bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Vägg- och takfläkt ger alltid frisk luft

Takfläkt

Vägg- och takfläkt används överallt där ventilation via ett fönster inte är möjlig eller tillräcklig. Detta kan till exempel vara fallet i omklädningsrum, duschrum i källaren eller inomhus utan fönster. I vår lexikon får du reda på vilka typer av vägg- och takfläktar som finns och vad som ska beaktas vid köpet.

  • Användningsområden: Väggfläktar och takfläktar

  • Hur skiljer sig axialfläktar från radialfläktar?

  • Vad måste ICH tänka på

  • Vårt praxistipp: Väggfläkt med inbyggd fuktighetssensor

  • Vanliga frågor om väggfläktar och takfläktar

 
 

Användningsområden: Väggfläktar och takfläktar

Väggfläkt

Fläktar är en typ av fläktar som suger fuktig eller använd luft genom ett genombrott i väggen. De finns ofta i badrum som inte har några fönster. Grund: Utan ventilationssystem skulle den fuktiga luften snabbt leda till att mögel och dålig lukt bildas. Fläkten fungerar även i köket, tvättrummet eller i källarutrymmen. 

Oftast aktiveras de när du slår på ljuset och går sedan ett tag till när du stänger av lampan. Höljet till en fläkt behöver inte nödvändigtvis vara av vit plast, vilket var vanligt vid tidigare tillfällen. 

I handeln finns ett stort utbud av väggfläktar i olika utföranden och av olika material, t.ex. rostfritt stål.

 

Det är inte bara i hemmet som fläktar för vägg och tak används. Även i kontorsbyggnader luftar fläktarna storkök, lagerutrymmen och sanitära anläggningar. Om byggnaden befinner sig på en hårt trafikerad väg, är ett lämpligt luftutbyte möjligt även vid stängda fönster. Buller och föroreningar stannar utanför.

En enskild vanlig väggfläkt är vanligtvis inte tillräcklig för att ventilationen i större utrymmen ska kunna begränsas. I sådana fall monteras ett rörledningssystem under taket. En eller flera ventilationsfläktar skall anslutas till rörmynningen och leda ut frånluften. 

Ett annat alternativ är en central rörfläkt som monteras på ytterväggen. Här sugs frånluften också ut via ett rörledningssystem. Den här varianten har fördelen att det i ett rum som ska ljuda finns betydligt mindre ljudstörningar, eftersom fläkten är på utsidan av väggen och inte i rummet.

Ventilationssystem
 
 

Hur skiljer sig axialfläktar från radialfläktar?

Axialfläkt

Axialfläkt

Vägg- och takfläkt finns i olika former, inklusive axial- och radialfläktar. 

I fråga om en axialfläkt sitter fläktens vingar på en axel som sätts i rotation av en motor. Luftflödet löper parallellt med motoraxeln, alltså axial. Fördelarna med axialfläktar är de låga kostnaderna och det utrymmesbehovet som är hanterbart.

 
 

Radialfläkt

Radialfläkt

När det gäller radialfläktar placeras vingarna i form av en trumma. Luften sugs in parallellt med drivaxeln och styrs om med 90 grader. 

Radialfläktar finns i mycket kompakta utföranden och ger betydligt högre tryck jämfört med axialfläktar. Därför är de särskilt lämpliga för industriella tillämpningar. Fläktarna kan till exempel användas för fläktkåpor i köket.

 
 
 

Vad måste ICH tänka på

Vid köp av vägg- och takfläktar är luftflödet ett av de viktigaste kriterierna. Om flödet är för lågt valt är otillräcklig ventilation inte möjlig. Dessutom är fläktens diameter och nödvändig nominell spänning av betydelse.

För rörfläktar ska hänsyn också tas till rörsystemets diameter. Observera också att alla rörfläktar inte kan installeras var som helst i rörförloppet. Beroende på omgivningsförhållanden kan en stänkvattenskyddad modell med motsvarande IP-certifiering krävas. Vid användning under extrema förhållanden måste den maximala temperaturen för pumpens medel beaktas.

Rörfläkt
 
Rörfläkt

Alla fläktar kan inte byggas in i alla lägen. Kontrollera innan du köper, om du kan använda den modell du vill ha i den monteringsposition du behöver. 

Fläktens livslängd bör inte heller ignoreras. Vanligtvis kraftigare modeller med robusta kullager, mer drifttimmar än en fläkt som är mycket prisvärd. 

Med en liten fläkt för badrummet uppstår säkert inte frågan om det genererade lufttrycket, men i professionella sammanhang kan det snabbt bli en viktig punkt. I princip gäller att radialfläkt ger högre lufttryck än axialfläktar.

 
 

Vårt praxistipp: Väggfläkt med inbyggd fuktighetssensor

Väggfläktar med inbyggd fuktighetssensor visar sig vara mycket praktiska. När ett angivet tröskelvärde uppnås aktiveras fläkten självständigttills värdet faller inom det tolerabla området. Det är särskilt fördelaktigt för utrymmen som inte används ofta och där det råder viss grundläggande fuktighet, till exempel i källaren.

 
 

Vanliga frågor om väggfläktar och takfläktar

På vilket läge bör en rörfläkt monteras bäst?

Monteringen av en rörfläkt sker helst så långt under taket som möjligt. Där samlas vanligtvis den varma luften. För duschar eller andra anordningar där ånga uppstår bör fläkten däremot helst befinna sig direkt ovanför källan.

was att beakta vid installation av en badrumsfläkt?

En badrumsfläkt är i regel en axialfläkt som bara ger ett lågt lufttryck. Rörledningarna i badrummet får därför inte vara längre än 3 meter. Om detta värde överskrids kan den fuktiga luften inte ledas till rörets ände. Till följd uppstår kondensat som samlas i rörens inre. Därigenom kan mögel och oangenäma lukter bildas. Om det krävs en rörlängd på mer än 3 meter rekommenderas användning av en radialfläkt som kan ge ett starkare lufttryck.