Energimätare - Vägguttag
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Spara ström med energikostnads-mätinstrument
Energikostnadsmätare används för att mäta energiförbrukningen hos en enhet. Med hjälp av den kan strömslukare i hemmet lokaliseras och de förväntade elkostnaderna uppskattas bättre. Hur energikostnadsmätare fungerar och vad det gäller att se på när du köper, får du reda på i vår guide.
-
Vad är en energikostnadsmätare?
-
Vilka typer av energikostnadsmätare finns det?
-
Kriterier för att köpa energikostnadsmätare – vad är det som är viktigt?
-
Vårt praxistipp: Ställ in eltariff
-
FAQ – vanliga frågor om mätare av energikostnader
Vad är en energikostnadsmätare?
För att kunna spara energi effektivt måste man först känna till förbrukningen. Om du inte vill förlita dig på informationen i räkningen av elkostnader och i princip ha mer kontroll över sin strömförbrukning, är det med en energikostnadsmätare rätt.
Energikostnadsmätare omfattar den mängd elektrisk energi som en anordning i drift- eller standbyläge använder. De är - exakt tagna - inte helt identiska med strömmätningsinstrument. Medan strömmätningsapparaterna endast mäter den elektriska strömmen, är energikostnadsmätarna ofta utrustade med extrafunktion för att mäta elkostnaderna med hjälp av förbrukningen. För detta ändamål matas den individuella eltaxan in i mätaren, som beräknar energikostnaderna baserat på förbrukningen. Energikostnadsmätare är nästintill avancerade strömmätare, som ofta har ytterligare funktioner. Vissa versioner kan till exempel mäta inte bara aktuell strömförbrukning, utan även koldioxidutsläpp eller temperatur.

Vilka typer av energikostnadsmätare finns det?

För krävande tillämpningar är smarta strömmätningsinstrument bättre lämpade än enkla strömförbrukningsmätare. De har en internetanslutning och möjligheter till dataexport, till exempel ett Bluetooth-gränssnitt, för att kunna registrera mätvärden överskådligt och baserat på dessa kunna skapa analyser. Ibland gör dessa strömmätningsinstrument även kostnadsprognoser, kan programmeras på många olika sätt och kan ofta styras via app. Många digitala energikostnadsmätare är kompatibla med smarta hemsystem som Conrad Connect eller Energynote, vilket ger användaren hög användarkomfort.
Energikostnadsmätare finns i många olika prisklasser. Även om den dyraste mätaren inte alltid är den bästa, tyder en högre priskategori ofta på att den berörda modellen är mer välutrustad.
Strömmätningsinstrument ansluts i regel enkelt mellan enheten och vägguttaget. Oftast registrerar de strömförbrukningen både i driftläge och standby-läge. På så sätt kan du beräkna den totala strömförbrukningen som energikostnaderna kan beräknas med. Energikostnadsmätare för permanent installation mellan enheten och eluttaget finns också att köpa till. De placeras antingen i fördelardosa för att registrera förbrukningen av flera enheter eller enhetsgrupper, eller i fördelaren eller enhetsdosan.

Kriterier för att köpa energikostnadsmätare – vad är det som är viktigt?
Varje strömmätare bör kunna visa den spänning som är kopplad till instrumentet, tidpunkten för och varaktigheten för mätningen, energiförbrukningen och helst kostnaderna för mätningen. Mätområdena och mätnoggrannheten bör vara anpassade till de specifika användningsändamålen. För att kunna mäta mindre konsumtion som till exempel standby-läge, bör en energikostnadsmätare redan kunna mäta prestanda från 0,5 W (bättre än 0,1 watt). Noggrannheten bör inte avvika med mer än 5 % nedåt eller uppåt. Energikostnadsmätare rekommenderas som tar hänsyn till reaktiv effekt vid sidan av aktiv effekt. Med aktiv effekt avses den faktiska energiförbrukningen för en enhet för vilken betalning ska ske. Reaktiv effekt behövs för att överföra aktiv effekt genom att bygga upp till exempel magnetfält i transformatorer. Den används inte från enheten, går tillbaka till elleverantören och kostar därför ingenting.


Man kan inte heller försumma användarkomforten vid val av en lämplig strömmätarenhet. Viktigt är en lättläslig, idealt belyst display som vid behov ger möjlighet till grafisk representation. För långtidsmätningar rekommenderas dataloggerfunktioner för permanent lagring av mätvärden samt gränssnitt för dataexport. Fler mätfunktioner som går utöver registrering av strömförbrukningen kan också vara användbara beroende på användningsfall. Vissa strömmätningsinstrument är utrustade med barnsäkring eller alarmfunktion som skapar en ljudsignal när en fördefinierad strömförbrukningsgräns överskrids.
Dessutom måste man se till att använda en elförbrukningsmätare som är lämplig för det berörda användningslandet. Det beror på att det finns olika typer av landsspecifika kontakter som inte alla strömförbrukningsmätare är kompatibla med. För att mätaren inte själv ska bli en elslukare måste den ta hänsyn till sin egen energiförbrukning vid köp, särskilt när den används för permanenta mätningar.
Vårt praxistipp: Ställ in eltariff
Många av de strömmätningsinstrument som vi har tillgång till fungerar som ”eltariff inställbar”, till exempel mätare från märkena Voltcraft, GEO och Brennenstuhl. För att programmera din individuella heatel på enheten, behöver du först känna till kostnaderna för en kWh. Detta anges på elleverantörens månadsredovisning. Den som vill veta mer exakt kan också skilja mellan dag- och nattströmtaxa och ange två tariffer för vissa apparater som använder elapparater.
FAQ – vanliga frågor om mätare av energikostnader
När är det lämpligt att använda en energikostnadsmätare?
Att regelbundet kontrollera energiförbrukningen rekommenderas i princip alltid för konsumenterna. En mätning är dock särskilt pårådig om elräkningen plötsligt stiger plötsligt utan att detta kan förklaras med ändrade användningsmönster.
Vilka apparater bör kontrolleras med hjälp av en energikostnadsmätare?
För apparater som används permanent eller åtminstone regelbundet rekommenderas en permanent mätning av strömförbrukningen. Till exempel datorer, tv-apparater, tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. Kylskåp förbrukar ofta mer energi än man kan tro. Detta beror på att de ofta öppnas och stängs och att de slås på och av flera gånger. För elektriska anordningar som symaskiner, som endast används då och då eller under korta perioder, blir en kontinuerlig mätning mer oanvändbar.
Vad kan jag göra för att spara energi?
Konsumenterna är ofta inte helt medvetna om att en stor del av elkostnaderna är en del av elleverantörens fakturering. Fulladdade batterier till exempel drar även ström när ingen apparat är ansluten. Även små veck i vardagen kan hjälpa till att spara elkostnader. Det är till exempel lämpligt att så långt det är möjligt undvika standby-läge och att helt stänga av de anslutna enheterna till elnätet, även om förbrukningen i viloläge vid första anblicken kan vara låg. Gamla elektriska apparater förbrukar ofta mer ström än moderna utföranden. På lång sikt är det ofta värt att utbyta information. För att minska kostnaderna kan det vara tillrådligt att byta leverantör, förutsatt att det finns billigare alternativ.