bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om glimlampor

  • Was glimlampor och hur fungerar de

  • Användningsområden för glimlampor

  • Glimlampor, byggformer

  • Våra praktiska tips

  • Värt att veta om livslängd

 

Was glimlampor och hur fungerar de

Bild: Glimlampa med glaskolvar och tallrikselektroder för signalvisning

En glimlampa är en elektrisk komponent som avger ett svagt ljussken - en glim - när en elektrisk spänning läggs in. Fysiskt sett bygger utvecklingen av glimljus på principen om gasurladdning.

För detta ändamål ska en lampkolv, i d.


Denna effekt använder man till exempel vid överspänningsskydd. För att hålla "laviner" - och därmed även strömstyrkan - i rummet, används blinkande lampor för signaländamål i regel med definierade förkopplingsmotstånd för strömbegränsning.två elektroder skymmer, fyllda med en ädelgas. Gasen har ett lågt övertryck och ändarna på elektroderna i lampan har ett mycket litet avstånd mot varandra. Om spänningen läggs på elektroderna utvecklas en så kallad stötjoniseringsprocess i ädelgasen på grund av de elektriska fält som omger elektroderna. Läckande elektroner slås samman med partiklar av ädelgas, was joniserat och lyser upp - glim uppstår. När denna process väl har inletts, startas och joniseras ytterligare partiklar was alternerar Allt fler ledande partiklar finns i det lysande molnet. På så sätt ökar snabbt den genomflödande strömstyrkan.

 

Den huvudsakliga effekten finns alltid på den negativa elektroden. Vid växelspänning lyser de båda elektroderna på en glimlampa växelvis. Det mänskliga ögat kan inte hålla isär 50-Hertz-byte, så att en fasprovare verkar lysa på båda elektroderna i glimlampa.

Färgen på Glimlaladdningen beror på vilken ädelgas som används. Vid användning av neon uppstår rödaktig orange glim. Beroende på vilken tändspänning en glimlampa lyser, beror på vilken gas som används, avståndet till elektroderna och lampans inre tryck.

Det vanliga området ligger på 50 till 150 volt tändspänning och 40 till 90 volt brinnspänning. Jämfört med glödlampan skär glödlampan betydligt bättre än vad gäller ljusutbytet, beräknat på grundval av den använda energin.

På engelska används beteckningen ”Neon Lamp” för glimlampor, även om ingen neon används.

 

 

Användningsområden för glimlampor

Glimlampor används i många elektriska apparater som signallampor, när själva enheten inte kräver lägre intern driftspänning, utan drivs direkt med nätspänning. Man sparar genom den direkta anslutningen av en glimlampa med förkopplingsmotstånd den tidsödande driftsättningen av småspänning för signal-LED:er via nätenhet. Till dessa direkt drivna 230-Volt-enheter räknas bland annat strykjärn eller vanliga filterkaffefilter. Även de upplysta brytarna på uttag och grenuttag är glimlampor för signalisering av på/av-status.

Glimlampor används i strömställarserier från vissa tillverkare, som gira och andra, och används här för visning av kopplingstillstånd. Tack vare ljuskällan är det även lättare att hitta strömbrytare och uttag i mörker, till exempel i fallet med knappbrytare i husbelysningen eller i uttag i mörklagda laboratorier. Ett känt användningsområde är inte minst fasmätaren, och även inom modellbygge är glimlampor mycket vanliga.

Två andra användningsområden bör inte glömmas bort: För det första fungerar glimlampa som brytare. Den används till exempel för att starta vanliga lysrör med förkopplingsdon. För det andra kan glimlampa tack vare sin fysikaliskt betingade karakteristik producera elektriska vibrationer för enkla vibrationskopplingar. Den från fysiken kända effekten har bland annat använts i de första elektroniska musikinstrument.

 

Glimlampor, byggformer

Mini-glimlampor med trådändar utan förkopplingsmotstånd och sockel.

För montering av glimlampor används trådändar för lödning eller fastsättning i klämmor (se bild vänster).

Gängor i storlekarna E10 och E14 används dock i vanliga fall (se bild 1 ovan).

I regel är det nödvändiga förkopplingsmotståndet för strömbegränsning integrerat. Det finns också glimlampor med stickkontakter för speciella fattningar eller med bajonettsockel.

När själva lampan är synlig är de släta lampkolven det första valet.

 

Våra praktiska tips:

Byte av glimlampor

Glimlampor med insticks- eller skruvsocklar är små och ofta placerade på svårtillgängliga ställen. För byte av dessa lampor finns så kallade lamputdragare, som finns i lampkolvens diameter.

Fasprovare med glimlampa

En spänningsprovare med glimlampa är bara en enpolig spänningsprovare och därmed ett rent kvalitativt mätverktyg. Ljusstyrkan säger ingenting om spänningshöjden eller strömstyrkan, utan signalerar bara om fasen, alltså ytterledaren P, ligger på den testade ledaren i lågspänningsnätet. Mer omfattande uttalanden ger bara tvåpoliga spänningsprovare.

 

Värt att veta om livslängd

Trots LED-lampor är glödlampan fortfarande populär, eftersom den bland annat kan få låga tillverknings- och driftskostnader. Beroende på driftströmmen kan de ha en livslängd på upp till 100.000 timmar, was a a-to-11 år. Vid användning endast med likström sjunker livslängden jämfört med växelströmsdrift med runt 40 procent tack vare det ensidiga slitage endast en elektrod av lampan.