bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Elektrosmogmätare: Spåra och reducera elektrosmog 

Inom många områden av det dagliga livet kommer vi i kontakt med elektrosmog och elektromagnetisk strålning. Elektriska hushållsapparater, mobilnät och radarapparater är nästan omnitiska strålkällor. Strålintensiteten hos strålning är en uppgift för elektrosmogmätare. Vilka typer det finns och vad det handlar om vid köpet får du reda på i vår guide.

  • Vad är elektrosmog?

  • Was ems?

  • Typer av elektrosmog-mätinstrument

  • Användningstips: Flera mätningar utförs

  • Kriterier för elektrosmog-mätinstrument - vad är det som är viktigt?

  • FAQ - vanliga frågor om elektrosmog och elektrosmog-mätinstrument

 

Vad är elektrosmog?

Termen elektrosmog är ett samlingsbegrepp och anger i det dagliga språket summan av de belastningar som orsakas av elektromagnetisk strålning. Elektrosmog kan skiljas från klassisk smog, eftersom den sistnämnda innebär en förorening av luften som orsakas av utsläpp. Till exempel skorstensrök eller avgaser som släpps ut från bilar och industrin. Smog (som består av en engelsk smoke ”rök” och en ”dimma”) förekommer särskilt i storstadsområden och kan lätt urskiljas med blotta ögat, medan elektrosmog är osynligt.

Rent konkret handlar det om elektromagnetiska, magnetiska och elektriska fält i lågfrekventa och högfrekventa områden. Det karakteristiska för lågfrekventa området är att elektriska och magnetiska fält uppstår var för sig och växelvis. På högfrekvent område är elektriska och magnetiska aspekter kopplade till varandra, och därför talar man här i regel om elektromagnetiska fält och vågor.

Elektromagnetiska fält är inte en teknisk prestation, utan finns i naturen. Ett exempel är jordens naturliga magnetfält. Även människans hjärna ger elektriska och magnetiska fält och arbetar vid ett vaksamt tillstånd med en frekvens på 13 till 30 Hz. Elektromagnetiska fält av detta slag är mycket svaga och orsakar ännu inte elektrosmog. Med elektromagnetisk strålning avses snarare den sammanlagda elektromagnetiska påverkan som under de senaste årtiondena har ökat kraftigt i intensitet och omfattning till följd av tekniska framsteg. Värmestrålning och joniserande strålning ingår inte.

Lågfrekvent elektrosmogmätare
 

Was ems?

För att bevisa en elektrosmog-emätare används. Det handlar om strålningsdetektorer, med vilka våglängder kan mätas i det högfrekventa och lågfrekventa området. De är en viktig del av mättekniken och tjänar å ena sidan gränsvärdesjämförelse, å andra sidan spårning av strålningskällor som telefonstationer, system, mikrovågsstrålning och liknande.

Vissa apparater skiljer mellan olika förorenare, t.ex. mobiltelefoner, DECT, WLAN eller radar, och ger en detaljerad översikt över den specifika exponeringen i omgivningen. Elektrosmogmätare innehåller förutom geigermätare och andra föroreningsmätare även utrustning för byggbiologiska mätteknik. De är huvudsakligen lämpliga inom professionell användning inom mätteknik och kräver teknisk expertis vid hantering och utvärdering. Det finns också instrument för elektrosmog för intresserade lekmän som är enklare att hantera, till exempel mätinstrument för registrering av mikrovågsstrålar.

 

Typer av elektrosmog-mätinstrument

Beroende på i vilket frekvensområde som ska mätas, använder man högfrekvent elektrosmogmätare eller lågfrekvent elektrosmogmätare.

Mätare för lågfrekvent strålning mäter elektromagnetisk strålning i lågfrekvent område, inklusive infraljud och ultraljud. I det elektromagnetiska spektrumet ligger lågfrekvensområdet mellan 3 Hz och 30 kHzElledningar och hushållsapparater hör traditionellt till lågfrekvensområdet.

