bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om elscooter

Med en elscooter kommer du snabbt åt B. Sedan elbilarna blev godkända på offentliga vägar enligt den så kallade förordningen om små elektriska fordon, är de redo att låna via app på många platser. Lär dig mer om praktiska transportmedel i vår guide.

  • Eldrivna bilar – den viktigaste informationen på ett bra sätt

  • Kör säkert med elscootern - det bör du vara uppmärksam på!

  • De viktigaste köpkriterierna för elskotrar

  • Vår praxistipp: Elscooter laddas

  • FAQ - vanliga frågor om eldrivna scooters

Eldrivna scooters - den viktigaste informationen i 

Översikt:

Elscooter är kompakta, flexibla och du kan snabbt nå ditt mål. Sedan juni 2019 har de elektriska tramprullarna på vissa villkor även fått ett väggodkännande i Tyskland. Förordningen om små elektriska fordon omfattar transportmedel med elektrisk framdrivning och konstruktionshastighet mellan 6 och 20 km/h och en styr- eller ledstång. Detta innebär också att det finns en lämplig E-tramare som dessutom måste ha följande egenskaper:

  • Total bredd på maximalt 700 mm
  • Total höjd max. 1.400 mm
  • Totallängd på maximalt 2.000 mm
  • Maximal vikt på 55 kg (exklusive förare)

För att få köra en elscooter på allmänna vägar måste fordonet ha antingen ett generellt typgodkännande eller ett enskilt tillstånd för att kunna framföras på väg. Dessutom är en försäkringsskylt, ett identifikationsnummer och en typskylt obligatoriska, till skillnad från en hjälm. Det är inte obligatoriskt, men det bör vara till för att skydda sig själv. Två oberoende bromsar, strålkastare, bakljus, sidoreflexer och reflexanordningar samt en ljusnande klocka ska också finnas.

När du är på väg med en elektrisk tramprullare måste du, precis som alla andra trafikanter, hålla dig till motsvarande regler för trafiken. Detta omfattar till exempel de trafikområden där en elscooter får användas: Körning på cykelvägar, cykelbanor och cykelvägar är tillåtet. Körbanor är också legitima, åtminstone så länge det inte finns några cykelvägar eller cykelbanor.

För övrigt: Elscooters, som har godkänts enligt förordningen för små elektriska fordon, är ingenting för små barn! Körning är tillåten först från 14 år.

Ett körkort behövs inte för den elektroniska tramoter som omfattas av denna förordning.

Men observera: Det finns också ett stort antal elscooters som är godkänd för gatubruk enligt StVO, vilka uppnår betydligt högre hastigheter och därför inte omfattas av förordningen om små elfordon. För sådana modeller gäller andra regler (t.ex. högre minimiålder, körkortsskyldighet osv.).

Förutom möjligheten att snabbt komma från en plats till en annan medför elscootrarna också några andra fördelar. De betraktas som ett miljövänligt alternativ till bilen. Köerna lämnar du med denna fars utan problem, och du slipper hitta en parkeringsplats. För övrigt kan du även ta med dig en del av de hopfällbara E-scootrarna på tåget utan extra kostnad. Men var försiktig: Det finns skillnader som det berörda transportföretaget själv fastställer. I vissa fall är det inte tillåtet att ta med eller bara med ett extra körkort, till exempel en biljett för cykeln.

Kör säkert med elscootern - det bör du vara uppmärksam på!

Om du för första gången går över till en skoter med eldrivning bör du rotera några timmar - helst långt från andra trafikanter. Om du använder trafikdämpande vägar (här följer steghastigheten!) Eller på privatområdet: Lär dig utan hektik om den körbara underdelen, för att senare säkert kunna rulla på cykelvägar och vägrullar. Du kommer snabbt att vänja dig vid att köra och kurvställa, vid bromsning och acceleration. När du klarat de första rundorna och känner dig relativt säker på elskotern, kan du successivt dra ännu längre sträckor. En förhandsplanering av din rutt lönar sig, för att undvika att du går ut på vägen om det inte finns någon cykelväg på vägen. 

