bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om vridmomentnycklar: Skruvverktyg med hög noggrannhet

  • Hur fungerar en momentnyckel?

  • Hur är en momentnyckel uppbyggd?

  • Så väljer du rätt momentnyckel

  • Vilka fördelar erbjuder en kalibrerad momentnyckel?

  • Dessa funktioner utmärker sig genom vridmomentnycklar

  • Rätt tillbehör för din momentnyckel

  • Tips för användning av momentnycklar

Inom industri och hantverk är skruvförbandet en av de vanligaste typerna av anslutningar. Tillräckligt dimensionerad, håller den mycket fast och kan till skillnad från många andra anslutningar lossas utan att förstöras. Momentnyckel är kalibrerade precisionsverktyg, med vilka du håller de angivna åtdragningsmoment exakt som krävs för skruvförband. Du monterar så skruvar och muttrar med hjälp av hylsor och bits kontrollerat kraftfullt med exakt dragning för jämn och skonsam fasthållning. De vridmomentkontrollerade skruvförbanden ger maximal klämkraft mellan komponenterna även vid maximal mekanisk belastning.
En momentnyckel ger säkerhet och förhindrar skador på material och skruvar. Skruvförbindelser dras ofta för fast med vanliga verktyg. Klassiker är fastmonterade aluminiumfälgar på däck på bilar, styrlager vid cykel eller fräs- eller skärhuvuden på verktygsmaskiner. Typiska konsekvenser är övergående eller avrivna gängor som måste repareras eller bytas ut och som orsakar oproduktiva stilleståndstider. Om man drar åt sig utanför den angivna dragpunkten kan det också leda till ökad materialbelastning och slitage. Dessutom kan för fasta eller för vridna anslutningar lätt lossas.
För svagt dragen skruvförbindelse sitter inte tillräckligt fast och fixerar endast otillräckligt de anslutna komponenterna. Löst skruvande innebär en avsevärd säkerhetsrisk, kan lossna under belastning, genom vibrationer eller vid påfrestningar och därmed äventyra människor och egendom.
Genom att använda en kalibrerad vridmomentnyckel som vridverktyg och mätverktyg i en, lämnar du nu inte längre i händerna på din arbetskänsla eller dina medarbetares dagsredovisning, om muttrar och skruvar sitter ordentligt. Till de mest kända tillverkarna av vridmomentnycklar är BGS, Facom, Gedore, Hazet, Herder, KS verktyg, Projhn, Stahlwille, TOOLCRAFT, Wera och Wiha.

Hur fungerar en momentnyckel?

Momentnyckel undvik att den vridkraft som användaren applicerat obehindrat verkar på kopplingsdelen. Så här går det:

Vridmomentet ställer du in på skruvnycklarna via en skala eller digital visning i newtonmeter (Nm eller N-M). Lossa först låsmekanismen som förhindrar oavsiktlig justering av arbetet. Kraftförvalet sker inom det arbetsområde som anges i produktbeskrivningen, där verktyget är justerbart.

Många modeller har en inställning i två steg: Välj den näst låga skalvärdet till ditt Nm-värde med hjälp av skalan. Över finskalan adderar du då det för målvridmoment ännu saknade NW-värde.

Med en omkopplingsbar modell med höger- och vänstergång rotationsriktning på omkopplingsspaken eller med fyrkantsfäste. Fäst nu den nödvändiga insticksnöten, hylsnyckelinsats eller skruvmejseltillbehöret på drivfyrkant runt huvudet på vridmomentnyckeln - sedan är det bara att sätta igång.

Tryck bara på nyckeln i handtaget och tryck jämnt. Förspänningen avgör när verktyget ska utlöses. När du har uppnått den förvalda kraften signaleras hos en "utlösande" modell med ett tydligt hörbart knäckljud eller även kännbart genom att utlösa en halkmekanism. Därefter kan enheten användas igen för ytterligare skruvförband.

Hur är en momentnyckel uppbyggd?

Även om momentnyckel uppenbarligen är ett elegant verktyg bestående av ett spärrhandtag och ett metallrör som spak, innehåller den ändå en mängd know-how.

Insidan av greppröret består av flera komponenter beroende på modell. Detta omfattar den förspända fjädern, en spak, en överföring och drivning, som tillsammans bildar en spakkedja. Denna konstruktion minskar belastningen och belastningen på mekaniken till ett minimum.