Mätare för högfrekvent strålning mäter elektromagnetiska fält i det högfrekventa området, från vilket man talar till ett värde av 30 kHz. Högfrekvens förekommer inom området för modern trådlös teknik. De flesta kommunikationsmedlen för trådlös kommunikation som radio, mobiltelefon, WLAN och Bluetooth arbetar på ett högfrekventa område.

Högfrekvent elektrosmogmätare
 

Vårt praxistipp: Utför flera mätningar

Signalstyrkan hos en mätare för elektrosmog kan påverkas av olika faktorer, därför rekommenderas att flera mätningar utförs vid olika tider på dagen och att de upprepas regelbundet för att få en helhetsbild. Det är viktigt att ta hänsyn till störningar och till att även väggar och golv kan vara laddade med elektrisk utrustning.

 

Kriterier för elektrosmog-mätinstrument - vad är det som är viktigt?

Vid köp av en elektrosmogmätare måste man först fundera över i vilket frekvensområde mätningen ska genomföras. Beroende på användningsområde rekommenderas en mätare för låg frekvens eller högfrekvens. Den som vill mäta i båda områdena kan använda kombinerade väskset. De innehåller elektrosmogmätare för båda frekvensområdena och många tillbehör.

Användbarheten är också viktig, särskilt för dem som inte är i användning av elektrosmogmätare. Optiska displayer och akustiska signaler som färgkoder och varningssignaler kan ytterligare illustrera de uppmätta värdena och hjälpa till med utvärderingen. Extrafunktioner som geigermätareffekt visar sig vara praktiska för att lokalisera områden med ökad elektromagnetisk belastning.

För att få tillförlitliga mätvärden måste man se till en hög mätnoggrannhet. Mätare för hushållsbruk behöver inte nödvändigtvis vara så mätkänsliga som mätare för professionellt bruk. Man måste alltid ta hänsyn till de olika användningsändamålen. Elektrosmogmätare bör dock kunnaµ² mäta en strålningstäthet på minst 10 W/m. Detta är ett byggbiologiskt riktmärke för sovrum enligt standarden för byggbiologisk mätteknik SBM-2015. Där anses elektromagnetiska vågor (= högfrekvent) med en strålningstäthet på 100µ–500 W/m. ² als stark auffällig eingestuft. När detta värde har uppnåtts bör sanering eller åtgärder vidtas för att minska strålningen. För magnetiska växelfält (= lågfrekvens) krävs det handling från en flödestäthet på 100 till 500 NT.

Slutligen bör de tekniska kraven och typen av strömförsörjning som kräver en elektrosmogmätare testas på förhand och anpassas till förhållandena.

En exakt mätning är en grundförutsättning för tillförlitliga mätresultat, som i sin tur utgör grunden för en säker bedömning av belastningssituationen. Många elektrosmogmätare gör det möjligt att utföra långtidsmätningar och med hjälp av programvara utvärdering direkt på plats.

 

FAQs: De vanligaste frågorna om elektrosmogmätare 

Kan Elektrosmogmätare även skötas och läsas av lekmän?

Elektrosmogmätare är krävande mätteknik som kräver några grundläggande kunskaper. Detta gäller i synnerhet förståelsen av enheterna för riktvärden för byggnadsbiologiska värden som flödestäthet, strålningstäthet, fältstyrka och liknande. Enklare mätning av elektrosmog, till exempel strålningsmätare för mikrovågor, kan oftast skötas och läsas av lekmän utan problem.


Was är skillnaden mellan elektriska och magnetiska fält?

Elektriska fält omges av varje elektriskt laddad kropp eller spänningsförande ledare. Om en enhet ansluts till elledningen via ett vägguttag uppstår redan ett elektriskt fält. Apparaten behöver inte vara påslagen. Magnetiska fält skapas när strömmen börjar rinna och apparaten tas i drift. De bildas alltså alltid när den elektriska effekten verkligen förbrukas. Eftersom de kan tränga igenom byggmaterial och väggar är det inte lika lätt att avskärma magnetiska fält som elektriska fält. Tillsammans har de båda att bli svagare när avståndet till berget ökar.