bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om elcylinder

I maskiner och andra mekaniska system måste maskinelement ofta också röras och kunna positioneras exakt. Som komponenter i drivtekniken används till exempel pneumatiska eller hydrauliska tryckcylindrar där en kolv flyttas som utför justeringen av de delar som ska drivas. Ett alternativ är elcylinder, även kallad ellyftcylinder, vars installation och drift i många fall är mer fördelaktig och problemfri.

  • Hur fungerar elcylinder?

  • Till vad behövs elcylinder?

  • Hur är elcylinder specificerad?

  • Was följas vid val och drift av elcylinder?

 

Hur fungerar elcylinder?

En elektrisk cylinder är en linjär eldrift som består av en gängspindel som drivs av en elmotor, antingen via en växellåda eller direkt från en stegmotor.  På gängspindel sitter en mutter som är ansluten till rörformade skjutstänger. Snurrar spindeln, muttern och skjutstången skjuts upp eller ner beroende på vridriktningen. Dragstången, navet, begränsas av integrerade brytare i ändarna på vägens ände som används för att koppla motorn och för att utlösa en riktningsändring. I vissa elektriska cylindrar är hallsensorer eller potentiometrar integrerade, med vilka läget för skjutstången kan ses. Alternativt kan externa brytare och/eller sensorer, t.ex. Den återkopplingsmekanism som krävs för att uppnå önskad placering skall vara den givare, skjutstång eller rörliga delar av framdrivningen som skall styras.

En viktig fördel med den elektriska cylindern är att den inte behöver matas med elektrisk energi i viloläget, eftersom det är en självhämmande linjär drift.

Elcylinder, där motorn och spindeln är helt inrymda i ett hölje. (Bild: Fast)

 

Till vad behövs elcylinder?

Eftersom elcylinder förutom strömanslutning inte behöver någon krånglig infrastruktur som hydraulik- eller tryckluft-kompressorer, samt tryckledningar och slangar, kan de inte bara användas i industriella miljöer, utan även i många andra tillämpningar. Tack vare den kompakta konstruktionen kan den enkelt och okomplicerat integreras i apparater och maskiner. Elektromekaniska cylindrar finns inte bara i maskininstallation, utan även som styrenhet i lantbruksmaskiner, medicinsk utrustning eller produkter för hemmet eller kontoret. Exempel på typiska användningsområden är system för positionering och hantering inom en maskin eller som drivning för att ställa in sängar på sjukhus och vårdhem samt fjärrstyrd justering av projektorer som är monterade i taket i en konferensrum.

 

Hur är elcylinder specificerad?

Elektrisk cylinder med drivmotor monterad i sidled. (Bild: Drive SystemEurope Ltd)

De viktigaste tekniska uppgifterna för elektriska cylindrar är den lyftväg och den drag- och tryckkraft som skjutstången kan använda. De senare anges i N (newton). Eftersom dessa egenskaper beror på de olika kraven i den konstruktiva miljön finns det ett brett spektrum av olika utföranden. I många fall är också hastigheten avgörande, med vilken skjutstången kan kopplas in och ut. Detta anges i mm/s eller vid snabba elektrocylindrar i m/s. Dessutom specificeras upptagning av elektrisk effekt i form av nominell spänning och driftström i databladen. Styrningen av elcylinder som erbjuds sker huvudsakligen med låga likspänningar i området under 30 volt. I databladen anges också temperaturen i den omgivning där en elektrisk cylinder får användas.

 

Was följas vid val och drift av elektriska cylindrar?

Utformningen av den maskin eller apparat som den elektriska cylindern är avsedd att monteras på skall ange dess mekaniska mått. Eftersom dessa kompakta mått finns, måste det finnas relativt lite utrymme för deras montering. För vissa elektriska cylindrar är motorn placerad i en serie med spindeln, för andra sidan was i en kortare konstruktion. Den miljö i vilken den elektriska cylindern är i drift är avgörande för valet av material som den elektriska cylindern består av. För standardversioner kan aluminiumskjutstänger och höljen vara av zinklegering. För miljöer där det finns aggressiva medier, eller när särskilda krav på hygien ställs, finns det versioner av rostfritt stål. Även skyddsklass i elcylinder måste uppfylla kraven för omgivningen, t.ex. IP 65, när de är utsatta för stänkvatten.

Få mer information om IP-skyddsklasser

Elcylindrar är i regel inte avsedda för kontinuerlig drift, eftersom de styrfunktioner som de ska utföra endast behöver utföras för närvarande. I databladen specificeras den tillåtna typen av drift, t.ex. Inkopplingstid 25 %, dvs. 1 minut kontinuerlig drift och sedan 3 minuters paus. Om dessa gränsvärden överskrids kan motorn överbelastas och inte upphettas på något sätt. I synnerhet i privata miljöer spelar också den ljudnivå som genereras vid manövrering av en styrmotor en roll. Det finns väldigt tysta versioner som när du trycker genererar en ljudnivå på mindre än 55 dB.

Som tillbehör till elcylindrar erbjuds t.ex. passande hållare separata upptagare.