bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om IEC-kablar

  • Vad är en kallapparatkabel?

  • Vilka varianter av apparatkablar finns?

  • Vad bör jag tänka på när jag köper?

  • Kort och gott:

Vad är en kallapparatkabel?

Apparatkabel

Med en apparatkabel kopplas en elektrisk förbrukare, som utvecklar endast små mängder värme i drift, till elnätet – därför också namnet. Denna typ av strömkabel är inte lämplig för apparater som på grund av sin konstruktion producerar stora mängder värme, såsom strykjärn eller spisar. För detta behöver du en varm- eller varmpekabel, som vardera är konstruerad för högre temperaturer och som klarar av värmen. På sådana enheter är kablarna oftast fast monterade.

För kallapparatkablar får temperaturen inte överstiga 70 grader Celsius vid stiften. Det maximala strömflödet är fastställt till 10 ampere.

Kabeln mynnar vid en sida i en jordad kontakt, som gör att den kan anslutas i alla uttag. På andra sidan finns en särskild kontakt som du kan ansluta till förbrukaren med. Detta är den dubbla kallningen till kontakt. De är av standardtyp, så den strömkabeln kan användas för olika enheter.

Kontakttyp C13

På grund av olika typer av utrustning finns det dock vissa skillnader mellan kontakterna. Den vanligaste kontakttypen hör till namnet C13 och används på många olika typer av enheter, framför allt inom IT-området.

Den består av en sexkantig kontakt, i vilken tre kontakter är integrerade. Dessa är ytterledare, neutrala ledare och skyddsledare. Via ytterledaren förs spänningen medan strömmen flyter via neutralledaren. Skyddsledaren är ansluten till jordade kontakter i vägguttaget och skyddar mot elstötar genom att jordade ledningen.

Kontakttyp C-19

Förutom C13-kontakten finns det även andra kontakter som används i vissa applikationer. Det finns till exempel C19-kontakt som är utformad för högre strömlaster och som främst används för till exempel strömförsörjning av servrar. På denna är kontakterna dock vridna 90 grader, så att de bara passar i specifika uttag.
[Bild 3]

Kontakttyp C5

Även C5-kontakten, den så kallade klöverbladskontakten, återstår att se. Tidigare användes den framför allt i bildskärmar och bärbara datorer. Idag används apparatkontakt C13 eller tillverkarspecifika lösningar.

Apparatkabel
 

Vilka varianter av apparatkablar finns?

Varianter av kallapparatkabel

Hos Conrad hittar du en mängd olika IEC-anslutningskablar med olika kontakter och längder, så att du kan hitta en passande strömkabel för dina användning.

Den typiska IEC-kabeln har en jordad uttagskontakt på en och en apparatkontakt av typ C13 på andra sidan. På så sätt kan en förbrukare enkelt kopplas till elnätet. Tack vare standardisering kan du även använda samma kabel för andra enheter.

Med förlängningskablar kan du använda en kallapparatkabel om längden på kabeln som levereras av tillverkaren inte räcker. För svåråtkomliga anslutningar erbjuder sig vinklade kontakter, som löser problem med plats.

Vill du ansluta flera enheter till ett vägguttag, rekommenderar du så kallade Y-kablar. Som namnet antyder, delar denna en kabelsträng på två kontakter. Därmed behöver du ingen förgreningsdosa för att ansluta två enheter till ett uttag. Det minskar kabeltrassel.

 

Vad bör jag tänka på när jag köper?

Om du köper en apparatkabel, finns det några grundläggande uppgifter att ta hänsyn till för att hitta rätt kabel. Mät först bäst vilken kabellängd du behöver för att undvika senare problem vid anslutning.

De flesta strömkablar är utformade för maximal strömstyrka upp till 10 A. Maximal effekt ligger därmed vid 10 ampere * 230 volt = 2300 watt. Ingen enhet med passande uttag kan själv dra ut gränsen. Om du ansluter två strömhungriga enheter tillsammans via Y-kabel bör du ta hänsyn till detta.

De flesta kablar slutar i en jordad kontakt som passar i tyska uttag. I andra länder kan de behöva andra kontakter. Resekontakten löser problemet. Liknande gäller för själva apparatkontaktdon Den vanligaste formen är C13-kontakten, men med äldre enheter kan ännu andra kontakter behövas. En snabb blick på enheten skapar klarhet.

Om du blir osäker på köpet eller om du har andra frågor, kan du med hjälp av vår kundservice också gärna få personlig rådgivning.

 

Kort och gott:

Med en nätkabel med IEC-kontakt kan du koppla elektriska förbrukare till elnätet. Var noga med passande anslutning och rätt längd på kabeln kan du göra lite fel vid köp. Med det stora urvalet av olika längder och kontaktkonfigurationer hittar du rätt nätkabel för dina ändamål hos Conrad