bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om ringklocka och andra klockor

Trådlösa ringklockor och signalklockor är ringklockor, där sändaren och mottagarstationen inte är anslutna via fasta ledningar, utan trådlöst. I vår butik finns ett stort urval av trådlös ringning. Vilka funktioner som är särskilt praktiska och was du annars måste ta hänsyn till när du väljer, förklarar nästa guide.

  • Hur fungerar en trådlös ringklocka?

  • Fördelar med en trådlös dörrklocka

  • Vårt praktiska tips: Kräver minimal montering

  • Praktisk flerfaldig tilldelning vid trådlösa telepluggset

  • Så här hittar du rätt trådlös dörrklocka

  • FAQ - vanliga frågor om radioklocka

Hur fungerar en trådlös ringklocka?

Komplett trådlös ringklockesats

Den trådlösa dörrklockan ger, som vanliga dörrklockor, ett tecken när någon trycker på knappen. Signalen överförs dock inte via fasta ledningar utan via radio. På så sätt kan dessa ringklockor placeras fritt och du kan börja använda dem utan problem. Trådlösa ringklockor passar när ingen fast montering ska ske på en vägg, för mobil användning eller för många olika användningsområden inom byggnader och utomhusanläggningar, till exempel som extra ringklocka på trädgårdsgrindar och Släplägenheter eller som serviceringklocka på hotell, lägenheter och restauranger samt som nödringklocka för äldre.

Trådlösa ringklockor består av en sändare som normalt sett installeras framför ytterdörren och tillhörande mottagare som avger ringsignalen inom räckhåll. Så missar du inte något besök: När ringknappen trycks på sändaren skickas en radiosignal till mottagaren som avger en ton, en optisk signal eller båda. Genom den mobila överföringen av signalen mellan sändare och mottagare finns många användningsmöjligheter för trådlösa ringklockor, som sträcker sig långt utöver standardfunktionen som trådlös dörrklocka.

Fördelar med en trådlös dörrklocka

  • Enkel installation genom montering utan kabeldragning och oftast utan borrning
  • Enkel komplettering till ringklockan i Släplägenheter, vid vindsutbyggnad på vindar och trädgårdsgrindar
  • Vid flyttning kan ringklockan enkelt tas med
  • Mobil användning som service- eller nödfallsklocka delvis med bälteshållare
  • Oftast kan flera melodier och volymer ställas in för ringsignalen
  • Distansförlängning med signalförstärkare
  • Frilandsräckvidd på upp till 500 meter möjlig
  • Kan delvis kombineras som trådlöst dörrklockeset med andra enheter som t.ex. intercom, dörröppnare och kamera

Vårt praktiska tips: Kräver minimal montering

Utrustad med en högkvalitativ trådlös dörrklocka behöver du inte dra ledningar och gör inga borrhål för montering. Detta sparar enorma kostnader och är intressant för hyresgäster, som måste få ägarens godkännande i förväg för sådana ingrepp i byggnadsmaterialet. Även ägare lönar sig att köpa trådlösa ringklockor vid modernisering av ringklockor tack vare den låga monteringsinsatsen.

   

Praktisk flerfaldig tilldelning vid trådlösa telepluggset

Enkel montering gör det lättare att utöka trådlösa ringsignalset med ytterligare enheter. I många system för trådlös dörrklocka kan flera sändare tilldelas en mottagare. Funktioner för att särskilja en låt kan med hjälp av olika ringsignaler förstå vilken sändare som har aktiverats. Alltså, till exempel, om besöket fortfarande ligger vid din trädgårdsport eller direkt framför ytterdörren.

Dessutom är det också möjligt att rapportera till en sändare vid flera mottagare med högtalare, så att ringsignalen hörs på olika ställen. Du kan till exempel i avskilda markdelar som ett garage eller en odling informeras om att besök kommer in. Vid mobila insatser är flerdubbel mottagartilldelning till exempel bra där flera personer ska reagera på en klockhändelse samtidigt, till exempel vid en nödfallsklocka.

Tips: Vissa tillverkare erbjuder kompletta system med olika trådlösa applikationer för Smart Home-området, inklusive förutom trådlösa dörrklockor, till exempel även trådlösa porttelefoner och övervakningskameror. Se till att den trådlösa dörrklockan är kompatibel med andra enheter när du planerar senare tillägg.

Så här hittar du rätt trådlös dörrklocka

När du filter i vår butik kan du göra ett urval av kriterier för dina trådlösa ringklocka. Modellerna skiljer sig åt i fråga om funktionalitet. Några viktiga kriterier presenteras i rådet:

Räckvidden

Räckvidden på den nya trådlösa dörrklockan spelar en viktig roll. Det bör noteras att tillverkarna inte har några hinder för att uppnå en ”fri” räckvidd. Räckvidden är så hög som möjligt, eftersom stålbalkar, väggar och små planteringar ger räckvidden för radiovågor. Distans-multiplikator-kopplingar förlänger de trådlösa signalerna och därmed användningsradien för trådlösa ringklockor.

Vårt tips: Alla hinder påverkar radiosignalen. Till detta hör väggar, möbler och till och med små buskar. Därför bör räckvidden för en trådlös dörrklocka väljas så högt som möjligt!

Trådlös sändare: Knapputförande för inomhus- och utomhusbruk

Trådlös dörrklocka med trådlös ringklocka

Sändaren är den del av ringklockan som aktiveras av gästen och sedan ringer en ringsignal från mottagaren. Om sändaren ska monteras utomhus, är en väderbeständig modell, alltså vattentät och tål temperaturer.

