bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta av med LED-drivenhet

Ljusavgivande dioder (LED:er) är ett energieffektivt och resurssnålt alternativ till andra ljuskällor. De behöver en störningsfri spänningsförsörjning, eftersom de annars flimrar, vilket leder till att ljuskällan blir obehaglig. ...

  • Vilka är LED-drivenheterna?

  • Grundläggande information om LED-drivrutiner

  • Vilka LED-drivenhetstyper finns det?

  • Kort och gott:

 

Vilka är LED-drivenheterna?

Vad är LED-drivenhet

Ljusavgivande dioder (LED:er) är ett energieffektivt och resurssnålt alternativ till andra ljuskällor. De behöver en störningsfri spänningsförsörjning, eftersom de annars flimrar, vilket leder till att ljuskällan blir obehaglig. 

Genom strömflöde värms dioden och därmed ledande. Eftersom dioder inte kan begränsa strömmen självständigt, skulle större ström flöda genom den ökade ledningsförmågan och dioden värmas upp ytterligare. För att kontrollera denna krets förkopplas drivrutiner som begränsar strömflödet eller ger konstant spänning. 

Varje LED-modul som används för belysning kräver därför en koppling i form av en elektronisk driftenhet som förkopplas till denna modul. Inom LED-tekniken kallas ett sådant förkopplingsdon för drift eller strömförsörjning, varvid drivrutiner ger en konstant ström (CC) och nätaggregat ger en konstant spänning (CV).

 

Grundläggande information om LED-drivrutiner

  1. Temperaturförhållanden
    för att garantera att drivrutinen fungerar på ett enhetligt sätt måste respektera tillverkarens maximala temperaturkrav. Temperaturerna bestämmer ibland LED-drivenhetens livslängd. Luftcirkulation kan påverka temperaturen hos en drivrutin positivt och därmed öka livslängden.
  2. Överspänningshållfasthet och EMC
    standarden IEC 61547 fastställer kraven för ljuskällor i bostads-, affärs- och industriområden samt för mindre företag. Standarden anger vilka immunitetskrav som ska uppfyllas. Dessutom anges provspänning för drivrutinen.
    EMC beskriver den elektromagnetiska kompatibiliteten för yttre störsignaler och immunitet mot störningar från nätström- och nätspänningsoegentligheter. För kompatibilitet mellan elektroniska apparater används en 55015 som anger gränsvärden och mätmetoder.
  3. Livslängd och felfrekvens
    innan en skrivare är ansluten måste klargöras vilka komponenter som är sammankopplade med varandra och hur höga spänningar som finns hos de använda LED-modulerna. I praktiken är komponenterna i idealfallet samordnade så att systemet inte skadas av undermåliga komponenter. Beroende på hur högkvalitativa drivrutinerna är, kan en drifttid på = 50.000 timmar garanteras. I genomsnitt är felfrekvensen vid en sådan högkvalitativ drivrutin ca 0,2 procent per 1.000 timmar. Lägre drivrutinerna har en högre felfrekvens vid lägre total fördröjning.
  4. Skyddsklasser och kontrollmärkning
    för LED-drivrutiner finns olika standardregler. Man skiljer mellan säkerhets- (en 61347), EMC (en 50015, en 61547, en 61000-3-2), prestanda (ED 62384) och energiförbrukning (en 62442-3). IP-numren anger registreringssystemets kapslingsklass. Drivrutiner som är verifierade med IP20 är avsedda för montering av vanliga inomhuslampor. Enheter med IP65 används till stor del för utomhusbelysning.

    Skyddsklass i och II
    hos apparater i skyddsklass i måste alla elektriskt ledande höljesdelar vara anslutna till skyddssystemet.

    Enheter av skyddsklass II har en förstärkt eller dubbel isolering mellan nätströmkretsen och metallhöljet. Vid användning av kablar med skyddsledare får denna inte anslutas till höljet.
  5. Montering av LED-drivrutiner
    i princip finns två monteringssätt. Å ena sidan finns det en fast montering i lamporna eller i lampenhetens hölje, å andra sidan kan drivrutinerna byggas in i ett mellantak. För elektriska apparater i oberoende drift gäller strängare riktlinjer för EMC.
 
 

Vilka LED-drivenhetstyper finns det?

Drivrutin för konstant strömdrift eller konstantspänningsdrift:

Led-drivenhet erbjuds som konstantströmkälla eller som elektroniska transformatorer med en konstant spänning. Drivrutiner med konstantspänningsdrift är i själva verket nätenheter, eftersom nätspänningen först omvandlas till önskad spänning. 

Om lysdiodmoduler ska användas vid en konstant strömkälla eller spänningskälla ska värmebelastningen beaktas. Lämpliga LED-drivenheter förhindrar en för stor termisk last.

Vilka LED-drivenhetstyper finns det?

Dimbara drivrutiner

Vilka LED-drivenhetstyper finns det?

En dimbar drivrutin ger tillsammans med ljusstyrningssystem några fördelar med:

  • Genom att dimma kan du spara kostnader och energi tack vare den minskade energiprestandan.
  • Det kommer att leda till mindre koldioxidutsläpp.
  • Du kan förverkliga olika ljusa ljusscenarion.


Dimbara drivrutiner kan styras via olika styrenheter. Analog eller digital styrning är möjlig, och den digitala styrningen har fått större genomslag på marknaden.

 

Kort och gott:

För att kunna välja passande LED-drivrutin måste man i förväg ta hänsyn till ett antal faktorer. Först och främst gäller det att ta hänsyn till de spänningar och den prestanda som krävs. Led-drivenheten bör aldrig väljas för liten. Om olika storleksenheter inte leder till ett enhetligt val, välj en drivrutin som har en 1/3 högre effekt än vad som faktiskt behövs. Ett annat urvalskriterium är den faktiska strömförbrukningen (i ampere) för lysdioderna. Ta dessutom hänsyn till inbyggnadssituationen. Om en lysdiod-drivare ska monteras på ett träelement krävs en blick på de termiska hörndatan och tillverkarens riktlinjer och mätvärden. I regel är LED-drivenheterna seriekopplade och har en konstantströmkälla. Med informationen från tillverkaren kan du skilja på levererande och mottagande prestanda.