Trots avsaknaden av hjälmplikt bör du aldrig köra utan skoter med huvudskydd, eftersom det alltid kan uppstå oförutsedda och riskabla situationer. Dessutom behöver du inte ändra kurs plötsligt under körning! Andra trafikanter bör i god tid visa att du vill svänga åt vänster eller höger. För övrigt är det inte tillåtet att ta med andra personer på en elscooter, även om det rent teoretiskt skulle finnas plats för ytterligare en person på den mobila underdelen.

De viktigaste köpkriterierna för elskotrar

Innan du köper en eldriven rullare kan du till exempel prova de modeller som finns tillgängliga på många platser för att hitta den passande modellen. Föredrar du att köpa en E-Scooters, och därför kan du lägga särskild vikt vid följande egenskaper:

Motoreffekt:

Se efter motoreffekten när du köper. Med en solid motor når du snabbt och enkelt högre hastigheter.

Räckvidd

Tillverkare ger dina modeller en maximal räckvidd. Ju bättre det inbyggda batteriet är, desto större blir räckvidden i regel. Men om du bara vill färdas mycket korta sträckor med elscootern, kan du få tillgång till modeller med lägre räckvidd, ofta till lägre pris. För att köra längre sträckor utan att ständigt behöva ladda batteriet bör du ägna tillverkaruppgifterna särskild uppmärksamhet.

Batteriladdningstid:

Den som använder elscootern varje dag måste ladda batteriet. Vid köp tar du inte bara hänsyn till maximal räckvidd, utan även till laddningstiden. 

Max.hastighet.

Med en maximal hastighet på 20 km/h omfattas ditt fordon under vissa omständigheter av förordningen om små elektriska fordon. Vissa modeller når lägre hastigheter, medan andra når högre hastigheter. Var noga med de separata bestämmelserna.

Vikt

Scooter med låg vikt lämpar sig bättre för transport och ger dessutom en bekvämare hantering.

Väggodkännande:

Alla elscooters kan inte användas på vägar eller cykelvägar. Modeller utan väggtillstånd eller typgodkännande kan endast användas i privata områden. Om du vill delta i trafiken, var du vid köpet angelägen om att få ett allmänt typgodkännande, ett enskilt godkännande och, i förekommande fall, annan information om gatugodkännande. 

Platssparande förvaring.

Även om en elscooter tar mindre plats än en bil eller cykel, är en platssparande förvaringsmöjlighet viktig, särskilt om du vill transportera rullbilen med eldrivning även på tåget. Här lönar det sig att satsa på en hopfällbar modell.

Däck.

Smala däck med liten diameter rekommenderas mindre på ojämna underlag. Se på däck av hög kvalitet för att kunna köra säkert även på svårare underlag. Bland e-scootrar hittar du både hårda gummidäck och varianter med luftfyllning.

Bärförmåga

Inte alla elscooters är konstruerade för varje förartyp. Därför bör du se på den maximala bärkraften innan du köper den. 

Styrhöjd:

För en säker och bekväm körkänsla är optimal höjd på ratten viktigt. 

Funktioner:

Vare sig det gäller uttagbara batterier, en farthållare eller andra funktioner - olika tillverkare erbjuder olika funktioner. En direkt jämförelse lönar sig.

Vår praxistipp: Elscooter laddas

Batteriet i din E-Scooters kan laddas i ett vanligt vägguttag. På en modell med uttagbart batteri är förfarandet något bekvämare än på den med en fast monterad variant. För laddning bör endast originaltillbehör användas. Undvik dessutom att helt ladda ur batteriet.

FAQ - vanliga frågor om eldrivna scooters

Hur lång tid måste en elscooter laddas?

Det skiljer sig från modell till modell och från inbyggt batteri. För att ladda ett nästan tomt batteri helt kan upp till åtta timmar eller mer gå.

Måste en e-skoter vara försäkrad?

Ja. De kundbara modeller som finns tillgängliga av olika leverantörer är dock i regel redan försäkrade. 

Finns det någon reglering för körning under alkoholpåverkan?

För alla under 21 år och för körkortsinnehavare gäller en gräns på 0 promille. I annat fall måste förare av små elektriska fordon hålla sig till samma promille-regler som bilförare. 

Kan man i efterhand få ett allmänt typgodkännande för elscooters?

Om en modell inte uppfyller alla nödvändiga villkor kan den uppgraderas. Om det lönar sig ur kostnadssynpunkt varierar från fall till fall. I princip kan dock tillverkarna få ett generellt typgodkännande för sina modeller.