bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

 

Värt att veta om LED-lampor

Lampor med lysdioder belyser lägenheter, kontor, industribyggnader och till och med våra vägar. Hur LED-tekniken fungerar i detalj och vilka LED-lampor du kan välja mellan, får du reda på i vår "lysande" guide.

  • Lampor med lysdioder – förklara LED-teknik enkelt

  • Fördelar med LED-lampor

  • Lumen, konstruktion, lång livslängd - viktiga kriterier vid köp av LED-lampor

  • Vårt praxistipp: Design behöver ingen lampskärm

  • FAQ - vanliga frågor om LED-lampor

Lampor med lysdioder – förklara LED-teknik enkelt

Med LED-ljuskälla avses alla lampor som lyser med hjälp av lysdioder. Medan lysdioder ursprungligen endast användes för signaltillämpningar, ökade deras användningsområde med tiden. Genom den fortsatta utvecklingen av ljuskällan har en betydligt högre Leuchtkraft kunnat skapas. Det har skett en ökning av efterfrågan, massproduktion har kunnat drivas framåt och de höga priserna på lysdiodljuskällor har sjunkit. Men hur skapas ljuset nu konkret? Principen bakom den förklaras snabbt, Läs mer om den i vår guide

Fördelar med LED-lampor

Kallt ljus, högt pris, fördröjning vid tillkoppling och dessutom inte dimbar - fördomarna mot LED:er håller sig delvis envisa. Vid lanseringen av LED-lamporna var många konsumenter skeptiska och kritiserade framför allt de onaturliga ljusfärgerna och de höga inköpspriserna. Den lib-framställda glödlampan har dock ersatts av alternativa ljuskällor. Led-lamporna, som finns i olika storlekar, former och färger, spelar en stor roll.

Lysdiodlampor

Många konsumenter är övertygade om fördelarna med LED-ljuskällor. Om du använder belysning med lysdioder av hög kvalitet sparar du mycket ström jämfört med vanliga glödlampor. Även om du måste ta mer pengar i handen när du köper en LED, lönar det sig att investera snabbt tack vare den sparade strömmen och den långa livslängden. Till skillnad från vanliga glödlampor anses LED-ljuskällor vara mycket robusta och tåliga, dessutom blir de inte varma. Tack vare den låga värmeutvecklingen kan de användas för belysning inom många områden. På så sätt används lysdioder i små ljuskedjor, som drivs via batteri och som även kan lysa på ställen där varma glödlampor inte används. Led-lampor av hög kvalitet övertygar dessutom med naturlig färgsättning och ett högt ljusutbyte utan nämnvärt inledningsfas, vilket du kan vara på gång med andra energisparlampor.

För övrigt har ordet ”energisparlampa” i första hand grupperats i lysrörslampor, men i själva verket omfattar lågenergilampor även LED-lampor eller halogenlampor. Enligt en förordning från Europeiska unionen (EG) nr 244/2009) får endast belysningsartiklar som uppnår en viss effektivitet användas som energisparlampa. Typ av ljusproduktion spelar ingen roll. 

Tack vare sin kompakta konstruktion kan de små lysdioderna monteras på olika sätt, till exempel i klassiska LED-taklampor och LED-strålare, i LED-rör och i LED-lampor i olika former och storlekar.

Lumen, konstruktion, lång livslängd - viktiga kriterier vid köp av LED-lampor

Med LED-ljus kan du belysa hela bostads-, kontors- och industrirum eller skapa diskreta accenter. Vilken LED-lampa som är rätt för dig beror på många olika faktorer och användningsområde. Nedan följer de viktigaste köpkriterierna för lysdioder.

Konstruktion

Lysdioderna är ytterst flexibla och kan utan problem förvaras i olika lampor. I vår e-butik hittar du ett stort urval LED-ljuskällor i olika former, t.ex. klassisk form av en glödlampa, ljus och rör eller i ovanliga varianter som flaskor-, vaser- eller stjärnform. För speciella ändamål finns det även LED-speciallampor.