Så väljer du rätt momentnyckel

Skruv- och mätnyckel finns för olika användningsområden och behov av kontrollerat dragning. Modellerna är bland annat anpassade för montering och reparation av motorfordon, maskiner, metallkonstruktioner och produktionsanläggningar, för användning på byggarbetsplatser, för hantverkare och hemmafixare.

Utlösande momentnyckel

Med en utlösande momentnyckel övervakar en fjäder-kopplingsmekanism i insidan av handtaget vridmomentet aktivt. Inställningen av det bör- eller målmomentet sker med hjälp av en skala. När det valda vridmomentet nås sker det akustiskt, haptiskt eller synligt.

 

Elektronisk momentnyckel

Med en digital momentnyckel sker mätningen av åtdragningsmoment med en töjningsmätare. Användaren matar in önskade bör- och målvärden via kontrollerna på handtaget. Vridmoment visas med lysdioder eller på en digitaldisplay. En elektronisk signal indikerar när önskat vridmoment uppnåtts.

 

Visningsbar momentnyckel

Visningsbar vridmomentnyckel arbetar helt manuellt utan utlösningsmekanism. Dessa varianter är enkla att använda och prisvärda. De visar dragkraften och därmed vridmomentet på en mekanisk skala eller mätur. Användaren stoppar skruvdragningen vid visning av önskat vridmoment. Han är därmed själv ansvarig för att den önskelista följs.

Vårt praktiska tips: 

Förutom momentnycklar eller momentnycklar som arbetar med tillbehörsverktyg finns det momentskruvmejsel med inställbart eller angivet åtdragningsmoment. De kan bestyckas med bits och lämpar sig för finarbeten och användning i trånga utrymmen. Ett alternativ är vridmomentindikatorer som är förinställda på fabriken för en specifik skruvstorlek, profiltyp och vridmoment.

Vilka fördelar erbjuder en kalibrerad momentnyckel?

För användningsområden där högsta precision krävs, rekommenderas separat kalibrerade momentnyckel. Fjäderspänning och mekanik hos dessa högkvalitativa modeller är anpassade till fabriken så att man exakt kan hålla fast det fastskruvningsmomenten. Det normalt medföljande provningscertifikatet används som bevis på kalibrering.

En naturlig följd av oftare förekommande användning är att fjäderns förspänning och därmed noggrannhet tillåter verktyget efter ett visst antal insatser med tiden. Genom tillfällig kalibrering kan mekaniken justeras och momentnyckel behåller sin ursprungliga noggrannhet. Efter hur många användningar eller år en kalibrering rekommenderas beror det på branschens krav, tillåtna toleranser, material och den individuella användningen av produkten.

Med ett elektroniskt testdon kan du testa om det inställda målvridmomentet nås inom önskade toleranser. Den professionella kalibreringen (omkalibrering) utförs av en utrustningstillverkare som erbjuder en kalibreringsservice eller en oberoende provningsverkstad. Efter justering genom kundservice arbetar nyckeln igen så exakt som i början.

Tips: När det gäller säkerhets-, ansvars- och försäkringsfrågor är det tillrådligt att se till att de använda enheterna kalibreras. En regelbunden kontroll garanterar den exakthet som krävs på lång sikt.

Dessa funktioner utmärker sig genom vridmomentnycklar

Verktygen finns i olika utföranden med olika storlek, form, kraftområde och specifik utrustning som ergonomiska handtag och kraftuttag. Passar till hylsnyckelinsatser av olika storlek.

 

Vridmoment

Tillverkarna anger för varje momentnyckel det godkända arbetsområdet där verktyget är justerbart och får användas. Här är det vanligt med värden från till exempel 40 till 200 Nm, 20 till 120 Nm och 5 till 25 Nm.
Nyckelns noggrannhet är störst i det angivna Nm-arbetsområdets mittfält. Är precision viktigt för dig, lönar det sig att skapa flera vridmomentnycklar med mindre användningsområden och inte en modell med stort Nm-mätområde.
För säkerhetstillämpningar, arbete på löpande band och serieproduktion finns nycklar utan justeringsskala med fastinställt vridmoment från tillverkaren. Ett alternativ är modeller som du kan justera individuellt till det nödvändiga vridmomentet med hjälp av en testenhet eller ett kalibreringssystem.

