bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Defibrillatorer: Första hjälpen vid hjärtstillestånd

En automatisk extern defibrillator är en räddningsapparat vid plötslig hjärtstillestånd. Det kommer att göra det möjligt för personer som arbetar med humanitärt bistånd att få hjälp i tid, även utan medicinsk kunskap. Defibrillatorn kompletterar den klassiska hjärt-lungåterupplivningen.

  • Livräddande nödfallsteknik för alla

  • Vem kan använda en automatisk defibrillator?

  • Hur fungerar en defibrillator?

  • Was har den med Taktgivaren?

  • Was övningsenhet för defibrillator?

  • Was beaktas när man köper en defibrillator?

  • Vilka tillbehör finns för defibrillatorer?

Defibrillatorer

Livräddande nödfallsteknik för alla

En extern defibrillator är en eldriven chockapparat för akuta medicinska situationer och reanimeringsåtgärder som kan rädda liv. Den används vid hjärt- och kärlstillestånd och ger en elektrisk impuls till patienten som en livräddande åtgärd.

Det finns elektroniska defibrillatorer som kan användas av medicinsk personal och räddningstjänster, till exempel på sjukhus, läkarmottagningar och räddningsfordon. Defibrillatorer som även kan användas av utbildade användare eller medicinska lekmän utan särskilda förkunskaper kommer också att erbjudas. Dessa halvautomatiska anordningar är utformade så att de kan användas av första hjältarna i händelse av ett slutet kretslopp.

Automatiska defibrillatorer leder hjälpredan med optiska signaler och omfattande röstmeddelanden genom användning. De säger till honom, via en integrerad högtalare inom ramen för en dialog, exakt vilka steg som krävs för att återuppliva den berörda personen med defibrillatorn. Apparaten kontrollerar därmed automatiskt patientens hjärtrytm och fastställer om villkoren för överlämnande av en räddande strömstyrka är uppfyllda. Först när patienten inte har någon normal hjärtrytm och en defibrillator behövs, friger enheten strömmen. Det leder sedan hjälparen till att överlämna dem och genomföra en hjärttrycksmassage.

 
 

Vem kan använda en automatisk defibrillator?

Om hjärt- och kärlsystemet plötsligt stannar är de första minuterna avgörande för överlevnad, enligt expertutlåtanden. Om rätt åtgärder vidtas under denna period fram till räddningstjänstens ankomst, kommer möjligheterna att överleva att öka. Automatiserade externa defibrillatorer (APD) på mycket besökta platser som offentliga platser, byggnader med kollektivtrafik, offentliga myndigheter, flygplatser, tunnelbanestationer, stationer, offentliga inrättningar och privata byggnader kan tillsammans med en massaker av hjärttryck bidra till att minimera den cirkulära resthalsens varaktighet för personer som är medvetslösa och inte kan kontaktas. Fram till dess att räddningsstyrkorna är på plats.

Beteckningen ”AED-utrustning” bygger på produktens egenskaper. Den ”automatiserade” defibrillator anger en defibrillator som kan användas av nästan alla utan särskild förkunskap. Utrustningen är dock avsedd för användning av personer som instruerats att använda apparaten. ”extern” är defibrillatorens utrustningsklass, som inte bärs som en implanterad modell i patientens kropp. ”D” i förkortningen AED står för defibrillator, dvs. en apparat som används för att behandla livshotande hjärtrytmstörningar, kammerflimmer och kammare som orsakas av strömtoppar.

Defibrillatorer erbjuds för yrkesmässig och privat användning. I händelse av kommersiell användning föreskrivs i den medicinska produktlagen obligatorisk apparatanvisning - mer information hittar du i produktbeskrivningen för respektive apparat. Användare bör ha deltagit i utbildning om livsuppehållande grundläggande åtgärder med defibrillatorer, livräddande och livräddande åtgärder eller i en beredskapskurs som godkänts av en läkare.

Regelbundna underhållskontroller för defibrillatorer

För att enheten ska vara klar att användas när du behöver den, bör du regelbundet kontrollera defibrillatorn. Kontrollera statusindikatorer på höljet. Enheterna utför automatiska självtest och informerar dig om ett fel på motsvarande signal. När en varning för batterinivån visas, är ett byte av batterier påsligt. Kontrollera också sista giltighetsdag på elektrodernas förpackning. Om det överskrids, måste du byta ut elektroderna. Det bästa du kan göra är att få en snabb ersättning när utgångsdatumet nästan är nått, för att rädda liv i ett avgörande ögonblick genom defibrillation.

 

Hur fungerar en defibrillator?

En defibrillator – den vanliga kortbeteckningen är defi – är trots sin kompakta storlek en medicinsk High tech-produkt. Det består av den mikroprocessorstyrda huvudenheten med inbyggda batterier och elektroder som fästs på överkroppen hos patienten.

