bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om drönare med kamera

Kamera-copter
  • Nybörjardrönare med kamera

  • Skakfria videor tack vare Gimbal

  • Flyg och filma samtidigt

  • Bildöverföring och inspelning

  • Was tänk på när du använder kamodroner?

  • Så här hittar du rätt kameradrönare

 

Nybörjardrönare med kamera

Typisk nybörjardrönare med kamera.

Nu är det otroligt hur mycket teknik som redan erbjuds på nybörjardrönare. Förutom den avancerade elektroniken för lägesstabilisering och flygstabilisering finns delvis även kameror inbyggda i mini dronen.

I den lägsta prisklassen måste man dock också göra betydande nedskärningar i bildupplösningen. De inbyggda kamerorna har delvis bara bildstorlek på 640 x 480 px.

Men även när det gäller användbarhet måste man acceptera begränsningar. De inbyggda kamerorna har tyvärr bara en variabel blickvinkel framåt. Om objektivets lutningsvinkel kan ställas in, måste inställningen göras för hand före start.

Men allt detta gör det roligare att filma och fotografera med fågelperspektiv.

Viktigt!

Prisvärd startpaket i miniatyrformat är, tack vare sin kompakta form, endast lämpad för utomhusbruk. Vid behov bör endast vindtimmar flygas. Helikoptern får inte flyga för långt från piloten. Igenkänningen av flygläget blir annars mycket svår och problem med räckvidden kan uppstå.

Vårt praktiska tips:

Eftersom modellen QuadroCopter är fast ansluten till coptern för nybörjare har vibrationer en mycket negativ inverkan på kvaliteten på bilder och videor. Därför bör man se till att propellrarna roterar rent runt. Böjda eller skadade propellrar måste absolut bytas ut mot nya exemplar. Vid behov kan propellrar också vägas balanserade, där de lättare bladhalvorna med små remsor klibbfilm anpassas viktmässigt.

Lika störande blir kraftiga styrrörelser, som under alla omständigheter bör undvikas. Tack vare kraftiga lutnings- och rotationsrörelser blir de skapade videorna extremt olugna och därmed ointressanta. Men med lite övning kan man snabbt få ut ”rotering”.

  

Skakfria videor tack vare Gimbal

Den som lägger stort värde på bra och skakfria videor bör alltid välja en quadrocopter, där kameran är stabiliserad via Gimbal. En Gimbal är i princip en elektroniskt stabiliserad kardanupphängning.

Så kallade MEMS-sensorer registrerar alla rörelser hos quadrocoptern och skapar i realtid en styrsignal för upphängning, som motverkar copterrörelserna.

Om alla tre axlarna är stabiliserade kan coptern rotera i luften, luta eller luta den. Kameran förblir till synes som fastspikad mot objektet som filmar.

Resultatet är helt skakfria videofilmer och superskarpa bilder. I kombination med en Gimbal används ofta kameror med HD-upplösning. Synvinkeln på kameran kan dessutom när som helst under flygning via fjärrstyrning ändras individuellt och ställas in.

Copter med kamera

Kameran under Quadrocoptern bärs av en Gimbal.

Flyg och filma samtidigt

I de två öppningarna via kameran är avståndssensorer dolda.

Med en Quadrocopter för nybörjare kommer man främst att koncentrera sig på flygningen och sedan kunna överraskas mer eller mindre av videoinspelningen. Särskilt om det inte är möjligt att överföra kamerabilder från Quadrocopter till piloten.

Den som vill lägga sin fokus på bra videor, bör välja en Quadrocopter med GPS-funktion. Denna drönare flyger autonomt och kan även vid vindbyar automatiskt och exakt sväva på den plats där.

Användaren kan då koncentrera sig helt på styrning av kameran och behöver inte ständigt korrigera drönarpositionen. Denna funktion är särskilt användbar vid service- och inspektionsflygningar.

Dessutom möjliggör GPS-funktionen ytterligare intressanta flygmanövrar, som ger geniala möjligheter att skapa sportvideor. Extra sensorer förhindrar att quadrocoptern eller drönaren stöter emot ett hinder vid autonoma och delvis ganska snabba rörelser.

Industridrönare för professionell användning

I professionella sammanhang används i regel stora proffdrönare med hög bärkraft och långa flygtider. Till viss del används vanliga HD-kameror med en upplösning på 4K eller mer. Alternativt kan t.ex. brandkårer med värmekameror användas för att snabbt och tillförlitligt hitta gömda glutenestare vid brand eller brand. Men även solcellsanläggningar kan kontrolleras på ett idealiskt sätt med IR-kameror. I jordbruket får multispektralkameror tydlig information om växttillväxt, gödsling eller skadedjursangrepp.

