bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

Mobil med seniormobilen

När mobiltelefoner på 1990-talet var överkomliga för en stor mängd människor, lärde många ungdomar, men även medelålders, sina kunskaper om den utrustning som då fortfarande var ganska billig. Hittills har tekniken naturligtvis förbättrats, smartphones är riktiga mångsysslare och hjälper till att organisera de många uppgifterna i vardagen. 

Men många som från början hade en mobiltelefon är nu i en ålder då man har svårt med de komplexa, moderna enheterna och pekskärmen. Detta beror på olika fysiska begränsningar. Men de vill inte avstå helt, eftersom denna teknik förenklar livet för den äldre generationen och dessutom ger säkerhet. Seniormobiler, som utmärker sig genom en enkel hantering med stora knappar och en stor display samt få utvalda funktioner. 

  • was senior mobil?

  • Vilka mobiltelefoner som är anpassade för seniorer?

  • Seniormobiler-funktioner

  • FAQs: Viktiga frågor om seniormobiler

Seniormobiler
 
 

was seniormobil?

De aktuella modellerna till mobiltelefoner och smarttelefoner är ofta modeller som av olika skäl inte är lätta att använda för äldre eller personer med handikapp. 

Ett antal tillverkare producerar därför mobiltelefoner för personer med hälsoproblem eller åldersrelaterade begränsningar, såsom synnedsättning, hörselnedsättning eller begränsad motorik. Fokus ligger alltid på användarvänlighet och enkel hantering. Seniormobilerna har till exempel en stor färgdisplay, stora knappar och en enkel menystyrning. På så sätt är mobiltelefoner till hjälp både i vardagen och i svåra situationer. Till exempel kan man snabbt få hjälp efter ett fall med hjälp av SOS-knappen.  

 
 

Vilka mobiltelefoner som är anpassade för seniorer?

Det finns tre typer av modeller som äldre kan välja mellan.

Senior-knappmobiltelefon

I dessa mobiltelefoner har man knappar som på en hemtelefon och oftast en belyst färgdisplay. Det finns alla relevanta funktioner, som möjligheten att ringa, skriva SMS samt snabbvalsknappar, väckarklocka, en nödropsfunktion och ofta en kamera. På Internet kan man dock inte använda dessa enheter, vilket även gör att appar inte fungerar. Eftersom knapparna ligger fritt rekommenderar vi att du köper ett passande skyddsfodral för mobiltelefonen, så att det till exempel inte skadas vid fall. 

Till seniorknapptelefoner

Fällbar mobil för seniorer 

Fällbara mobiler har samma funktioner och egenskaper som knapptelefoner, är alltså inte Internet-kompatibla. Bara att fälla upp det är skillnaden. På så sätt skyddas displayen mot repor. Dessutom kan du genom att öppna och stänga av själva tangentbordet låsa/låsa upp och avsluta samtal. Vissa fällbara mobiler har till och med en liten display på utsidan, där tiden eller namnet på det uppringande går att se.   

Till de seniorer fällbara mobilerna

Dual-SIM Senior Smartphone

Här finns, som med vanliga smartphones, en stor skärm med touch-funktion och två eller tre knappar. Enheten är internetkompatibel, så att alla appar kan laddas ner och användas. Samtidigt har seniorsmartphones en överskådlig utformning. Bildskärmens ljusstyrka, kontrast och storleken på text och ikoner kan anpassas efter egna behov.    

Till seniorsmartphones
 

Vår praxistipp: Senior Smartphone programvara för Android-enheter

Den som lätt kan hantera de aktuella smarttelefonerna, men ibland förlorar överblicken över de många installerade apparna, kan använda en särskild senior Smartphone-programvara. Denna gör alla kompatibla Android-smarttelefoner, till exempel från Samsung, till en lättanvänd, översiktlig mobiltelefon. 

 

Mobiltelefontillverkarna för äldre skiljer sig från de kända smarttelefontillverkarna. Därför är de större leverantörerna här i korthet följande:

Doro

Doro är ett företag från Sverige med säte i Tyskland. De första enheterna med speciella funktioner för seniorer lanserade företaget redan år 2007. Idag är den en av de ledande på marknaden inom seniormobil enhet och erbjuder en mängd olika möjligheter, från senior-knappmobil, vikbar mobiltelefon till seniorsmartphone.  

Emporia

Emporia Telecom GmbH & Co. KG med huvudkontor i Österrike utvecklar sina produkter enligt egna uppgifter i nära samarbete med målgruppen, till exempel genom att utvärdera produkttest och workshops. Detta är särskilt viktigt för att anpassa seniorhandlarerna till de äldres behov. Urvalet är stort. Det finns både mobiltelefoner för upp- och tillfällning samt med knappar och smarttelefoner. 

