bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Strömfördelning av byggström: Rätt strömförsörjning för din byggarbetsplats

Byggströmfördelare är speciella strömfördelare för användning på byggarbetsplatser och monteringsställen utan normal strömförsörjning. und Montagestellen ohne reguläre Stromversorgung. Med de mångsidiga enheterna kan strömfördelningen på det offentliga elnätet bli effektiv, stabil och säker ända till slutmontering av huskontakter.

Elektricitet är nödvändig för att uppföra och renovera byggnader. Från byggföretag till olika anläggningar som snickare, murare, elektriker, lås och installatörer till delämnesområden som hissteknik, värme, klimat, ventilation och brandskydd är i stort sett alla företag som ingår i byggprojekt beroende av elenergi. Även för att syresätta och värma upp byggarbetsplatsen behövs byggström. Så länge en byggnad inte är ansluten till det offentliga elnätet eller den tillgängliga strömförsörjningen inte räcker till, garanterar byggströmmen från byggströmfördelare tillförlitlig byggströmförsörjning på din byggarbetsplats.

För strömförsörjning på byggarbetsplatser behöver du två skåp, ett räknarskåp och en byggströmsfördelarventil med uttagen. Den lokala nätoperatören eller energileverantören ska tillhandahålla byggströmmen i mätarskåpet och ska kvitta den mängd som tas från det. Från byggströmsräknarventil flödar strömmen via en anslutningskabel till byggströmfördelare. På fördelardosa ansluts byggmaskiner, byggbelysningen och beroende på byggarbetsplatsens storlek även underfördelare.

Bland de mest kända leverantörerna av byggströmsfördelare finns Elektra Tailfingen, ftg Friedrich Göhringer, Gao, Gewiss, PCE Merz och Walther Werke.

  • Hur fungerar en byggströmfördelare?

  • Was skiljer byggströmfördelare från vanliga elfördelare?

  • Vilka byggströmfördelare finns det?

  • Vem ansluter byggströmfördelare?

  • Was upp med skyddet?

  • Vilken IP-kapslingsklass är relevant för byggströmfördelare?

  • Varför måste en byggströmfördelare jordade?

 

Hur fungerar en byggströmfördelare?

Byggströmfördelare liknar en stor elsäkringsbox och lämpar sig för korttids-anslutningar av elektriska apparater på byggarbetsplatser, mässor, marknader och evenemang. Den fungerar som matpunkt och ger jordade och trefasanslutningar med 230 V och 400 V. ansluts förbrukare med stickkontakter eller klämanslutningar. Strömfördelarna kan användas utomhus och inomhus.

En byggkraftsbox består i regel av ett robust, okänsligt hölje med kontaktdon och en anordning för att koppla bort lådan från kabeln. Metallhöljet i stålplåt eller plasthölje är skyddsisolerat, väderbeständigt och har en kabeltillförsel med dragavlastning för anslutning till inmatningen på byggströmmätaren. FI-skyddsbrytare samt en egen jordning med jordspett ger en säker användning av byggströmmen.

Beroende på modell kan en byggströmsbox vara utrustad med olika komponenter, inklusive frånskiljare, lastströmbrytare, säkringslastbrytare och RCD-jordfelsbrytare. För intern avräkning av förbrukad strömmängd finns plats för installation av en strömräknare i många byggproppskåp.

En fotställning ger en platssparande och smutsskyddad placering med lätt åtkomst till anslutningarna. Understället ger även rätt upprätt läge, eftersom strömfördelare inte får ligga i drift.

Praktiska bärhandtag på sidan, lyftöglor och en anordning för staplning för enkel transport av byggströmlådan på platsen. För att skydda strömförsörjningen mot obehörig åtkomst är många fördelare låsbara, till exempel genom en låscylinder eller ett hänglås.

För ytterligare underfördelning på byggarbetsplatsen finns strömfördelare i kompakt utförande.

 

Was skiljer byggströmfördelare från vanliga elfördelare?

Strömfördelaren skiljer sig från klassiska fördelare som ansluts till ett uttag med 230 V nätspänning, tack vare anslutningseffekt, anslutningsmöjligheter (utgångar) och säkerhetsanordningar. Höljet är konstruerat för att stå emot hårda belastningar på en byggarbetsplats.

Fördelaren har 230 V jordade anslutningar samt anslutningar för trefasström, vilket är fast 400 V-spänning. CEE-uttag med trefasström behövs för många byggmaskiner med elmotorer från betongblandare till byggfordon.

Lär dig mer om elmotorn

För enkel åtskillnad är jordade anslutningar för 230 V i blått och trefasströkoppling med 400 V i rött utförande. Den jordade kopplingen är trepolig och består av ytterledare, neutrala ledare och jordledning. Den röda CEE-starkströmkopplingen för trefasapparater använder ett fempoligt kontaktsystem med tre ytterledare, en neutralledare och en skyddsledare för jordning.

