bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Hitta rätt gasdetektor för att upptäcka faror i tid

Gasdetektor används för att varna för eventuella faror med läckande gaser. Ett larm utlöses när en viss gas upptäcks och ger användaren därmed möjlighet att i god tid vidta skyddsåtgärder. Vilka typer av gasspelare det finns och vad man måste tänka på när man köper, får du reda på i vår guide.

  • Vad är gasdetektor?

  • Vilka typer av gasspelare finns det?

  • Vårt praktiska tips: Gasvarnare som sköter och underhåller

  • Kriterier för köp av gasdetektorer – vad är det som är viktigt?

  • FAQ – vanliga frågor om gasdetektorer

 
Gasdetektor set

Vad är gasdetektor?

Gasvarnare, även kallade gasvarnare, hör till de farliga detektorerna. De är mycket likartade i fråga om utformning och funktion hos rökdetektorer, men varnar inte för att det uppstår rök, utan för att det finns gas som läcker ut. Medan installation av rökdetektorer i nybyggnad, ombyggnad och lagerbyggnader är rättsligt obligatorisk i de flesta tyska delstater, finns det ingen sådan bestämmelse för gasdetektorer. Installation av en gasdetektor är särskilt hög i hushåll med gasuppvärmning och genomloppsvärmelement för gas. Gas som läcker obemärkt eller okontrollerat från spisen, värmen eller termen utgör en stor fara. Exempelvis innehåller naturgas en stor andel lättantändlig metangas. Tack vare dess explosiva egenskaper räcker det med en liten gnista för att tända den. Giftiga gaser som kolmonoxid kan leda till förgiftning eller kvävning.

Det är inte bara hushållen utan också campingplatser och husvagnar med gasutrustning som levererar gas eller varmvatten till Uppvärmning, kylskåp, spis eller annan utrustning som är avsedd för Uppvärmning eller varmvatten som bör vara utrustade med en gasdetektor.

Batteridriven gasdetektor

Gasdetektor har till uppgift att upptäcka gas i omgivningen och varna för gasutsläpp genom att utlösa ett larm. De flesta gasdetektorer fungerar enligt varmtrådsmetoden. De är invändigt utrustade med en tråd som börjar glöda när ström passerar genom den. Om en lättantändlig gas finns i luften och kommer till den heta tråden i en viss koncentration, antänds och brinner.

Följden blir att motståndet hos trådarna förändras, vilket i slutändan leder till att ett larm sätts i gång. Resistansvärde och gaskoncentration står i proportion till varandra, eftersom motståndet ändras i förhållande till gasvolymen.

Detta gör det möjligt att bestämma innehållet av gasen i luften med hjälp av inbyggd elektronik.

 

Vilka typer av gasspelare finns det?

Beroende på vilken typ av gas som ska omfattas, bör olika typer av gasdetektorer särskiljas. Bland annat följande:

Kolmonoxiddetektor

Gasdetektor

Kolmonoxiddetektorn används - som namnet redan antyder - för registrering av kolmonoxid. Gasen består av kol och syre (summaformel: CO) och uppstår överallt där kolhaltiga ämnen som trä, träkol eller naturgas förbränns. Kolmonoxid berikas när till exempel en grill eller en värmesvamp används i garaget eller i ett slutet rum, brännare till gasvärmare och värmare fungerar bristfälligt eller skorstenar är täppta bort rök från kamin och ugn. Tyggen på kolmonoxid är helt osynlig och luktfri. En ökad kolmonoxidkoncentration i luften kan inte i sig uppfattas av de mänskliga sinnesorganen. Därför bör en CO-detektor som skydd mot en kolmonoxidförgiftning installeras överallt där det finns en öppen förbränningskälla (kamin, ugn) eller en gasspis. Eftersom kolmonoxid är lättare än luft och stiger uppåt, är det viktigt att montera kolmonoxiddetektorn så långt uppåt eller nära taket som möjligt. Beroende på kontur, storlek på utrymmet och placering av förbränningsanläggningen rekommenderas olika avstånd och monteringshöjd. För att kunna reagera i tid visar moderna CO-detektor kolmonoxidvärden, som fortfarande befinner sig under farogränsen, till exempel på en LCD-display. Alternativt skapar de ett förlarm.

Gasdetektor set

Naturgasdetektor

Naturgasdetektorn varnar i regel för metan och etan, eftersom dessa två gaser är en av de viktigaste komponenterna i naturgas. Metan och etan är luktfria i sin naturliga form, men de får ofta ett otrevligt luktämne som många felaktigt anser vara den typiska gaslukt som de brukar använda. Lukten i sig är dock inte en tillförlitlig indikator för att upptäcka att metan och etan lämnar EU.