Belysning för ringklockor och märkningsalternativ för namnskyltar är dessutom nödvändiga för trådlösa dörrklockor. Trådlösa dörrklockor för utomhusbruk har ljussensorer som aktiverar den automatiska nattlampan först vid mörker och sparar därmed energi.

Förutom standardutförandet som dörrklocka för husdjur finns det olika utföranden för knapparna på trådlösa ringklockor. Om du regelbundet förväntar dig lokalodugliga gäster, bör utlösaren vara så iögonfallande som möjligt eller framhävas genom separat dekoration som LED-belysning. I vissa scenarier är det klokt att välja en diskret eller dold ringklockeknapp, till exempel vid dörrklockor i juvelerare och andra kassaområden.

Viktiga egenskaper för mottagaren

Trådlös mottagare är basstationen till en trådlös dörrklocka, oftast med inbyggd högtalare för olika ringsignaler. Många trådlösa ringklockor har flera ringsignaler att välja mellan, så att du efter din personliga smak kan ställa in en effektiv signal. Även reglering av volymen är möjlig.

Extra ljusfunktioner som alarmsignal kommer hörselskadade som alternativ perceptionskanal. På vissa trådlösa ringklockor visar den optiska signalen dessutom signalförsök när någon ringer på utan att tas av, precis som en telefonsvarare, som man måste returnera aktivt efter att ha tagit del av.  

Varning: Inte alla ringklockor har en praktisk mute-funktion. I vissa användningsfält är denna möjlighet att avaktivera signalen fördelaktigt, så att till exempel seniorer inte oavsiktligt kan stänga av ringklockan. Men om du ibland vill ha lugn och ro, är en knapp för avstängning ett praktiskt alternativ för att dra i kontakten eller ta ur batteriet.

Bordshållare för ringklockan med optiska och akustiska signaler

Energiförsörjning

De flesta trådlösa ringklockor strömförsörjs med batterier. I praktiken finns här en inbyggd batteristatusindikator för mobila sändare och mottagare (till exempel som LED-indikeringslampor), som i god tid visar när batterierna snart är tomma och reserv bör oroas.

Obs! För vissa batteridrivna modeller ingår inte batterierna i leveransen och bör därför beställas separat.

Det finns även modeller där mottagaren permanent får strömförsörjning från ett vägguttag via en nätenhet eller från trådlösa ringklockor med USB-anslutning som får sin driftström från den anslutna datorn, som även tar över högtalarutgången.

Speciella ringklockor

Förutom de vanliga trådlösa knapparna på ringsignalen finns det även andra utlösningsmekanismer för ringklockan.

  • Dörr- och fönsterkontakter används ofta som butiksklocka eller som vägskydd i seniorresidens. Dessa modeller arbetar oftast med magneter och skickar sedan en signal till mottagaren när kontakten på en dörr eller ett fönster separeras, eftersom någon har öppnat den.
  • Passagedetektor skickar ringsignalen till mottagaren för akustisk utgång när de registrerar rörelser inom ett visst område. Denna funktion kan tekniskt realiseras antingen mekaniskt via dörrsäkringar eller optiskt via trådlös rörelsesensor.
  • Många rörelsesensorer på trådlösa ringklockor har huvudsakligen energibesparing i syfte: Du aktiverar hela funktionaliteten hos den trådlösa dörrklockan först när ett potentiellt ställdon närmar sig ringknappen.

FAQ - vanliga frågor om radioklocka

Hur mycket bör räckvidden för min trådlösa ringklocka vara?

I genomsnitt ligger räckvidden hos moderna trådlösa ringklockor på ca 100 meter. Hur hög den optimala räckvidden för din trådlösa ringklocka bör vara beror på ditt användningsområde. Tillverkarens information om räckvidden avser räckvidden i fritt fält. Det handlar alltså om ett maximalt avstånd som du knappast kommer åt i den praktiska användningen av trådlösa ringklockor. Varje hinder, som möbler, buskar m.m. och andra trådlösa nätverk, styr radiovågor och förkortar räckvidden. Särskilt väggar hämmar den trådlösa signalen. Välj därför bättre en trådlös dörrklocka med en räckvidd, som vid överföring av signalen tar många gånger den sträcka du siktar på, eller överväga att använda signalförstärkare, särskilt om du vill använda mottagaren i avskärmade områden som till exempel i källare.  

Frekvensproblem: Varför ringer det hos mig, även om det inte finns någon utlösare?

Om din signal ringer medan ingen har tryckt på knappen på klockskylten kan det vara ett problem med överlagrade frekvenser. Då slätar din mottagare av en signal från ett annat trådlöst nätverk, till exempel från en intilliggande ringklocksanläggning eller för att någon tillåter sig en svep. Försök ställa om din ringklocka till ett annat frekvensområde. Mindre störande finns trådlösa ringklockor med krypterad signal eller unik IP-identifiering mellan sändare och mottagare.

Öppnar en trådlös dörrklocka automatiskt dörren?

Nej, den trådlösa dörrklockan ger bara en signal när någon trycker på ringklockan. Då måste du själv gå till dörren, om du inte har kopplat samman den trådlösa dörrklockan via ett relä med en elektrisk dörröppnare. Elektriska dörröppnare hittar du även hos oss.