bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om avståndsgivare 

  • Was avståndsgivare?

  • Hur fungerar avståndssensorer?

  • Vårt praktiska tips

  • Vilka är avståndssensorer?

  • FAQ - vanliga frågor om avståndssensorer

 

Was avståndsgivare?

Avståndssensorer används bland annat i automatiseringsprocesser av olika slag. Med hög precision mäter du avstånd eller övervakar avstånd, positioner, fyllnadsstånd eller längder. Beroende på enhetstyp finns mätområden i området mindre millimeter till flera hundra meter. Tack vare den kompakta formen kan avståndssensorer integreras i olika miljöer utan problem.

Användare av avståndssensorer är till exempel tillverkare av mät- och testanläggningar samt stimulans- och logistiksystem för en mängd olika branscher. Dessutom används de för nivåmätning och -kontroll, för mätning av stapel- och objekthöjder, för registrering av små föremål på stora avstånd, för positionsbestämning av hyllstyrenheter, lyftplattformar och lyftbord etc.

 

Lasersensorer lämpar sig för många användningsområden. Du kan mäta stående, rörliga eller vibrerande objekt. Även i svåra miljöer som robotterminaler, vid varma eller glänsande ytor, vid växlande färger på mätobjektet eller i ogynnsamma vinklar till laserstrålen, ger laseravståndssensorer exakta resultat.

Andra exempel på användning är parkeringshjälpmedel på bilen, dörröppnare, larmanläggningar, handtork, delmätning, avståndskontroll, tjockleksmätning, planaritetskontroll, formkontroll, avståndskontroll, tjockleksmätning.

 

Hur fungerar avståndssensorer?

Triangulation

Laser-distans-sensorer som arbetar enligt principen triangulering mäter med hög precision små avstånd. Du kan även använda dig av rörliga eller vibrerande mätobjekt.

En sensor projicerar med hjälp av en ljuskälla, oftast en laserstråle, en punkt på mätobjektet vars yta reflekterar det inslående ljuset. Detta reflekterade ljus möter beroende på avståndet från sensorn till mätobjektet i en viss vinkel på en apparaternes PSD. Via vinkelberäkning beräknas avståndet mellan mätobjektet och sensorn.

Fasförskjutning

Fasmätningsprincipen är lämplig för exakt mätning av större avstånd. Här räknar man ut avståndet till ett objekt med hjälp av fasförskjutningen mellan en ljusstråle som reflekteras av objektet och en referensljusstråle.

En laserdiod sänder en sinusformad laserstråle som delas upp med en halvgenomsläpplig spegel i en ljus mätljus och en referensljusstråle. Mätljusstrålen riktas mot objektet, reflekteras från dess yta och leds genom ett optik på mottagarelementet. Referensljusstrålen leds direkt till mottagarelement. Ljusstrålens varaktighet ger en fasförskjutning till referensljusstrålen, från vilken avståndet till objektet beräknas.

Time-of-Flight-teknik / tidsfördröjning

Avståndssensorer som arbetar enligt ljustidmetoden, även kallad Time-of-Flight-tekniken (TOF), kan mäta mycket långa avstånd upp till kilometerintervallet.
En laserdiod sänder en pulserande lågfrekvent laserstråle som reflekteras av mätobjektet eller en reflektor som används som mätpunkt. Den reflekterade strålen riktas mot en mottagarenhet, där den, beroende på avstånd, träffar upp med fördröjning. I den enhetsinterna analysenheten beräknas avståndet mellan mätobjektet och sensorn med hjälp av laserstrålens hastighet och uppmätta drifttid.
Vissa apparater mäter dessutom fasförskjutning för att ge ännu exaktare resultat.

Pulse-Ranging-teknik

En laserdiod sänder ut extremt korta, kraftfulla ljusimpulser, som reflekterar på mätobjektets yta och fångas av ett mottagarelement.
Den diskret utsända ljuspulsen har ett mycket högre energiinnehåll än den permanenta laserstrålen vid andra mätmetoder.
Fördelarna med Pulse-Ranging-teknik är att den fungerar oberoende av omgivningsförhållandena, ger exakta resultat och är störningstålig i förhållande till omgivande ljus och temperaturförändringar.

 

Vårt praktiska tips  

Inte bara avstånd, utan även ytreliefs kan mätas med hjälp av laser-distanssensorer. Till detta kan sensorerna röra sig rasterartat eller kontinuerligt över ytan som skall mätas.

 

Vilka är avståndssensorer?

Avstånd- och avståndsgivare skiljer sig framför allt i storleken på mätområdet. Från ett mätområde i millimeterområdet till stora avstånd på flera hundra meter finns passande enheter för alla typer av avståndsmätning tillgängliga.

Mätresultaten visas som analoga, i vissa fall som digitala signaler. Vissa apparater har dessutom en display där det fastställda avståndet visas. Det finns enheter med olika anslutningar och utgångar: Öppna kabeländar, NPN- eller PNP-utsensorer och mottaktsutgångar.

 

FAQ - vanliga frågor om avståndssensorer

Hur hög är mätnoggrannheten hos Laserdistansgivare? 

I allmänhet ger lasersensorer hög precision. Noggrannheten hos mätresultaten är dock starkt beroende av typ och sträcka som används. Avvikelsen ligger på vissa enheter i mikrometerområdet vid korta avstånd upp till några millimeter till centimeter vid större avstånd. Mer information finns i respektive produktbeskrivning.

Hur länge håller laseravståndsgivare?

Tack vare beröringsfri mätning arbetar en laseravståndssensor slitagefritt och har lång livslängd. Beroende på den miljö i vilken enheten ska installeras, finns sensorer med robust ytterhölje som skyddar mot stänkvatten, temperaturförändringar och annan påverkan och ger bra ljud under lång livslängd.

PNP eller NPN som utgångssensor?

Med gemensam positiv spänningsförsörjning (+V) väljer man NPN-utgivarsensorn, vid gemensam negativ spänningsmatning (-V) PNP-utgången. När en NPN/PNP ansluts till en programmerbar styrenhet (SPS), känner ingångssteget av sensorläget, men sensorn måste vara av samma typ som SPS.

Hur skiljer sig laseravståndsgivarna från billigare ultraljudssensorer?

Inom temat avståndsmätning föredras vanligen optiska sensorer som laseravståndssensorer, eftersom de har högre mätnoggrannhet än ultraljudssensorer som används i andra områden. Ultraljudssensorer skickar ut ultraljudspulser och utreproducerar tidsfördröjningen av det återsända Echos. Denna metod är mer mottaglig för störningar och kan ge felaktiga resultat, t.ex. vid hinder, mätningar av snedväggar eller mätningar av små avstånd.