Sockel

Om du vill byta till LED-lampor, sker bytet i regel enkelt. Tänk på att du köper sockeln till LED-ersättningen. Sockeln med lysdioder fungerar precis som på vanliga lampor som Edison-gänga. På så sätt hittar du också gängavkänningen E14, E27 eller E40 i LED-området. I vår onlinebutik finns det också ”mer exceptionella” sockeltyper, till exempel i stav- och rörform.

Lumen-värde och Kelvin

Med den moderna LED-tekniken har det varit möjligt att målinriktat överföra de finaste ljusnyanserna. På så sätt finns det LED-lampor i olika vittoner. Beroende på var och för vilket ändamål din LED-lampa ska användas, bestämmer du ljustemperaturen, alltså ljusfärgen. Den uttrycks i kelvin. Ju mindre Kelvinvärdet är på förpackningen till din LED-lampa, desto varmare är färgen. Varmvit rangerar mellan 2.700 och 3.300 Kelvin, neutralvita lampor mellan 3.300 och 5.300 Kelvin och LED-ljuskälla med värden som sträcker sig längre, avger dagsljusvitt ljus. Beroende på belysningssituationen kan du välja dagsljusvitt ljus till exempel för arbetsplatsen, neutralt vitt i hemmet och varmvitt ljus för avslappning. Förutom lysdioder med vitt ljus erbjuder vi i vår e-butik ett urval av ljuskällor med många andra färgskiftningar. 

Värdet lm står för lumen, alltså ljusflödet, och avslöjar hur mycket ljus en lampa avger. När det gäller glödlampan kunde du dra slutsatser om en lamps ljusstyrka via den angivna watt-talet, för lysdioder är detta möjligt via lumen.

Strålningsvinkel

Strålningsvinkeln hos LED-lampor mäts i grader och ger information om möjlig diameter på ljuskäglan som skapas av en LED-lampa. Om du bara vill belysa en bild, faller valet på en ljuskälla med liten strålningsvinkel. För belysning av hela rum, till exempel med en LED-taklampa, rekommenderas en större vinkel. Led-taklampor hittar du i olika former och storlekar samt i olika lumen- och vindsområden.

Speciella funktioner

Vissa LED-taklampor och andra lampor med lysdioder är utrustade med olika extra funktioner. Så får du LED-taklampor som t.ex. med färgväxel, stjärneffekt eller till och med med inbyggd rökdetektor. Även när det gäller dimbarhet är LED-ljuskällan i sin föregångare lika bra. På så sätt kan du i en handvändning dimma din LED-taklampa, för att tillbringa en avslappnad kväll i diskret ljus.

Livslängd

Många tillverkare anger ett riktvärde för livslängd. Kontrollera och jämför informationen för att få så mycket glädje som möjligt av den valda ljuskällan.

Vårt praxistipp: Design behöver ingen lampskärm 

I LED-området spelar design en speciell roll. Även LED-Retrofits, som utformats speciellt för ett enkelt byte av standardglödlampor, kan ses - delvis även utan lampskärm. En mängd dekorativa LED-lampor i minimalistisk stil förvandlas snabbt till en riktig blickfångare.

FAQ - vanliga frågor om LED-lampor

Lysdiodlampor

Passar en LED-lampa i sockel med vanliga glödlampor?

Ja, LED-lampor hittar du i vanliga socklar som du känner till från glödlampor. 

Leuchtkraft hos lysdioder

Ja, var noga med att köpa information om ljusstyrka, ljusfärg och strålningsvinkel, för att hitta passande belysning för dina användningsområden. På så sätt kan du dra nytta av LED:ernas fördelar utan Leuchtkraft som glödlamporna

Kan lampor med lysdioder dimmas utan problem?

Endast specialriktade LED:er är dimbara. Om du letar efter dimbara LED-lampor, för att spara energi och utan större ansträngning skapa en behaglig ljusstämning för att avslappna, bör du vid köpet kontrollera om ljuskällan är dimbar eller inte.