bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om flussmedel

Flussmedel är hjälpmedel i lödtekniken som orsakar kemiska reaktioner på lödningen och materialet. De förhindrar att lödytorna oxideras före och under lödningsprocessen och därmed riskerar en fast anslutning. Dessutom förebygger flussmedel anslutning av främmande ämnen i lödanslutningen och minskar lödningens ytspänning, för att få anslutning under lödning.

Flussmedel appliceras på den förrenade platsen för den senare lödanslutningen. De flesta flussmedel avlägsnas efter lödningen för att förhindra att dessa ämnen korroderas på lödstället.

  • Hur fungerar vattenresurserna?

  • Vilka flux finns det?

  • Was tänk på när man arbetar med flussmedel?

  • Frågor och svar

 

Hur fungerar vattenresurserna?

Löd-flussmedel appliceras på kontaktytorna på arbetsstycken och lödning innan lödning. En vätning av lödpunkten med flussmedel har en renare effekt och förhindrar oxidationer före och under lödningen på arbetsstycken och lödmetall, vilket förhindrar korrosion på grund av kontakt med syre vid lödning i normalt luftmiljö. Dessutom sätter flussmedel ned lödens ytspänning så att den kan infogas flexibelt i den uppkommande anslutningen.

Praktiska kunskaper:

Förutom flussmedel för lödning som i vår shop finns även flussmedel, som vid smältarbeten till exempel vid gruvdrift kan användas vid utvinning av malm.

 

Vilka flux finns det?

Bild: Lödvatten som flussmedel

Flytande medel finns i olika sammansättningar. Valet beror på de material som ska lödas samman. Dessutom är lödningens temperatur viktig för att du ska kunna välja rätt flussmedel, eftersom den beror på kemiska processer under lödning och därmed även på hjälpämnenas effektivitet.

Typ av identifiering av lödmedel ska göras med hjälp av ett system med bokstäver och siffror:

  • F i början står för flussmedel. Därefter kommer ett bindestreck och ytterligare två bokstäver.
  • S eller L på andra plats finns för tungmetall eller lättmetall. De skall identifiera material för vilka det aktuella flödet är lämpligt.
  • H eller W på tredje plats ger information om hårdlödning eller mjuklödning, det vill säga lödningsprocessen.
  • Siffrorna bakom detta skiljer flussmedel särskilt åt när det gäller temperaturen i lödningsprocessen, men också utifrån andra kemiska egenskaper.

Vårt praktiska tips

Exakta Översikter över märkningen av flussmedel finns fritt tillgängliga på Internet eller i tabellböcker. Innan du köper ett flussmedel behöver du bara titta på det specifika produktbladet.

Forskning om och tillverkning av nya flussmedel är på gång.
Det finns idag halogenfritt och vattenlösligt flussmedel, men inte för alla användningsområden. 
Vissa hjälpämnen för lödning av metaller innehåller aktiva ämnen som leder till högre koncentration av fria joner på materialytan och förbättrar legeringsprocessen.

Resterna av surt flussmedel måste avlägsnas efter lödning för att förhindra ytterligare reaktioner med omgivningsluften, som annars kan leda till korrosion vid anslutningspunkten.

Smältende flussmedel leder till delvis kemiskt modifierat material på lödpunkten, was vid elektroniken kan leda till oönskad förändring av ledningsförmågan eller funktionsoförmågan hos kretskort. Därför finns det flussmedel för mjuklödning av elektroniska komponenter vid rumstemperatur, som reagerar så lite kemiskt att ingen rengöring av flussmedel behövs efter lödning.

 

Was tänk på när man arbetar med flussmedel?

Skyddsangivelse: Flussmedel är kemikalier som delvis innehåller farliga ämnen. Behandlingen av dem bör därför endast ske i strikt överensstämmelse med säkerhetsanvisningarna i de relevanta produktdatabladen. Vid lödning med flussmedel uppstår farliga ångor. Andas inte in dem och vädra dem alltid tillräckligt, eftersom det är här som den största faran lurar.

Även om flussmedel når sin fulla reaktivitet först vid smälttemperaturen i lödningsprocessen, kan det även vid rumstemperatur uppstå hälsoskadliga effekter, till exempel på grund av frätande beståndsdelar som angriper huden och slemhinnorna, vid högre koncentration, även på inre organ som lever.

Korroderande vätskor, såsom zinkklorid och ammoniumklorid, bör appliceras direkt på materialet, eftersom de annars kan orsaka skador på andra ytor som högreaktiva ämnen.

Vårt praktiska tips

Förvara flussmedel endast i originalförpackningen och utanför räckvidden för barn och djur.

Om du fyller på flussmedel kommer du omedelbart att märka vilket ämne det är och vilka faror det innebär. Se till att alla behållare är ordentligt stängda så att inga ångor läcker ut.

Se till att du vid arbete över huvudet inte kan träffas av droppande, varma smält delar av materialet eller lödtenn.

 

Frågor och svar

Vilka alternativ finns för att använda flussmedel vid lödning?

I stora industriella jäser är det delvis upplöst i skyddande gas- eller vakuum för att undvika att syre leder till oönskade oxidationer och för att inte behöva använda flussmedel, eftersom de skulle komplicera och fördyra produktionsprocessen.

Was är lhonlig?

Löthonig® är ett registrerat varumärke för ett flussmedel som klarar högre lödtemperaturer men som ändå innehåller små ingredienser som är skadliga för hälsan. Därför är den mycket populär bland hobbybyggare.

Finns det någon skillnad mellan flussmedel och flussmedel?

Nej, flussmedel med ß är bara skrivsätt i gammal tysk rättstavning, som fortfarande finns i många böcker med äldre tryckdatum och som fortfarande används av så många hantverkare som så många har hört.