Bildöverföring och inspelning

Vid bildöverföring och inspelning används olika vägar. Prisvärda nybörjardrönare har delvis bara ett fack för ett microSD-kort. Tyvärr finns det då ingen möjlighet att kontrollera videoinspelningen under flygning. Resultatet kan endast kontrolleras efter landning.

Andra Copters i nybörjarklassen använder en WiFi-anslutning för att överföra kamerasignalerna till en befintlig smartphone eller surfplatta. Lagringen sker sedan i en surfplatta eller smartphone. Det gör det möjligt att kontrollera inspelningen under flygning, men bildsmälta genom överföringsfel lagras också. Dessutom måste WiFi-anslutningen återskapas före varje flygning.

Samtidigt erbjuder tillverkarna även en app-styrning för gratis nedladdning. Med denna app kan foto- och videoinspelningar genomföras och samtidigt även quadrocoptern styras. Till detta används virtuella styrspak på displayen eller genom lägessensorer på smartphones/surfplattor för styrning.

Radiostyrningen är utrustad med en hållare för en smartphone.

Quadrocopter i mellanklass till övre prisklassen arbetar parallellt. Det innebär att kamerasignalerna överförs till en smartphone, surfplatta eller en bildskärm i sändaren för kontroll. Samtidigt spelas signalerna i HD-kvalitet eller Full HD i coptern in på ett minneskort eller ett internt minne. Det innebär att användaren alltid har perfekt överblick över det filtrerade och eventuella överföringsfel under flygningen får man inte se på videon senare.

FPV - flygning från cockpit-perspektivet

Smartphone kan antingen monteras på sändaren eller läggas i FPV-glasögonen.

 

En del RC Quadcopter erbjuds som FPV- (First person View)-modeller. Delvis ingår då även ett FPV-videoglasögon i leveransen.

Bilderna från den framåtriktade coptern överförs sedan trådlöst till FPV-glasögonen. Piloten på sändaren har sedan det optiska intrycket av att han själv sitter i sin drönares cockpit.

Viktigt är att drönaren inte är tyngre än 250 g och den maximala flyghöjden är 30 m. I annat fall skall en andra person övervaka eller övervaka flygningen och informera operatören på sändaren om eventuella risker.

Was tänk på när du använder kamodroner?

Kamera-drönare omfattas naturligtvis av de allmänna rättsliga villkoren för användning av drönare och försäkringsskyldighet. Dessa definieras tydligt i förordningen om drönare.

Man måste också ta hänsyn till den rättsliga grunden för skapande av foton och videoinspelningar av personer, objekt och institutioner. I klartext betyder det att man inte bara får lägga allt och alla filmer på Internet och sedan lägga resultatet på relevanta videoportaler. Om tillstånd krävs i förväg är det utan tvekan den bästa lösningen. 

 

Så här hittar du en passande kameradrönare

Oavsett om det gäller drönare av nybörjare, mini-quadrocopter, FPV-drönare eller fotodrönare: Antalet olika drönarmodeller har nu nästan blivit oöverskådliga. För att hitta rätt drönare med kamera, bör du besvara följande frågor:
 

För vilket ändamål ska kameradrönaren användas?

Avgörande för valet är användningsområdet. Om drönaren bara används för att få en inblick i ämnet, är ett kostnadseffektivt exemplar helt meningsfullt. Men om man vill skapa videor med hög kvalitet, måste man höja prisklassen. För yrkesmässig användning bör drönaren i alla fall vara utrustad med GPS-funktion och en 4K-kamera.
 

Hur mycket pengar får drönaren kosta?

Budgeten som står till förfogande för varje användningsområde är tillsammans med den viktigaste faktorn för att välja en drönare. När detta värde har fastställts kan de olika drönarna jämföras i den önskade prisklassen. Andra frågor kan lösas. 
 

I vilken kvalitet ska videoinspelningar skapas?

Upplösningen av kameran är avgörande för video- och fotokvalitet. Ju högre upplösning, desto bättre är bildkvaliteten.
 

Behövs en kamera-gimbal?

Förutom den mekaniska stabiliseringen av kameran erbjuder vissa tillverkare även elektronisk bildstabilisering. I så fall slipper du den mekaniskt krävande gimbal.
 

Behövs en GPS-funktion?

Tack vare GPS kan drönare flyga autonomt och hanteringen eller styrningen i luften är betydligt enklare. Innan en start påbörjas måste det dock säkerställas att ett tillräckligt antal navigations satelliter tas emot.
 

Vilka specialfunktioner behövs?

För att kunna konkurrera med konkurrenterna bygger många tillverkare specialfunktioner som t.ex. Follow me-funktionen i sina coptrar. Speciellt tillsammans med GPS kan de vackraste automatiska flyguppgifterna realiseras. Om dessa funktioner verkligen behövs, måste varje användare själv bestämma.