bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om överspänningsskydd

  • Was definieras som överspänningsskydd?

  • Vilka typer och typer finns det inom området överspänningsskydd?

  • Kriterier för överspänningsskydd - vad är det som är viktigt?

  • FAQ - vanliga frågor om överspänningsskydd

  • Sammanfattning: Så köper du rätt överspänningsskydd

 

Was definieras som överspänningsskydd?

Med överspänningsskydd menas åtgärder som skyddar elektriska och elektroniska apparater och komponenter från otillåtet höga spänningar som kan orsaka skador eller totalhaveri. Skadliga överspänningar uppstår inte bara genom nära eller till och med direkta blixtnedslag, utan även genom kapacitiva och induktiva effekter av blixturladdningar på längre avstånd. Växling i mellan- och lågspänningsnät kan vara utlösare, liksom avstängning av större induktiva laster. Dessa omfattar stora elmotorer, transformatorer och till och med konventionella förkopplingsdon som används för att driva urladdningslampor med hög effekt.

Eftersom man inte kan påverka sådana externa händelser måste man vidta lokala tekniska åtgärder för att begränsa de överspänningar som uppstår till en oskadlig nivå. Överspänningsskydd omfattar varistorer, gasfyllda överspänningsavledare, gnistgap, raderingskammare eller supressordioder, vilka endast används vid mindre spänningar. Kombinationer av spänningbegränsande och strömförande komponenter är möjliga och vanliga.

 

Vilka typer och typer finns det inom området överspänningsskydd?

För att skydda nätdrivna enheter finns det en adapter med överspänningsskydd och grenuttag med integrerat överspänningsskydd. Vissa av dessa produkter integrerar ytterligare överspänningsskyddsfunktioner i samma hölje. Beroende på utförandet har den därför ytterligare kontakter och uttag av olika konstruktion. Versioner finns tillgängliga för antenn-, telefon- och nätverksledningar. För de nämnda typerna av ledningar finns vardera enskild grenpropp säljs separat. 

Grenpropp med överspänningsskydd som kallas finskydd. Deras skyddseffekt är begränsad till energirika störningar. Vid direkt eller mycket nära blixtnedslag och andra energiintensiva händelser kan de inte ensamma garantera ett effektivt apparatskydd. Dessutom skyddar ledningsnätet inte själv mot skador på grund av större överspänning. Deras förmåga att begränsa och avleda hög energi är inte tillräcklig på grund av sin konstruktion. I grenuttag med överspänningsskydd är ofta en finsäkring integrerad. Den löser ut efter en starkare överspänningsimpuls, alltså när den gnistgap utlöses genom en kortslutning, och skiljer den anslutna förbrukaren från nätet. 

För ett omfattande och effektivt skydd mot överspänningsskador ska ett effektivt överspänningsskyddskoncept användas i byggnader. Detta består förutom det ovan beskrivna finskyddet även av grov- och mellanskydd. Med Grovskydd (typ i) menas skyddsmoduler som byggs in i byggnadsmatningen och som även kan avleda höga strömmar upp till 100 kilo-ampère, så som de uppstår vid blixturladdningar. Bra system begränsar överspänningar till värden på runt 1,5 kilo-volt. Med sådan överspänning kan det mellanskydd (typ II) som ska installeras i hyllfördelaren kringgås. Den begränsar å sin sida den överblivna energin, som går genom grovskyddet, på ett sådant sätt att den tredje fasen, finskyddet, inte förstörs av för hög energi och därmed blir ineffektiv. Först det fina skyddet (typ III) kan dock den återstående överspänningen reduceras till en nivå som de anslutna enheterna klarar av. Viktigt är: Skyddseffekten för varje nivå bygger på den tidigare nivån! Under tiden finns kombi-avledare som kan integreras som grov- och finskydd i ett avledarsteg. 

 

Kriterier för överspänningsskydd - vad är det som är viktigt?