Just i sömnen är luktsinnet mycket begränsad. Om man dessutom befinner sig i ett annat rum finns det risk för att den gas som släpps ut kommer för sent. Det är därför mycket lämpligt att använda rapportering av naturgas. Precis som kolmonoxiddetektorn monteras de i höjden. Detta beror på att naturgas också är lättare än luft och därför stiger uppåt.  Riktvärdet för monteringshöjden anges till omkring 30 cm under taket. Hushåll där naturgas används för matlagning eller Uppvärmning bör vara utrustade med en gasdetektor.

Gasdetektor med nätdriven motor

Propan- och butan-detektor

Propan och butan används för Uppvärmning, matlagning och kylning. De används i gashärdar och gasbojar och används både på campingplatsen och i många hushåll. Propan och butan är flytande gaser, det vill säga kondenserade gaser genom komprimering. De är tyngre än luft och sjunker ned om de skulle komma ut. Av denna anledning monteras propan- och butan-detektorer nära golvet. Riktvärdet ska vara 30 cm över marken.

I princip bör varje gasdetektor placeras på avstånd från en sidovägg eller till en möbel, så att gasen kan nå detektorn från så många sidor som möjligt. Gasdetektorn bör dessutom placeras nära gaskällan, men inte för nära gaskällan, för att förhindra falsklarm.

Den omedelbara närheten till fönster, dörrar, ventilationsanläggningar och utsug måste också undvikas. Det finns en risk för att gasledens utsläpp till följd av blandning med frisk luft kommer att upptäckas mycket sent. På annat håll kan koncentrationen redan vara mycket hög.

 

Vårt praktiska tips: Gasvarnare som sköter och underhåller

CO-varnare och andra gasdetektorer bör kontrolleras för sin funktion en gång i månaden. För detta ändamål är många enheter utrustade med en testknapp som utlöser ett larm vid aktivering. Det är också viktigt att gasdetektorns yta hålls ren. Här gäller det att regelbundet damma av apparaten. Dessutom bör man inte spreja deos eller sprayer i närheten av gasdetektorn.

 

Kriterier för köp av gasdetektorer – vad är det som är viktigt?

Gasdetektor nätdriven från Schabus

När du köper en gasvarare är det viktigt att den är lämplig för detektering av den gas du vill registrera. För att spåra kolmonoxid bör du använda en CO-detektor, medan en propangas-detektor är det rätta valet för registrering av propangas.

Även om det finns kombinerade detektorer som kan upptäcka flera typer av gas (till exempel kolmonoxid-metan-propan-butan), eftersom flytande gaser har en annan densitet än kolmonoxid och naturgas och därför är spridda i rummet, krävs det minst två kombinationsanordningar som måste installeras var och en i botten- och däcknärheten.

Gasdetektor batteridriven detektering

När man väljer en CO-detektor eller annan gasdetektor måste man också tänka på att larmet är tillräckligt högt. Enheten bör kunna skapa en volym på minst 80 dB, så att den akustiska signalen även kan höras i rummet bredvid.

Strömförsörjningen spelar också en roll vid köp av en gasoler. CO-detektorn är ofta batteridriven, vilket gör att den kan monteras flexibelt i rummet. Det är särskilt praktiskt med sådana gasdetektorer, som måste installeras i taket eller på en höjd belägen plats där det inte finns något eluttag.

Vissa nätanslutna apparater har dessutom batterier som kan användas som nödkraftkälla. På så sätt säkerställs att ett gaslarm även vid strömavbrott kan utlösas.

 

FAQ – vanliga frågor om gasdetektorer

Måste jag ge en fackman i uppdrag att montera en gasdetektor?

Inte nödvändigtvis. Konventionella gasdetektorer ska normalt sett vara lätta att installera för alla. Undantag: Det rör sig om en gasdetektor som automatiskt stänger av gastillförseln. En expert bör delta i detta arbete.

Finns det vissa testnormer som jag kan följa när jag köper en CO-rapportör?

Ja. Om CO-detektorer är märkta med en 50291 uppfyller de europeiska kraven på konstruktion, drift och möjliga provningsmetoder. Här är det exakt definierat inom vilken tidsperiod detektorn vid en viss kolmonoxidkoncentration måste utlösa larmet. Om CO-detektorn är avsedd för användning i en husvagn eller på en båt, bör du använda den till en enhet som motsvarar en 50291-2. Denna EU-standard innehåller ytterligare bestämmelser och utmärker särskilt slitstarka kolmonoxiddetektorer.