bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att vara på anslutningskabel

  • Was anslutningskabel

  • Uppbyggnad av anslutningskablar

  • Fler valmöjligheter för anslutningskabel hos Conrad

  • FAQ - vanliga frågor om anslutningskablar

 

Was anslutningskabel

Anslutningskabel används för tillverkning av tillförlitliga elektriska anslutningar mellan lågspänningsnät och elektriska och elektroniska apparater. De är konstruerade för nätspänningen i Europa på 230/400 V (enfas/trefas) eller 120 V i Nordamerika och några få andra länder.

 

Uppbyggnad av anslutningskablar

  • Ytterisoleringen skyddar mot mekaniska, kemiska och termiska påfrestningar.
  • Innerisoleringen (ledarisoleringen) ger en bättre isoleringsgrad och ett extra skydd för ledaren, så att till exempel vid skador på ytterisoleringen blir kabeln inte omedelbart oanvändbar och de anslutna elektriska apparaterna skadas. De delvis normanpassade färgerna på innerisoleringerna ger en entydig tilldelning av ledarna.
  • Ledaren (själ) transporterar elektrisk energi och är för anslutningskablar vanligtvis utförd som fintrådig litzkabel

Anslutningskabel beskrivs med elektriska parametrar. Till dessa hör nominell spänning, strömtålighet, utrustning med eller utan skyddsledare samt användstemperaturområde. Provningsspänningen anger med vilken spänning isoleringens hållfasthet har kontrollerats.

Anslutningskablarna ska bestå av minst två ledningar vars ändar ska vara försedda med anslutning A och anslutning B. 

Anslutning A finns med många stickkontakter

Amerikansk kontakt

De kallas NEMA-kontakt (National Electrical Manufacturers Association), främst i USA och Kanada, och är utformade för spänningar mellan 125 och 600 volt vid 15–50 ampere. NEMA-1 är utförande utan jordad kontakt (även typ A).

CEE-kontakt

Röda kontaktdon för trefas-växelström med neutral- och skyddsledare och en nominell spänning på 400 V som en form av industri- och flerfaskontakter.

Engelsk stickkontakt

Kontaktdon, typ G (även BS 1363, British 3-PIN eller Commonwealth-kontakt), är från Förenade kungariket och är också standard i Irland, Singapore och Malaysia.

Euro-kontakt

Europkontakten (en 50075, även kontakttyp C) har utvecklats för skyddsisolerade apparater i klass II med låg effekt, så att de kan anpassas till lågspänningsnätet i hela Europa. För detta ändamål har en skyddsledare utelämnats. Denna europakontakt passar i många vägguttag i hela Europa, konstruerade för 220 till 250 volt, med undantag för Storbritannien, Irland, Cypern och Malta. Den maximala tillåtna längden på anslutningskabeln är 2 meter, den maximala tillåtna strömbelastning 2,5 ampere. 
Kontaktstift är så isolerade att den ledande delen inte längre nås med fingret när de spänningsförande kontakterna förs in i eluttaget.

Italien-kontakt

Kontakttyp L med tre kontaktstift. En skyddskrage runt uttaget är inte avsedd. Placeringen av stiften skyddar mot enpolig införing av kontakterna. Vanligtvis med 220 till 230 V växelspänning vid 50 Hertz.

Kablar/ledningar

Dessa kablar är avsedda för användning i kontakter med skruv- eller lödanslutning.

Ojordad rundkontakt

Kontakt eller profilkontakt (typbeteckning: CEE 7/17) har utvecklats för att - på liknande sätt som europakontakt - kunna användas i de flesta länder i Europa, när en enhet inte behöver jordad kontakt, men behöver en större ström än den är tillåten för europakontakt. Användning vid skyddsisolerade apparater med effekt upp till 2000 Watt.

Jordad kontakt, även platt eller vinklad

Jordad står för skyddskontakt och betecknar kontakt (CEE 7/4) och uttag (CEE 7/3), även som kontakttyp F. Anslutningen sker via en tretrådig ledning som ytter- och neutralledare och jordad. Begreppet ”jordad kontakt” är skyddat.

Kontakt Schweiz

Systemet SEV 1011 är en schweizisk norm för kontakt (internationell kontakt typ J). I utföranden med tre kontaktstift (typ 12, 13 och 23) är den mellersta, lätt förskjutna Pol för skyddskontakter. Systemet har en så kallad främre jordad kontakt och är polvändningssäker.

USA stiftkontakt jordad

NEMA-5-kontakten är uppbyggd som amerikansk stickkontakt NEMA-1, men med förskjuten, extra rund kontaktstift som skyddsledarkontakt. På så sätt är kontakten säker mot polvändning.

Anslutning B finns

  • CEE-uttag
  • Apparatanslutning i utförande som formsprutad 3-polig C13-IEC-kontakt
  • Öppen kabelände
 

Fler valmöjligheter för anslutningskabel hos Conrad

Kabellängd

Anslutningskabel finns i längder från 0,9 till 15 meter. För vissa kontakttyper är tillåten kabellängd bakom kontakten obligatorisk.

Kabeltyp

Märkningen ”H”, som är den första bokstaven, innebär att dessa anslutningskablar är harmoniserade i enlighet med europeiska standarder. Kablar från andra länder som inte har anslutit sig till denna harmonisering skall betecknas ”s” som första bokstav. Här anges även arean av enkelledarna, som för anslutningskablar räcker från 0,75 till 6 kvadratmeter.

Kategori

  • Strykjärnskabel, till exempel H03RT-F: För användning i torra rum. För anslutning av flyttbar strömförbrukare med låga mekaniska krav
  • Anslutningskabel för spis, till exempel som H05VV-F: För anslutning av mobila förbrukare av medelmekaniska krav i torra utrymmen (för tvättmaskiner, kylskåp, hushållsenheter). Får inte användas utomhus eller i kommersiella eller jordbruksrelaterade anläggningar.
  • Strömkabel
     

Egenskaper

  • Anslutningskabel med fasspiral vid CEE-utförande
  • Tvåpolig nätanslutningskabel med mellanbrytare

Anslutningskabeln måste uppfylla gränsvärdena i EU-direktivet om begränsning av farliga och skadliga ämnen (RoHS).

 

FAQ - vanliga frågor om anslutningskablar

Vilka regler eller standarder gäller för anslutningskabel?

  • Observera din VDE 0620-1, kontakt och uttag för hushållsbruk och liknande användningar - del 1: Allmänna krav, bilaga E: "Installation endast av personer med relevanta elektrotekniska kunskaper och erfarenheter!"
  • Arbeten på kablar får endast utföras vid spänningsfrihet.
  • Det ska alltid ersätta kablar med identiska funktioner. Till detta hör också färgen på inner- och ytterisolering.
     

Hur länge håller en anslutningskabel?

Livslängden på kablar uppgår till 30 till 50 år. Upp till 10.000 cykler uppnås.

Hur märks defekta kablar?

  • Synlig kabel- och/eller isoleringskross, särskilt på enhets- och öppningsöppningar och ställen med kraftiga böjanspråk
  • Korrosion på stift som minskar strömflödet
  • Komplett bortfall av den anslutna enheten
  • Strömfluktuationer
  • Omnormal Uppvärmning av kabeln