Storlek

Köp en skiftnyckel med kontrollerat vridmoment i rätt storlek. Den storlek som anges i produktbeskrivningen avser drivningen i spärrhuvudet och anges i tum. Vanliga storlekar är 1/2 tum (12,5 mm), 1/4 tum (6,3 mm) och 3/8 tum (10 mm). Beroende på drivets storlek beror det på vilka hylsor och tillsatser du kan fästa.
Ju större drivningen är, desto större får hylsor vara som momentnyckel kan absorbera. Nycklar med 1/4 tum är relativt små och används framför allt vid reparationer på cykeln, vid e-scooters och i finområden. Vid arbete i bil, motorcykel och andra motorfordon är momentnyckel med 1/2 tum den vanligaste. Större modeller används inom industri, maskinkonstruktion och tillverkning.

 

Material

De använda materialen påverkar känslan, robustheten, hållbarheten, rostskyddet och även priset. Nycklar av stålsorter i högklassig industrikvalitet är särskilt tåliga, tål mekanisk nötning och lämpar sig även för de kraftigaste påfrestningarna.

Säkerhets- och komfortfunktioner

De stora tillverkarna utrustar sin momentnyckel med säkerhets- och komfortfunktioner, till exempel halkfritt, ergonomiskt format handtag, tydligt läsbar display och lätt tillgängliga frigöringsmekanismer för snabbt byte av insticksverktyg. Dessa ger en behaglig och säker hantering av verktyget även under en längre tid.

 

Förlängning

Vridmomentöverföringen sker beroende på hävarmen. En manövrering utanför handtaget eller användning av förlängningsrör påverkar normalt vridmomentet. Det förekommer en oönskad värdeförskjutning och påverkar noggrannheten. I produktbeskrivningen anges om modellen utan värdeförskjutning även kan användas utanför handtaget eller med förlängningsrör.

 

Höger- och vänstergång

Vissa modeller möjliggör en snabb omställning från höger- till vänstergång, så att du beroende på situation kan vända i båda riktningarna. För detta ändamål måste fyrkanten enkelt placeras på den andra sidan eller omkopplingsspaken på spärrhandtaget.

 

Märkning

Momentnyckel är vanligtvis märkta med tillverkarens namn och modellbeteckning samt det tillåtna användningsområdet. Högkvalitativa modeller har ett tydligt klistrad serienummer för identifiering och anvisningar för kalibrering.

 

Lös uppkopplingar

Momentnyckel är endast konstruerad för kontrollerad skruvning med mätning av kraft. I produktbeskrivningen anges om du kan använda modellen inom det maximala åtdragningsmoment även för att lossa skruvförband.

 

Rätt tillbehör för din momentnyckel

Dragkontrollerad nyckel finns både separat och som set i praktiska uppsättningar. Med en vridmomentnyckel-set får du förutom själva verktygshandtaget även olika insticksverktyg för fyrkantsupptagning. Fler tillbehör finns som tillbehör. När du väljer insticksverktyg, se efter drivanordningens storlek som den är anpassad till.

 

Tips för användning av momentnycklar

Följande tips hjälper dig att använda vridmomentkontrollerade skruvnycklar.

  • Förspänna: Ta dig tid när du ställer in målvärdet på greppskalan eller den elektroniska displayen. Ju mer exakt du väljer vridmoment, desto mer exakt hålls hållkraften.
  • Observera: Vrid verktyget inte över mätområdet efter utlösning.
  • Slappna av: Ställ in momentnyckel efter arbete till det lägsta vridmomentet (lägsta skalvärde). På så sätt avslappnar sig mekaniken och noggrannheten bibehålls under lång tid.
  • Ingen förlängning: Arbeta inte med handtagsförlängningar, spakar eller rör.
  • Var noga med renlighet: Dyk inte in nyckeln i vatten, olja, fett, lösningsmedel eller färg. För rengöring räcker det att torka med en torr trasa.
  • Förvaring och transport: Många momentnyckel levereras i en förvaringsbox. Etuiet skyddar enheten vid förvaring och transport.
  • Smörjning: Lossa momentnyckel flera gånger när den inte används under en längre tid med låg skaleinställning för att uppnå korrekt smörjning.