bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värt att veta om gaslödkolvar, gaslödenheter

  • Was är gaslödning?

  • Det finns dessa typer av arbeten

  • Så här hittar du rätt gaslödningsenhet

  • Gaslödkolv och Gaslödenheter kan användas

  • FAQ – vanliga frågor

 

Was är gaslödning?

Den största skillnaden mellan lödning med gas och lödning med ström ligger i energitillförseln. Medan lödningen antingen sker på lödkolven eller lödstationen via elnätet, har lödningsapparaterna en intern tank för butan-propan-blandningen för gasdrift. Men det finns även apparater med extern tank.

Gasen antänds via en piezotändare eller en tändare. Det uppstår en flamma. Och nu är den största skillnaden synlig: Inom den icke-industriella elektronik- och elektrosektorn används traditionellt med elektriska lödkolvar och spetsar i metall. Lödapparater för gasdrift kan däremot drivas med både metalllödspetsar, öppna lågor och till och med bara med varmluft. Det är just det som gör den så unik.

 

Det finns dessa typer av arbeten

Vid lödning med gas görs i princip åtskillnad mellan två typer: Gaslödkolvar och gaslödbrännare respektive lödningslampor. Gaslödkolvar liknar optiskt deras strömförande ”släktingar”, men det fattas bara kabel. I de flesta fall finns tryck- och skjutreglage för tändning och temperaturinställning (= styrning av lufttillförseln).

Extra praktiskt är att det finns kompletta Gaslödningssatser, som förutom själva lödkolven innehåller olika lödspetsar samt lödtenn och en rengöringssvamp.

Gaslödbrännare och lödningslampor är betydligt större än gaslödkolvar, och de mindre representanterna kan till exempel användas för flambering i köket (t.ex. vid eftermatning crème brûlée). I regel arbetar man med öppen låga. I vissa system kan ett hammarliknande huvud kopplas på koppar. När flamman tändsar innehåller de flesta enheter en piezotändare.

 

Så här hittar du rätt gaslödningsenhet

För att hitta en lämplig enhet för lödning bör du kunna definiera det avsedda användningsområdet. Det skulle till exempel inte vara särskilt meningsfullt att arbeta med gaslödenheter i verkstaden när en strömanslutning finns tillgänglig. Elektriska lödkolvar och framför allt lödstationer är inte bara mer praktiska att använda, utan du kan också ställa in temperaturen mycket exakt - en mycket viktig faktor inom elektronikområdet.

Aprofos temperatur: Vid lödning finns det i allmänhet en skillnad mellan så kallad mjuk- och hårdlödning. Gränsen ligger på 450 omomomsatt C. Är lödspetsen eller lågan varm, är det hårdlödning. Det senare används främst i installationsområdet för sanitära eller värmeanläggningar, till exempel för anslutning av vatten- eller gasledningar. Metallegeringar, vanligtvis i form av lödtråd eller lödpasta, används för ”materialbundna fogar”, vilket är den tekniskt korrekta definitionen, både vid mjuklödning och hårdlödning.

Bra att veta: Gasdrivna lödmaskiner - oavsett om de är kolv eller brännare - når maximitemperaturer mellan 500 och 2000 omompl C och är därför alltid lämpade för hårdlödning.

Liksom elektriska lödkolvar kan gasdrivna lödmaskiner inte bara användas för säker anslutning av metalldelar; de kan också användas för att skära eller smälta plast, hetta av krympslangar eller för dekorativa ändamål som brandornamentik.

 

Gaslödkolv och Gaslödenheter kan användas

Reparera elektroniska apparater oberoende av strömförsörjning

I detta fall väljer du en liten gaslödkolv, bäst i set med olika lödspetsar och lödmetall. Viktigt är lödspetsens inställbara temperatur. Beroende på tjockleken på trådarna som ska förbindas bör den ligga mellan 300 och 400 omdagen C. Detta motsvarar ungefär effekten hos en 30 W lödkolv.

Koppar eller stålrör kan lödas fast i byggnadsteknik

Det är viktigt att skilja mellan dricksvattenledningar och gas- och oljeledningar. Kopparledningar för dricksvatten bör alltid mjuklödas, först från en rördiameter på 32 mm är hårdlödning tillåten. Stålrör kan oftast lödas hårt, antingen med (dyrare) silver- eller med mässingslödmetall. Gaslödbrännare är vanligtvis bättre lämpade för lödning av rör eftersom de producerar en större låga.

Mindre reparationer inom modellbygge

När drönaren eller flygplanet landar hårt, kan elektriska och metalliserade anslutningar påverkas. För att vara utrustad mot alla eventualiteter är en gaslödkolv lämplig med mjuk- och hårdlödning genom specifika temperaturinställningar.

 

FAQ – vanliga frågor

Innehåller lödpasta flussmedel?

Den övervägande delen av lödtråden inom elektronikområdet innehåller flussmedel som kolofonium, som förhindrar att lödpunkten oxiderar och minskar den flytande lots ytspänning till bättre flöde. Lödpasta däremot är en blandning av lödmetallpulver och flussmedel, t.ex. i förhållandet 90:10, så det behövs inte extra flussmedel på lödpunkten.

Vilka säkerhetsanvisningar bör beaktas vid arbete med gaslödningsapparater?

Gas som används i gaslödkolvar och brännare är lätt att sätta på och står dessutom under tryck. Denna utrustning hör därför inte under några omständigheter hemma i barnens händer. Hetta, gnistor och öppen eld får inte vara i närheten, och rökning får inte förekomma i närheten.

Hur fungerar en piezotändare?

Piezotändare baseras på en fjäder, som spänns manuellt via en knapp och slappnar av blixtsnabbt. Vid avslappning slår en kolv på en piezokristall, som sedan genererar en spänning på några tusen volt. En gnitt som antänder gasen uppstår ovanför två metallstift som ligger tätt intill varandra inom gasutloppet och är förbundna med kristalldelen. 

Vårt praktiska tips

En gaslödningsapparat gör det mycket enkelt att löda aluminium, eftersom denna metall har en smälttemperatur på endast 580° till 660° C. Att detta i många fall inte fungerar beror på det osynliga oxidskiktet. Detta skikt smälter först vid temperaturer över 2000 °C. Därför måste oxidskiktet tas bort före lödning, eftersom lödningen annars inte kan gå in i anslutning till grundmaterialet. Oxidskiktet kan tas bort med en borste i rostfritt stål, först omedelbart före lödningen. Detta beror på att ett nytt oxidskikt bildas på det ”blanka” aluminiumskiktet redan efter några minuter.