bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Veta om bilbatterier

Startbatterier används som bilbatterier eller bilbatterier. Med 12 V spänning levererar den bland annat den elektriska energin för att starta en förbränningsmotor. Även startbatterier används motorer i generatoraggregat som används t.ex. på campingsemestern, vid Open Air-fester och som nödströmsförsörjning. I det tekniska utförandet är batterier för bärbara batterier i regel blyackumulatorer.

  • Det är uppgifterna för startbatterier i fordon

  • Dessutom kan 12 V-batterier användas

  • Kriterier för att välja passande startbatteri

Det är uppgifterna för startbatterier i fordon

Bilbatterier fyller viktiga funktioner i personbilar (personbilar):

  • Vid start: Eltillförsel och eltillförsel till startmotorn för andra relevanta komponenter, såsom insprutningssystem, tändspole och reglerdon. Därigenom uppstår kortvarigt hög ström.
  • Under körning: Strömförsörjning för generator och alla elektronik i bilen, till exempel färddator, USB-laddningsuttag, luftkonditionering och radio.
  • Står för strömförsörjning av nödbelysning, varningsblinker, samt andra styrenheter och displayer som t.ex. klocka och radio.

Både dieselfordon och bensindrivna bilar behöver ett startbatteri på 12 V. när det gäller bilbatterier med 12 V nominell spänning är det inte bara uppladdningsbara batterier som används, utan uppladdningsbara batterier. I fordonet är motsvarande laddteknik installerad så att batteriet alltid laddas upp under körning. Laddspänningen ligger något högre än 12 V, så att batteriet laddas. Nominell spänning för fordon anges dock i regel med 12 V. Genom att använda kretsloppet från urladdning vid strömutmatning till elektriska förbrukare och ladda samtidigt som fordonet kör uppnår bilbatterierna i regel en lång livslängd på flera år.

bilbatterier

Bild: Bilbatteri, 12 V.

Större fordon som lastbilar drivs med 24 V-batterier och högre kapacitet. Denna spänning genereras antingen genom användning av två seriekopplade 12-V-ackumulatorer eller genom särskilda 24-V-bilbatterier.

Anm.: För bilar med start-stopp-funktion finns det särskilda Enhanced Flooded-batterier, EFB-batterier med fibermattor, eftersom cykelhållfasthet krävs för de vanligaste starttaktionerna jämfört med konventionella blybatterier.

Vårt praktiska tips: Fördelar med blybatterier

Hittills har blyackumulatorer med litiumjonbatterier framgångsrikt kunnat konkurrera på bilmarknaden. Detta beror på lägre produktionskostnader i stora tillverkningsanläggningar. Vissa tillverkare som Porsche experimenterar ändå med litium-startbatterier. Enstaka uppgraderingar av litiumjonbatterier finns också hos motorcyklar och motorcyklar.

Dessutom kan 12 V-bilbatterier användas

bilbatterier

Bild: 12-V-blyackumulator med laddanslutning för resor till husvagnen

Förutom själva användningsändamål som fordonsbatteri är bilbatterier praktiska som uppladdningsbara energikällor med 12 V-spänning och är även användbara för andra ändamål. De används ofta för elförsörjning oberoende av plats.

Några exempel på annan användning av startbatterier är:

  • För strömförsörjning av elektriska småapparater, som till exempel smarttelefoner, surfplattor och navigationsprogramvaran för campingsemestrar och festivaler
  • För radio och högtalare i naturen till exempel i Trädgårdar eller på sommarfester
  • För belysning utomhus, t.ex. med energisparande LED-teknik

Naturligtvis förutsätter användningen av bilbatterier en tillfällig uppladdning. Laddteknik för startbatterier och andra tillbehör för underhåll av batterier hittar du här.

Det finns att ta hänsyn till när du väljer startbatterier

I vår butik hittar du något när du behöver ett nytt batteri till din bil. Information om nödvändig effekt hittar du antingen på det gamla batteriet eller i instruktionsboken på din bil.

Startbatterier skiljer sig inte vad gäller nominell spänning 12 V. även de elektriska anslutningens läge är av standardtyp. Men det finns ändå skillnader i batterikapaciteten.

Startbatteriens elektriska kapacitet anges i ampere-timmar (Ah). Den anger alltså hur mycket ampere per timme levereras för att förse anslutna förbrukare med ström.

bilbatterier

Den teoretiska nominella kapaciteten är dock föremål för olika typer av påverkan

  • Vid högre strömstyrka laddar batteriet snabbare.
  • Vid låga temperaturer laddas batteriet snabbare.
  • Med batteriets ålder kan kapaciteten inte längre utnyttjas till fullo.

Vilken kapacitet du behöver för ditt användningsområde beror på följande kriterier:

  • Motorns slagvolym och vridmoment i startmotorn (finns i bruksanvisningen till fordonet/motorn).
  • Typ av bränsle: Dieselmotorer behöver mer kapacitet än bensinmotorer med samma cylindervolym.
  • Elektrisk förbrukning av den anslutna elsystemet under körning: Fordon med högpresterande luftkonditionering och mycket elektronik levereras delvis som standard med högre batterikapacitet.
  • Elektrisk förbrukning i viloläge: Tack vare stöldvarningssystem, trådlösa nycklar, positionsljus etc. behövs energi i vissa fordon, som skulle saknas för att ge dig en framgångsrik start om inte en högre batterikapacitet skulle behövas.

Vid andra användningsområden för startbatterier finns frågan om hur länge batteriet ska klara sig utan laddning och hur mycket energi det ska ge anslutna elektriska förbrukare under denna tid. Därefter mäter sig den minimala elektriska kapaciteten hos ett lämpligt startbatteri.

Vårt praktiska tips: Välj rätt batteri

Valet av ett startbatteriet som är överdimensionerat av kapaciteten är visserligen tekniskt en självklar lösning, men med kapaciteten ökar även batteriets vikt och dimensioner. I synnerhet när det gäller fordon är denna extra vikt inte önskvärd, eftersom ett tungt batteri i en liten vagn ger en betydande mervikt och leder till mer bränsleförbrukning.