 

Vilka byggströmfördelare finns det?

Byggnadsströmlådor finns i olika storlekar och är lämpliga för små, medelstora och stora byggarbetsplatser. Kontrollera vid val av fördelare och underfördelning det nominella ingångsströmsflöde och det minsta tvärsnitt som anges i produktbeskrivningen.

  • En fördelarcentral är en byggströmlåda för distribution av ström på en byggarbetsplats eller på ett evenemang.
  • Anslutningsskåp är en byggproppskåp med en strömmätarenhet som kan anslutas till apparater med jordade och trefaskontakter och andra undercentraler för byggnadsström. De fungerar också som räknarskåp.
  • Gruppfördelarskåp är endast avsedda för underfördelning till ytterligare byggströmfördelare. Gruppfördelaren har själv inga platser för slutenheter. Genom användning av gruppfördelningsskåp kan separata strömkretsar säkras separat för olika byggdelar.
  • CEE strömfördelare eller CEE hängande fördelare är motstycke för trefasström till 230-V-förgreningsdosa och kabelvinda. Den praktiska strömstationen används som mobil strömfördelare på byggarbetsplatser och kan enkelt fästas på väggen. De är ett viktigt tillbehör för elcentralen och ansluts via CEE-kontakt med en ledig starkströmskoppling.
 

Vem ansluter byggströmfördelare?

Anslutningen av elnätslådan till nätoperatörens fördelningsskåp ska utföras av tekniker från din lokala energiförsörjningsföretag eller de allmännyttiga företag som ansökan om anslutning av byggström avser. Byggherren är vanligtvis byggherrens ansvar för att ansöka om byggström. Distributörerna informerar dig också om särskilda standarder och bestämmelser som gäller på byggarbetsplatsen och om de nödvändiga ansökningsformaliteterna. Du kan i god tid få reda på vilka dokument som behövs.

Varje elströmfördelare ska provas vid installationen på byggarbetsplatsen och därefter minst en gång i månaden. Kontrollrapporten ska innehålla en periodisk dokumentation som visar att kontrollen har visat sig vara av sådan vikt att den är av sådan vikt att den är av sådan vikt.

 

Was upp med skyddet?

På byggarbetsplatser garanteras skydd mot elektrisk stöt genom särskilda standarder, inklusive VDE-standarderna din VDE 0100-704 och din en 61439-4 för att upprätta lågspänningsanläggningar. För att förebygga elolyckor är Byggströmfördelare utrustad med en skyddsanordning samt jordning.

Felströmsskyddsanordningen (RCD) är utformad för att skydda personer och egendom mot skador till följd av elektriska spänningar. Fi övervakar anslutna enheter och förhindrar att farliga felströmmar obehindrat kan passera. Om fel uppstår leder skyddskontakten strömmen till jorden. En byggströmfördelare får inte användas utan de föreskrivna skyddsanordningarna.

Strömfördelare erbjuds med olika Fi-skyddsbrytare, indelade i typklasser. FI/RCD typ A står för pulsströmkänsliga felströmsskyddsbrytare, som knappt är i användning. FI/RCD typ B och B+ kallas för allströmskänslig felströmsskyddsbrytare, som registrerar alla felströmmar.

Trefasuttag upp till och med 63a måste i allmänhet vara skyddade med typ B eller B+. Dessutom måste frekvensstyrda driftmedel som byggkranar, bygghissar, pumpar, vibrationsmaskiner och kompressorer säkras via en allströmskänslig jordfelsbrytare av typ B/B+.

Bild: Jordledning

Bra att veta: Det finns också andra hand i byggströmfördelare. Till skillnad från en begagnad byggströmslåda kan du med en ny enhet vara säker på att alla relevanta standarder uppfylls.

 

Vilken IP-kapslingsklass är relevant för byggströmfördelare?

Strömfördelaren är lämplig för tuff användning och måste vara tillverkad enligt din VDE 0660-501 i princip kapslingsklass IP 43. De ska dessutom uppfylla minst den skyddsnivå som krävs på respektive plats. Detta anges med bokstaven IP och ett efterföljande nummer, t.ex. IP44. IP-kapslingsklassen beskriver egenskaperna hos en byggströlåda, t.ex. mot fukt och smuts.

Vid produkturvalet tar du även hänsyn till omgivningsförhållandena vid användningsstället. Det kan till exempel vara lämpligt att använda en modell med vissa mått, särskilt mekaniskt skydd eller kemiskt beständigt höljets material.

 
 

Varför måste en byggströmfördelare jordade?

För skydd av personer och elektriska enheter behöver du en jordning för dina strömfördelare. Den fungerar som potentialutjämning och förhindrar farligt höga beröringsspänningar och felström som kan uppstå i händelse av kortslutning.

För jordning används vanligtvis korsjordare. Den av metall bestående korsjordaren monteras i marken och ansluts till jordanslutning i fördelardosa via en jordningsledning.