bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

    

Värt att veta om CPU-kylare

  • Hur är en processorkylare monterad?

  • Vilken funktion har processorkylaren?

  • Vad måste beaktas vid köp?

 

Hur är en processorkylare monterad?

Kylare

Vid en fullt utnyttjad processor kan temperaturer över 60 °C mätas. Vi CPU:n blir för varm, och dess prestanda försämras. Om värmen hotar att skada komponenterna, stängs datorn normalt av automatiskt - ospererade dokument försvinner då.

En fläkt är den mest iögonfallande delen av CPU-kylaren. Den är lätt att känna igen som ett slags ”vindhjul” och en av de största komponenterna i datorns inre. Dessutom är den drift för de flesta modeller märkbar med avseende på ljudutvecklingen.

Processorkylaren är dock betydligt mer omfattande. Förutom fläkten spelar kylaren (kylelementet) en viktig roll. Fläkten består av fläkthjulet, dess anslutning till kylkroppen och tillhörande lager. Dessutom finns det CPU-kylare som inte har någon fläkt alls.

Kylaren har en lamellstruktur, som är avsedd att ge en perfekt värmebortförsel. Den ska generera så mycket yta som möjligt. Ju större ytan på lamellerna är, desto bättre kylning av processorn. Genom en liten platta, som antingen är konvex eller konkav på processorn, transporteras värmen i lamellerna. Utan fläkt har du ett passivt kylsystem inbyggt, med extra fläkthjul ökar kyleffekten.

För en mer effektiv konstruktion har kylaren också så kallade värmerör som i de flesta fall är flackade vid kylgolvet och utgör en direkt anliggningsyta på processorn. Dessa kopparrör är fyllda med kylvätska. Värmerören leder därmed direkt den genererade värmen från processorn till lamellerna. Redan utan fläkt är denna kylform mycket effektiv och ljudlös. Den mest aktuella lösningen är kombinationen av värmerör och fläkt.

 

Vilken funktion har processorkylaren?

Processorkylaren är ansvarig för att kyla processorn. Den reglerar temperaturen, så att ingen effektförlust uppstår under drift och förhindrar att överhettning leder till skador.

Det räcker dock inte med enbart kylning av processorn. Om processorkylaren inte klarar av att ta ut den varma luften från PC-höljet uppstår en kövärme. När en permanent hög temperatur utvecklas i höljet minskar kyleffekten - kylaren måste slösa bort mer energi, processorn måste kylas och prestandan sjunker.

Beroende på vad du använder datorn för, uppstår andra krav på processorn och även på kylaren. För tillämpningar och processer som Office, program för återgivning av ljud och bilder samt surfning på Internet räcker grundutrustningen oftast med datortillverkarna. Använd mer komplexa program, till exempel komplexa bild- och videobearbetningsprogram, för att optimera datorns prestanda med en kraftfullare processorkylare. På så sätt kan man få spårbara effekter till ett bra pris.

 

Vad måste beaktas vid köp?

Följande faktorer bör du beakta innan du köper en CPU-kylare. På så sätt hittar du en passande lösning när du köper den, och du kan spara pengar.

  • Kylarens funktion/datorns användningsområde
  • Kvalitet på fläkt och lager
  • Uppbyggnad av kylaren
  • Platsbehov i höljet

 

Kylarens funktion

Vad använder du datorn regelbundet för? Vill du ha maximal kyleffekt för bästa möjliga prestanda för processorn? Ligger fokus på kontorsapplikationer där du behöver en lugn arbetsatmosfär? Eller behöver du både en kraftfull och tystgående processorkylare?

För tyst gång

  • Passiv kylning utan fläkt
  • Komplex lamellstruktur
  • Låg prisklass

För hög prestanda och låg ljudnivå

  • Stor kyleffekt för hela kylaren
  • Värmerör med högkvalitativ kylvätska
  • Stor fläkt av hög kvalitet
  • Endast för den högre prissegmentet

Förmånsbestämda lösningar

  • Stora och många värmerör för bra värmeupptagning
  • Brett lamellpaket med få lameller och hög konstruktion för så mycket kylyta som möjligt
  • Fläkt med fokus på prestanda
  • Genomsnittlig prissegment
Kylare

Kvalitet på fläkt och lager

Låga och kraftfulla fläktar kan ofta inte kombineras i den lägre prissegmentet. Om du vill spara pengar bör du fundera på vad du lägger större vikt vid. Högprisiga lösningar har optimerad lagerkvalitet och en fläkthjul som är utformad för att minska buller.

Uppbyggnad av kylaren

Här avses å ena sidan strukturen och storleken på lamellpaketet. ”ju större processorn är desto större är processorkylaren” är detta devisen. Processorn kan aldrig få tillräckligt med kylning. Se alltså till att kylaren erbjuder så litet utrymme som möjligt för att transportera bort värme. Avståndet mellan de enskilda kylflänsarna bör dock också beaktas. Vid många lameller med litet avstånd mot varandra uppstår värmen. Redan i den mellersta prissegmentet hittar du ofta bra lösningar för lamellstrukturen, som ligger över genomsnittet.

Å andra sidan bör du vid effektintensivare användning överväga om du behöver värmerör. Även här finns det skillnader i form och antal kopparrör och kylvätska som finns i dem. .

Platsbehov i höljet

Har CPU-kylaren någon plats i höljet? Vissa datortillverkare kan montera in komponenterna i ett relativt smalt hölje. Ta en titt på utrymmet i datorTower innan du köper. Var noga med avståndet till andra komponenter som till exempel grafikkortet och mät ut det utrymme som finns tillgängligt för moderkort och höljen. Vill du bygga in en mindre CPU-fläkt med bättre kyleffekt är det inget problem.

Om du inom en snar framtid väljer en ny processorkylare, bör du anpassa förväntningarna på din dator med enhetens prestanda. På så sätt kan du i bästa fall till och med spara pengar. Med en kylkombination av fläkt och värmerör kan du dock knappast göra något fel.