På höljet finns en kort nödfallsanvisning för hjärt-lungåterupplivning. I en nödsituation förklarar enheten varje nödvändigt steg genom tydliga röstinstruktioner och LED-lampor och piktogram på höljet. Ring alltid nödsamtal 112 eller be andra hjälparbetare att varna räddningstjänsten innan du använder den.

I första steget meddelar dig högtalarens röst, som precis som du tar ut de två självhäftande elektroderna från den förseglade förpackningen och fäster efter anvisning på patienten. För detta behöver du oftast ta bort en häftfolie.

Defibrillatorn analyserar sedan personens tillstånd och gör ett EKG. Olika störningar i hjärtrytmen, såsom förhopp och förhopp, upptäcks. Om utrustningen under analysfasen identifierar ett livshotande tillstånd där förutsättningarna för defibrillation är medicinskt uppfyllda, ska användaren informeras om de ytterligare åtgärderna. Användaren uppmanas att inte längre röra patienten och sedan trycka på chockknappen.

Därefter avger enheten i rätt ögonblick synkront till den berörda personens hjärtrytm en strömstöt – defibrillationschocken – i passande beräknad styrka. Den intensiva strömstöten ska återställa normal hjärtrytm. Sedan signaleras då till hjälparen att han får vidröra personen igen för att fortsätta hjärtmassage.

 

Was har den med Taktgivaren?

Hjärttrycksmassorna, såsom de utbildats i första hjälpen-kurser som körkorten, anses vara den viktigaste åtgärden för att blåsa nytt liv i händelse av plötslig hjärtstillegång. Den är enkel att genomföra. Många defibrillatorer stöder första hjälpen genom en inbyggd taktgivare. Den akustiska signalen hjälper till att återuppta hjärtmassage och munandning efter defibrillation och genomföra i rätt takt tills en räddningsseparant eller en ambulans kommer in eller personen åter andas normalt.

 

Was övningsenhet för defibrillator?

Speciellt för utbildning och reanimerade övningar med hjärttryckmassage och defibrillator finns AED-träningsenheter eller AED-träningsenheter. De innehåller ett antal exempel på träning, som kan simulera typiska patientsituationer, till exempel stillestånd eller flimmer. Träningsenheten ger extra anvisningar för andning och massage. De medföljande elektroderna kan användas flera gånger och är lätta att byta.

 

Was beaktas när man köper en defibrillator?

En bra defibrillator utmärker sig genom kompakta mått, enkel hantering och hög tillförlitlighet. I urvalet är även följande produktegenskaper relevanta:

Batteri- och elkassetten
enheter med kombinerad batteri- och elkassett förenklar underhållet av defekt. Den svarta tonerkassetten omfattar engångselektroder och ett engångsbatteri med lång livslängd. Genom att byta kassetten försörjs defibrillatorn i ett glid med nya elektroder och ett fräscht batteri.

Batterilivslängd
se till den batterilivslängd som anges i produktbeskrivningen. Den är i idealfallet flera år. Ju längre batteriet håller, desto mindre underhåll behöver enheten. När batteriets livslängd har löpt ut eller när enheten visar det, måste du byta batteri. Onödig tillkoppling av enheten minskar livslängden.

Temperaturområdet vid defibrillatorer
ska släppas av tillverkaren för användning inom ett visst temperaturintervall som anges i produktens egenskaper. Apparater är vanligtvis°° konstruerade för en drifttemperatur från 0 till 50 C. Drift utanför detta område kan ge upphov till funktionsstörningar.

Mått
en liten enhet behöver mindre plats och är därför lätt att montera eller ställa upp, så att den alltid finns till hands.

IP-skyddsklass
defibrillatorer ska alltid fungera tillförlitligt under de mest varierande förhållanden. IP-skyddsklass i produktbeskrivningen ger information om vilken påverkan den aktuella enheten är skyddad mot. Förkortningen ”IP” står för ”International Protection” och de två siffrorna anger skyddsgraden mot damm, stänkvatten och svallvatten.

Tillverkargaranti
jämför den tillverkargaranti som beskrivs i produktdetaljerna. En fördel är en långtidsgaranti.

Barn och ungdomar

För barn och unga patienter under en åldersgräns som definieras av tillverkaren av defibrillatorn eller för personer under en viss viktgräns kan vissa tillverkare erbjuda valfria elektroder.

 

Vilka tillbehör finns för defibrillatorer?

Med rätt tillbehör till defibrillator kan du komplettera nödfallsutrustningen. En vägglåda med fönster rekommenderas för optimal förvaring av enheten. Vägghållaren av metall eller plast skyddar defi mot smuts och damm. I en nödsituation kan enheten enkelt tas ur. Ett genomskinligt hölje eller fönster ger god överblick över statuslamporna. Så känner du genast av när du behöver byta batteri eller återuppanimerad enhet behöver underhåll.