt så att även de tillhörande kabelanslutningarna passar i inloppsdosan och därmed är användning av en separat förgreningsdosa inte nödvändig.

 

Kopplingsdosor/kopplingsdosor

I kopplingsdosor kombineras elektriska ledningar såsom kablar för vägguttag, belysning, brytare och andra fast installerade undercentraler. I dosan ansluts de med klämmor för att realisera önskad koppling. Till exempel kan man i ett grenuttag ansluta en rörelsesensor till en fast lampa.

Tips: Kopplingsdosor-tillbehör som t.ex. fjäderlock, frontringar och kläminsatser hittar du här.

 

Överblick över monteringssätt

Söktips: Kopplingsdosor och förgreningsdosor skiljer sig huvudsakligen åt i monteringssätt. Beroende på var du vill installera dosan, kan sökandet efter lämpliga höljen begränsas med monteringssätt.

Dessa monteringssätt finns:

Utanpåliggande

Den utanpåliggande monteringen av kopplingsdosor innebär montering på väggen. Oftast realiseras detta genom en skruvning, men ibland även genom limning.

Vårt praktiska tips:

Ofta används utanpåliggande installation i våtutrymmen. I andra tillämpningar av kopplingsdosor och kopplingsdosor dominerar den infällda monteringen.

 

 

Infälld

 

Den infällda installationen är den vanligaste monteringsvarianten för kopplingsdosor och kopplingsdosor. I regel monteras strömbrytare, dimmer och uttag i väggen eller i taket. För detta krävs ett motsvarande stort utlopp i väggen. Fixeringen sker ofta genom gips, förutsatt att det rör sig om en massiv vägg med tillräcklig bärkraft.

Vårt praktiska tips:

Infällda dosor är mångsidiga i sitt utförande. Förutom de vanliga up-uttagen finns även infälld vägg-dosor, installationsdosor för montering i ytterväggar eller dosor för montering i speciella material som betong eller massivt trä.

 

Hålvägg / hålfilt

Dosor för hålväggsinstallation lämpar sig för montering i gipsskivor, till exempel. Ett fast uttag med hjälp av en hake kan föras in i hålhålvägg med hjälp av en jämn färg. Förutom hålvägg-dosor finns även installationsdosor för hålvägg-tak, som är speciellt konstruerade för statik vid takmontering på en lättviktskonstruktion.

Vårt praktiska tips:

För brandskydd vid användning i gips av icke-bärande väggar är hålväggsdosor gjorda i brandhämmande material. Hålet för montering av dosor för hålväggar görs med hjälp av en hålsåg och med en borrmall.

 

 

extern isolering;

 

Installationsdosor för ytterisolering har ett särskilt djupt hölje för att kunna föra elektriska ledningar genom starka väggtjocklekar. Deras hållare är utformade för att förankras i massiva ytterväggar.

Betong

 

Brytar- och förgreningsdosor för installation i betongväggar har speciella hakar för fast montering i betong. Alternativt kan många modeller även användas för infälld montering i andra murverk.

Enhetshållare

 

Med apparathållare avses inloppslådor som ”bär” strömbrytare eller utrustning underifrån. De installeras inte som vanliga installationsdosor i väggar eller tak, utan i botten eller på en höjd.

 

Så här hittar du en passande apparatdosa eller anslutningsdosa

Urvalet av kopplingsdosor och kopplingsdosor är stort. Det sträcker sig från universalanvändningsbara installationsdosor till speciella produkter som t.ex. teleskop-apparatkällor, inbyggnadsarmaturer eller HerczAnslutningsdosor.

Söktips: I det första steget rekommenderar vi att antingen låta sökresultaten vara i stort sett i förhållande till monteringssätt eller att redan välja en specifik produkttyp för att begränsa antalet träffar till förslag som är relevanta för dig.

Dessutom kan du i sökandet efter en passande installationsdosa ange komponentens diameter och djup.

  • Diametern avgör storleken på den väggutlopp som behövs i infällda dosor och hålväggsdosor. Det finns både runda och fyrkantiga monteringsdosor och sådana med specialformer som är anpassade för vissa kopplingsdosor.

  • Djupet av dosan är relevant för den plats som finns inuti och djupet av monteringsöppningen vid infällda dosor.

På respektive produktsida hittar du information om skyddstyper/ IP-koder i installationsdosor för strömbrytare, enheter och kabelanslutningar, samt eventuell information om exakt montering och användningsområden.

Anm.: Många produkter är endast godkända för torra inomhusutrymmen. Fördelare för våtrum finns här.