bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om batteriprovare

  • Vad är batteriprovare?

  • Hur fungerar batteriprovaren?

  • Vad mäter en batteriprovare?

  • Vårt praktiska tips

  • Vilka batterier kan testas?

Vad är batteriprovare?

Batteriprovare

En batteriprovare används för att kontrollera batteriernas eller ackumulatorns laddningsnivå. Detta innebär först och främst alla batterier och ackumulatorer, från AA- och AAA-batterier till startbatteriet för bilar.

Alla batterier har en nominell kapacitet. Den anges vanligtvis i milligame-timmar (mAh). Detta är inte en enhet i det internationella enhetliga SI-systemet, men det är tillåtet att använda SI. För att förhindra misstag: Orddelen ”kapacitet” har inget att göra med den elektriska kapaciteten att göra Farad-enheten. Den nominella kapaciteten beskriver ett batteris lagringskapacitet. Om denna kapacitet hos ett batteri är för låg, kan det inte längre utföra sin uppgift. Ett batteri anses vara användbart om det fortfarande har en kapacitet på 60 procent av det nominella värdet. Den tillgängliga kapaciteten beror på hur batteriet har använts (urladdning), ålder och kvalitet.

Med en batteritestare kan du få klarhet om huruvida batteriet i fråga fortfarande kan användas eller, när det gäller ett batteri, en uppladdning. Slutligen utför varje batteriprovare en mätning som registrerar och visar den aktuella batterispänningen. Det finns kvalitetsskillnader när det gäller mätmetoden.

Visningen av mätresultatet kan vara analog eller digital, som detaljerad visning med exakt spänningsvärde eller som kvalitetsvisning, till exempel stapeldiagram eller olikfärgade LED:er. Det handlar i första hand om vanliga batteristorlekar i hemmet eller på kontoret.

Även för startbatterier (blybatterier) finns mätare som omedelbart visar den tillgängliga starteffekten. Därmed är det möjligt att upptäcka defekta batterier redan innan Total-fel uppstår. Dessa högvärdiga och dyrare batteriprovare erbjuder fortsatta utvärderingar med speciellt utvecklad programvara för PC eller appar för mobila enheter och har oftast extra mätningstillbehör.

I vår online-butik hittar du batteriprovare av olika slag och kan filtrera produkter enligt ”kategori” för att hitta passande utrustning för dina ändamål.

 

Hur fungerar batteriprovaren?

Batteriet som ska kontrolleras ansluts till anslutningarna till batteriprovaren. Detta kan ske med klämmor, mätspetsar eller tryckkontakter. Man skiljer mellan batteriprovare med egen och utan egen strömförsörjning.

Batteridriven provare

Strömförsörjning med eget batteri

Batterimätapparater med egen strömförsörjning (med driftbatteri) har ofta ett större funktionsomfång. Naturligtvis bör även det interna batteriet kontrolleras, för att säkerställa att alltid korrekta mätresultat visas.

Strömförsörjning via det batteri som ska testas

Prisvärda batteriprovare är oftast praktiska testapparater som försörjs av det testade batteriet. De mekaniska lösningarna skiljer sig åt:

Det finns praktiska batteriprovare, som med en skjutmekanism kan testa olika batteriformer, samt batteritestare, där det finns öppningar för olika batterityper, till exempel för AA eller AAA.

Om en batteritestanordning inte ger resultat vid en provning behöver det inte nödvändigtvis bero på fel funktion. Kanske är batteriet som du vill testa med din enhet redan så tomt att du inte längre kan förse batteriprovaren med nödvändig energi.

 

Vad mäter en batteriprovare?

Med en batteriprovare mäter du batterispänningen. Med hjälp av resultatet får du reda på hur mycket energi som finns i det testade batteriet. Beroende på vald apparat, kontrolleras batteriets elektriska kapacitet antingen med eller utan motstånd. Det senare kan i vissa fall leda till ett förvanskat mätresultat, eftersom spänningen hos ett batteri förblir oförändrad utan motstånd. Om till exempel ett R6-batteri testas med motstånd, känner batteritestaren av den inre resistansen hos batteriet, vilket resulterar i att den återstående elektriska kapaciteten avleds. Alla tillgängliga batteriprovare är dock inte i stånd att göra detta.

 

Vårt praktiska tips: Välj rätt batteritestare

Välj en batteriprovare utifrån vilka batterier som oftast förekommer i hemmet eller på arbetsplatsen. När du väljer en batteriprovare med ett inbyggt batteri, drar du nytta av några andra funktioner som dessa enheter erbjuder. Å andra sidan är modeller utan egen strömförsörjning inte bara alltid klara att användas, utan i regel också billigare.

 

Vilka batterier kan mätas?

Blyackumulatorprovare

Det enkla svaret är: Alla, åtminstone nästan alla. Med mer än 60 % är batteriformatet Mignon, även kallad AA eller LR6 det vanligaste i Tyskland. Med ca 20 % följer Micro-batteriet (AAA eller LR03).

Enkla batteriprovare kan testa alla vanliga storlekar av universalbatterier som används i hemmet, inklusive olika knappceller och 9-volt-block.

Skapa en batteriprövare för tusentals euro för att kontrollera batterierna i fjärrkontrollen - det skulle väl ingen ha kunnat göra. Men att använda högklassiga och motsvarande dyra batteriprovare är mycket vanligt och användbart på vissa områden.

I bil- eller motorverkstäder är till exempel bilbatteriprovare med detaljerad visning av blybatterier i bruk, vilket är mycket lönsamt på grund av de regelbundet nödvändiga mät- och testförfarandena.

Det är också lämpligt för service för minnesbatterianläggningar i samband med solceller, vind- och vattenenergi.

Här finns det en batteritestare som faktiskt registrerar, protokollföra och exportera eller spara många parametrar som analys, delvis med automatiska provförlopp.