bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om adaptrar 

  • Översikt över audioadaptrar

  • Anslutningar för audioadapter

  • Egenskaper vid audio-adaptrar

  • Kort och gott:

Översikt över audioadaptrar

Passar inte anslutningarna mellan uppspelningsenheter och anläggning, skapar audioadapter lösning. Tack vare den kontinuerliga vidareutvecklingen av många gränssnittsstandarder är adaptern på många områden en enkel lösning på de flesta anslutningsproblem. En annan användbar användning av audio-adaptrar är att de nödvändiga slotsen utökas. Finns redan alla gränssnitt, finns passande adapter för utökning.

Audiokabel med tele- och RCA-kontakter används sedan många år tillbaka i ljudområdet. Gränssnitten ger en analog signalöverföring med en avgörande fördel jämfört med digital överföring: Den analoga signalen kan enkelt dubbleras och projiceras utan att förlora på signalstyrka och kvalitet. Flera fördelare, så kallade Y-adapter, är de populäraste utökningsmodulerna för ljudsignalen.

En översikt av de vanligaste analoga audioadaptrarna:

Flerfaldig adapter för jackutgångar:

De fungerar som signalfördelare och möjliggör en utmatning av ljudkällan på flera mottagare. Ett enkelt exempel är användning på en mediaspelare eller en Smartphone. Med hjälp av fördelaren kan flera ljudutgångar med samma signal beläggas och ut samtidigt.

Företag kan använda denna adapter för att återge samma källa i flera hörlurar, TV-apparater och andra anläggningar.

Y-adapter och -kabel:

Ofta används denna adaptervariant för att byta en mono-RCA på stereo-kontakt. Ofta behövs den för anslutning av en subwoofer till en förstärkare. Y-kabeln gör det möjligt att ansluta en förstärkare med en mono-sub-utgång till en subwoofer som har två ingångar.

Stereo-RCA till 3,5 mm teleplugg:

Med hjälp av denna adapter kan bärbara datorer, smartphones och andra ljudkällor anslutas till en förstärkare eller en A/V-mottagare. Inte lämplig för mätutrustning och avancerade ljudkällor, eftersom störningssignalerna inte undertrycks tillräckligt av RCA-tekniken och de enskilda anslutningens kontakter inte är säkra på grund av avvikelserna. RCA-kontakter gäller som standard för slutanvändarenheter, men är inte att rekommendera för högkvalitativa studioenheter.

USB till teleplugg:

Universal Serial Bus (USB) är känd för att garantera dataöverföring av olika gränssnitt. Adaptermöjligheterna för USB-portar är nästan obegränsade. USB-kontakten kommer förr eller senare att ersätta telepluggen i konsumentområdet, vilket redan visas på aktuella smartphones och bärbara datorer. Moderna mobiltelefoner använder till exempel USB-C-teknik. Den passande adaptern gör det möjligt att använda vanliga utgångsenheter med telepluggar.

Anslutningar för audioadapter

RCA-kontakter

De anses vara standard för hushåll och små och medelstora företag. Tack vare den koaxiala konstruktionen är överföring av låga och höga frekvenser möjlig. Oftast används RCA-adaptrar för att kunna använda en teleplugg på 3,5 mm. T-adaptern lämpar sig för att utöka insticksslots till två kopplingar.

Din-anslutning

Din-kontakter är föråldrade och används endast i MIDI-området i privata hushåll. Inom industrin används din-kontakt för mikrofoner. Ibland ersätter XLR-gränssnittet kontakten. 

Teleplugg

Teleplugg-adapter har en uppgift, att ansluta alla telegränssnitt med varandra, genom att höja diametern eller förminska.

  • 2,5-mm-kontakter finns i små enheter som headset och mobiltelefoner, men hör inte längre till standarden. För vissa fickräknare och kabelutlösare för fotoapparater används dessa mikrokontakter. I studior används de för att synkronisera stereoanläggningar med kassettdäck och CD-spelare.
  • 3,5-mm-teleplugg hör till standarden för alla vanliga underhållningsmedier, t.ex. smarttelefoner, ljudkort och hörlurar.
  • 6,35-mm-varianterna är storkaliber och kan användas på alla enheter inom musikproduktion. Mixerbord, effektapparater, synthesizer, keyboards och andra enheter är utrustade med denna kontakt. Den här versionen är mekaniskt starkt belastbar och har en stor kontaktyta.

USB-anslutning

Headset, hörlurar, mikrofoner och andra uppspelningsenheter kan drivas via en USB-port, om anslutning finns. Teleplugg överför mindre spänning än USB-nav. Högkvalitativa studiohörlurar med höga resistansvärden dämpas under normal användning och inte fullt utnyttjade. Därför behövs en förstärkare. Jämfört med teleplugg överför USB-hubben mer spänning och ger hörlurarna mer effekt.

Egenskaper vid audio-adaptrar

Avskärmning:

Alla kablar och ledningar har avskärmning för störsignaler. Vid behov har audioadaptern även en skyddsmekanism mot störsignaler inbyggd. Man kan skilja på folieskärm, flätad skärmning och en kombination av båda.

Folieskärmning är vid höga frekvenser effektivare än flätad skärmning. Vid låga frekvenser är det tvärtom. I en boll av kablar och åtföljande störsignaler ger den en bra skärmning. Högkvalitativa audio- och studioanvändningar behöver absolut skydd mot störsignaler.

Stickkontakter och supersoft-mantling:

Ett supersoft-kabelhölje ger mer flexibilitet. På grund av denna förmåga är adaptrar med denna typ av mantel längre än trådlösa adaptrar. Positivt är att manteln förhindrar oönskade lindningar av kabeln.

Guldpläterade kontakter ökar ledningsförmågan och ger adaptern en högklassig look. 

Kort och gott:

Audioadaptrar kan mångfaldiga analoga signalkällor utan att kvaliteten försämras. Med Y-adaptrar ansluts apparater med två gränssnitt till varandra. Desto större störningssignalerna för adaptern, desto bättre bör avskärmningen vara. För optimal avskärmning måste de utsända frekvenserna tas med.