Beroende på vilken arkitektur som finns hos det befintliga nätverket måste man vid grov- och finskydd se till att de olika komponenterna är tekniskt lämpliga. Standarderna din VDE 0100-443 och -534 reglerar när och hur man ska bygga in överspänningsskydd och vilka skyddsåtgärder som krävs. Även online ger ledande överspänningsskydd-tillverkare tips för planering och utförande av överspänningsskyddsinstallationer på sina relevanta webbsidor och erbjuder urvalshjälp för sina produkter.

Både för typ 1 och typ 2 överspänningsskydd-avledare och i kombi-avledare är modulära uppbyggda system på marknaden, där enskilda skyddsmoduler kan bytas separat. Fördelen: I händelse av en nödsituation kan aktiverade skyddsmoduler bytas separat och på så sätt kostnadseffektivt. 

Inte alla överspänningsskyddsdosor och mellankontakten fångar en andra eller till och med flera efter varandra följande överspänningshändelser. Den kan inte användas om det uppstår ytterligare farlig överspänning. Bra modeller visar när skyddsanordningarna utlöses och skiljer eller kopplar de anslutna förbrukarna från nätet för att förhindra skador på dem. 

 

FAQ - vanliga frågor om överspänningsskydd

Kan ICH själv installera ett överspänningsskydd som elektroteknisk laddare?

Installation av så kallade finskydd i form av grenproppkontakter och grenuttag med överspänningsskydd är inget problem och lika enkelt som anslutning av en elektrisk apparat med nätkontakt. Arbeten i elhuinstallationer som krävs för installation av grov- och medelskyddssystem måste av säkerhetsskäl utföras av kvalificerad elektriker.

I husinstallationen finns varken medel- eller grovskydd. Tillför grenproppen med överspänningsskydd något?
Ja. Även om dessa mycket energiintensiva överspänningsproblem inte kan begränsas till en oskadlig nivå, är de flesta ”normala” överspänningar. De är, med tanke på hur ofta händelsen har inträffat, tydligt överantalet. De skyddar därmed dina apparater mot de vanligaste skadehändelserna.

På byggnaden finns en åskledare. Räcker det inte som ett överspänningsskydd?
En blixtavledare används för byggnads- och brandskydd. Ingen spänningsbegränsande effekt föreligger. Även här behövs ett trestegs överspänningsskyddskoncept för ett omfattande skydd.

Överspänningsskydd
 

Sammanfattning: Så köper du rätt överspänningsskydd

Eftersom alltfler elektroniska apparater och styrenheter används i moderna hushåll och dessa tillsammans kan representera betydande värden, lönar det sig att använda högkvalitativa överspänningsskyddskomponenter. Se till att det finns bra värden för maximal penetrationsförmåga, energiupptagningsförmåga och, när det gäller grenpropprar för strömnätet, att skador på skyddsmekanismerna signaleras optiskt via en kontrollampa och/eller att en integrerad säkring separerar de anslutna apparaterna från nätet.

Särskilt när det gäller grenproppen med överspänningsskydd är det viktigt att ha i fokus att alla elektriska ledningar skyddas. Överspänningar hittar du inte bara via nätkabeln till enheten, utan även via telefon- och antennledningar. Nätverksledningar hotas också, som oftast förbinder flera datorer och komponenter med varandra. Det är därför mycket viktigt att inte lämna någon ”bakdörr” öppen här. 

Vissa tillverkare ger garantier för grenuttag med överspänningsskydd och burklister i form av gratis produktsats eller apparatförsäkring upp till ett visst värde vid en produktregistrering efter köpet. Det kan vara värt mödan om det inte redan finns ett försäkringsavtal som uttryckligen omfattar skador på grund av överspänning. 

Grenpropp med överspänningsskydd och grenuttag med extra skyddsfunktioner för ytterligare komponenter är i regel billigare än att köpa separat grenpropp. Du sparar plats, minskar kabelvirrvarret och behövs dessutom en jordledning, eftersom skyddsledarpotentialen redan är tillgänglig via jordad kontakt.