bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om förkopplingsdon till lampor

  • Was är förkopplingsdon och vad behöver man dem till?

  • Was skiljer elektroniska förkopplingsdon från konventionella?

  • Vilka ytterligare komponenter och funktioner erbjuder elektroniska förkopplingsdon?

  • Vad behöver du tänka på när du köper utrustning?

  • Vilka varianter av förkopplingsanordningar erbjuder Conrad?

 

Was är förkopplingsdon och vad behöver man dem till?

Förkopplingsdon för lampor: Skyddslampor för lysrör och urladdningsrör som förutom att skydda ljuskällan även kan innehålla andra tillbehör som är specifika för deras konstruktion. Utan dessa anordningar kan lamporna inte användas, eftersom lysrör fungerar på ett annat sätt än vanliga glödlampor: Glödlampor avger ljus genom upphettning och därmed sammanhängande glöd av en elektrisk ledare.

För lysrör uppstår ljus genom jonisering av gasfyllningen och den därmed förbundna elektriska produktionen av plasma. Så uppstår ett ultravioletta ljus, som vanligtvis omvandlas och visas med hjälp av en ljuskälla. För att denna process ska kunna ske på ett säkert sätt och lampan inte ska skadas behövs förkopplingsdon. Förkopplingsdonets skyddsfunktion är framför allt att skydda lamporna mot ökad urladdningsström. Det höga strömflödet som orsakas av den nödvändiga stötjoniseringen vid tändningen leder utan att förkopplingsdonets strypning minskar till skador och slutligen till defekter.

Det finns inte bara anordningar som enskilda komponenter. För vissa urladdnings- och lysrör är de redan integrerade i lamporna. Med de externa varianterna kan olika lamptyper, t.ex. halogenlampor med metallånga eller LED-rör, drivas beroende på typ.

 

Was skiljer elektroniska förkopplingsdon från konventionella?

Till skillnad från konventionella förkopplingsdon (KVG) förser EVG lamporna med högfrekvent spänning och arbetar därför mer energieffektivt än sina konventionella motsvarigheter. De skiljer sig därför åt i fråga om uppbyggnad och består av olika komponenter: En likriktare ändrar nätsidig växelspänning till likspänning innan en högfrekvensomriktare omvandlar den till en fyrkantig spänning som förser respektive ljuskälla.

Frekvensen ligger här oftast inom ett område från 32 kHz till ett område knappt 40 kHz. Detta kommer att leda till högre resultat och lägre konsumtion. Dessutom har elektroniska förkopplingsdon ytterligare en rad andra fördelar: De arbetar flimmerfritt och ström- och effektförlusterna är lägre. Tack vare den integrerade varmstartfunktionen, som nu är integrerad i alla högvärdiga EVG:er, är startprocessen inte bara snabbare än hos KVGs – den skonar dessutom de använda ljuskällorna.

 

 

Vilka ytterligare komponenter och funktioner erbjuder elektroniska förkopplingsdon?

Förutom skydd och säker idrifttagning kan de elektroniska förkopplingsdonen även ta över andra tilläggsfunktioner. I Conrad-butiken kan du därför förlägga förkopplingsdon som förutom skyddsfunktionen även innehåller funktioner som dimmer, integrerade komponenter som dragavlastning för enklare installationer och inbyggda automatiska säkerhetsfrånkopplingar. På så sätt hittar du en passande lösning för varje specifik användning. Men då bör du väga vilka komponenter som verkligen behövs, eftersom apparatens funktionalitet naturligtvis också ökar dess pris.

 

Vad behöver du tänka på när du köper utrustning?

 

De kompletterande komponenterna är endast en aspekt som ska beaktas när rätt val av anordning sker. Följande faktorer bör beaktas när man beslutar om ett elektroniskt förkopplingsdon.

Hölje och motståndskraft

I princip erbjuds hölje i metall och plast. Avgörande här är framför allt de olika krav som uppstår vid användning inom- eller utomhus. Speciellt utomhus bör man kontrollera om det valda höljet är lämpligt för detta ändamål. Detta kan enkelt fastställas genom att uppfylla vissa IP-skyddsnivåer.

Typ, anslutning och antal lampor

De EVG bör naturligtvis väljas utifrån senare lampor och deras anslutningar. Det finns olika elektroniska förkopplingsdon för olika lamptyper, t.ex. kompaktlysrör, LED-rör eller urladdningslampor med hög intensitet, vilkas anslutningsmöjligheter måste sökas efter respektive lampvariant. I detta syfte bör också de relevanta tekniska uppgifterna för EVG och ljuskällor beaktas.

 

Vilka varianter av förkopplingsanordningar erbjuder Conrad?

I Conrads Webbshop får du hela bandbredden av elektroniska förkopplingsdon:

Från enkla standardenheter kan spektrum, via dimningsbara EVG användas för en eller flera lysrör, till anordningar med robusta metallhölje för svåra användningsförhållanden. Enheterna kompletteras med passande tillbehör.

 

Elektroniska förkopplingsdon för lampor är oumbärliga för arbete med gasurladdningslampor eller lysrör. Med dessa rekommendationer är det inga problem att hitta den passande enheten för att lösa dina personliga utmaningar i Conrads Webbshop.