bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att ta med till LED-signallampor

Inom signalområdet har LED-tekniken kommit till för länge sedan: De små lysdioderna informerar oss om statusen för olika maskiner, från små apparater till stora industriella anläggningar. Hur LED-signallampor fungerar och was ska beaktas när du köper, får du reda på i vår guide.

  • Signallampor - funktion och användning

  • Uppbyggnad av LED-lampor

  • Kriterier för signallampor med lysdiodteknik - vad är det som behövs?

  • Användningstips: Observera förkopplingsmotstånd!

  • FAQ - vanliga frågor om LED-signallampor

 

Signallampor - funktion och användning 

Lysdiodsignallampor

Signallamporna används för att visa en maskins eller en anläggnings tillstånd på ett visuellt sätt. Genom Blink- eller fast sken kan statusen för maskiner visas visuellt. Särskilt på arbetsytan med högt ljudutsläpp uppfyller lamporna en viktig signalfunktion. De monteras inte bara i industriella anläggningar eller instrumentpaneler; de spelar också en viktig roll i hemmet, till exempel inom hobbyområdet. Signallampor kommer till användning inom modellbygge, till exempel inom stora modelljärnvägar.

En högkvalitativ lampa med signalfunktion skapar ett tydligt igenkännbart, mycket starkt ljus och bländar inte. Beroende på användningsområde måste signalen inte bara vara tydlig på litet utan även på stort avstånd.

 

Uppbyggnad av LED-lampor

De klassiska lamporna i signalområdet ersätts alltmer med LED:er. I en LED-ljuskälla finns det mycket teknik i litet utrymme. Kärnan i varje lysdiod är en halvledarkristall som består av ett negativt doserat skikt med elektronöverskott och ett positivt doserat lager med överskott av hål. Halvledarkristallen - även kallad LED-krets - sitter på ett reflektortråg , med vilket ljusutbytet ökas. Led-chipet fäst på katoden förbinds med anod med hjälp av en lövtunn kvittstråd. När ström flyter in i flödesriktningen kommer en rekombination av elektroner med hålen. Vid denna process frigörs ljusblixtar (fotoner) som förstärks i reflektortråget - direkt börjar LED:en lysa. Vilken färg som uppstår påverkas av anslag och bearbetade halvledarmaterial. De känsliga komponenterna på insidan skyddas av plastkapseln mot yttre påverkan.

Överallt där signallampor används lönar det sig att byta till LED. De har ett brett spektrum av signalfärger och blir inte varma som vanliga glödlampor, som på grund av denna egenskap inte är lämpade för alla användningsområden. Stötar och vibrationer kan inte skada många LED-signallampor, lika gäller - beroende på kapslingsklass - för stänkvatten. Till de största fördelarna hör en lång livslängd och en mycket låg strömförbrukning av ljuskällan.

Lysdiodsignallampor
 

Signalljus med lysdiodteknik - det bör du vara uppmärksam på

 

Vid inköp av signallampor med lysdioder ska följande kriterier beaktas:

Ljusläge och signal: Huvudfunktionen för lysdiodsignallampor är belysningen. Vissa versioner kan inte bara skapa konstant ljus, utan även blinkande ljus. I vår online-butik finns dessutom ett urval av modeller som kan skicka akustiska signaler, alltså varningssignaler.  

Kapslingsklass: Beroende på användningsområde är kapslingsklassen särskilt viktig. Där många dammpartiklar, fukt eller extrema temperaturer uppstår, måste LED-signallampor vara utformade enligt detta. Var noga med kapslingsklassen när du köper, och kontrollera om den valda indikeringslampan till exempel är utformad för utomhusbruk och är stänkvattenskyddad.

Färg: Grön, röd, orange, gul eller vit? En stor del av de lysdiodsignallampor som finns att välja bland i vår onlinebutik är konstruerade för en färg. Flerfärgade varianter stöder oftast två eller tre ljusfärger som kan styras efter tycke och smak.

Livslängd: Signallampor med LED-teknik har en lång livslängd och får enligt tillverkarens uppgifter 50.000 till 30.000 drifttimmar, och några fler.

Anslutning och montering: För att kunna fästa nya lysdiodsignallampor, måste du beakta anslutningsmöjligheten. Förutom LED-signallampor med snäppfastsättning eller skruvfäste har många modeller en öppen kabel, är de utrustade för lödning eller med flatstiftkontakter vars storlekar sträcker sig från 2 mm till 6,3 mm.

Ljusstyrka och strålningsvinkel: Ljusstyrkan som avges i en viss riktning anger enheten Milicandela (mcd). Strålvinkeln (uttryckt i grader) är den vinkel i vilken signallampan avger ljus.

Andra särskilda egenskaper: Vid köp av en sådan lampa ska hänsyn tas till driftsspänning och -ström, lager- och omgivningstemperatur, invändig och utvändig reflektor eller förkopplingsmotstånd samt skydd mot omvänd polaritet. Även linsens form - rund, platt eller konisk - gäller att observera.

 

Vårt praktiska tips: Se förmotstånd!

Som för alla lampor med lysdioder gäller även för signallampor, att ett förkopplingsmotstånd behövs så att lysdioden inte skadas. Om för mycket spänning läggs på kan den förstöras. Speciellt för hobbyanvändare visar sig LED-lampor med inbyggt förkopplingsmotstånd vara praktiskt.

 

FAQ - vanliga frågor om LED-signallampor

Vilka färger täcker LED-signallampor?
De flesta lampor är enfärgade. I vår onlinebutik hittar du det största urvalet bland signalfärgerna grön, gul, röd, blå och vit. Dessutom finns ytterligare färger och flerfärgade varianter.

Hur stora är signallampor med lysdiod?
Led-signallampor finns inte bara i olika färger och former, utan även i olika mått. Storleken sträcker sig från en diameter med ensiffriga till ett tvåsiffrigt millimeterområde.

Vilken grad av skydd bör beaktas?
Detta beror på signalljuset. En stor del av LED-signallampor är konstruerade med kapslingsklass IP67 was, vilket innebär att de är dammtäta och skyddade mot tidsutdykning. Obs: Vissa modeller har olika skyddstyper fram och bak.

 

Was är LED:er?

Led:er möter oss idag överallt: Oavsett om det gäller trafikljus, TV eller belysning i privata och affärsmässiga rum. Genom sin långa livslängd, sin ringa storlek samt de variationsrika formerna och färgspekterna har LED:erna på kort tid slagit igenom gentemot glödlampor, halogenlampor och lågenergilampor. Bakom varje LED finns en hel del teknik, som vi i vår guide förklarar för dig kort.