Seniorsmarthphone med stora symboler

BEA-fon

Det österrikiska företaget Bea-fon mobile GmbH har som mål att producera robusta mobiltelefoner som är lätta att använda. Dessa drivs ut i tre produktlinjer: Classic, Active och silver Line. Medan Active Line vänder sig till extremsportare, uppfyller de två andra linjerna kraven från användare med handikapp.  

TelMe

Telme är en samarbetspartner för Emporia Telecom GmbH & Co. G. Företaget har specialiserat sig på prisvärda mobiltelefoner för äldre och nybörjare, som kännetecknas av en bekväm hantering och bra prestanda. 

swisstone

swisstone är ett varumärke som tillhör det tyska företaget ITS GmbH, Doro AG. Swisstone-modellerna ska efter företagsuppgifter vara till stor glädje för användarna genom enkel hantering, tillförlitlig funktion och ett bra förhållande mellan pris och prestanda. 

 
 

Seniormobiler-funktioner

Jämfört med aktuella smartphones saknas seniormobiler på en mängd funktioner som många äldre människor inte saknar. Mycket viktigare är en enkel hantering med en enkel menystyrning och ett inbyggt batteri

För många äldre är dessutom följande frågor viktiga:

  • Stora knappar med tydlig märkning
  • Kontrastrik, ljus och stor display
  • Glidsäker yta, så att enheten ligger bra i handen
  • Programminne för telefonnummer
  • SOS-nödanropsknapp som utlöser nödsamtal eller nöd-SMS vid längre tryck
  • Direkt funktionsknappar
  • Överskådlig och lätt läsbar bruksanvisning
  • Enkel mobiltelefonladdare, helst med en laddningsstation
Seniormobil från Doro
 

Beroende på mobiltelefonanvändarnas individuella behov finns det mobiltelefoner för äldre som har ytterligare funktioner:  

  • Lämplig för den som hör dåligt 
  • Knappar med blindskrift
  • Upplyst knappsats
  • Talåtergivning, till exempel med uppläsning av de valda siffrorna
  • Röststyrning
  • Kamera för att kunna dela bilder eller videor med vänner och familj
  • Bluetooth®-funktion för att ansluta mobiltelefonen till andra enheter, till exempel handsfree i bilen eller Bluetooth®-aktiverade hörapparat
  • FM-radio  
  • Telemedicintjänster som till exempel att skapa ett EKG eller GPS-lokalisering som gör det möjligt att i nödfall hitta mobilanvändaren med hjälp av en spårningsteknik
 

Vårt praxistipp: Prata i lugn och ro trots hörapparater

Alla mobilanvändare som använder hörapparater bör se till att även deras framtida mobiltelefoner är kompatibla, eftersom det annars blir svårare att ringa med andra ljud. Modeller som är kompatibla med hörapparater använder olika tekniker. Till exempel överför en induktionsspole telefonsignalerna inte via handylhögtalarna, utan med hjälp av elektromagnetisk induktion. En förutsättning är att hörenheten även är inställd för att lyssna på indutivär. 

En annan möjlighet är överföring via Bluetooth®om hörapparater och mobiltelefoner har denna funktion. Båda metoderna minimerar störande buller.

 
 

FAQs: Viktiga frågor om seniormobiler

Hur fungerar nödanropsknappen på en mobiltelefon för äldre?

På många mobiltelefoner finns nödanropsknappen, även kallad SOS-knapp eller panikknapp på baksidan. Om den här knappen hålls intryckt i några sekunder, väljer telefonen automatiskt flera tidigare lagrade telefonnummer eller skickar SMS till dessa kontakter. I modeller med GPS-modul överförs dessutom mobilanvändarens lokaliseringsuppgifter.

 

Hur får ICH mitt telefonnummer till en mobiltelefon för seniorer?

Det långa mobilnumret är ofta svårt att komma ihåg och man kan inte hitta den anteckning på vilken man har antecknat det. Sedan finns det två sätt att ta reda på det egna numret.

Alternativ 1: Man går till inställningarna i mobiltelefonmenyn och väljer menypunkten "via telefon" eller "enhetsinformation". Vilken term som används beror på anläggningens version. I anslutning väljer du status eller status för SIM-kortet visas punkten "min telefonnummer". Bland dessa hittar du telefonnummer till seniorenheten.

Alternativ 2: Mobiltelefonens telefonnummer kan också hittas med hjälp av MMI-koden. Därtill väljer man att gå till mobiltelefon och tippar i nummerblogg *#62#, som telekom-kund *135#. Tryck sedan på samtalsknappen och direkt i anslutningen visas ett fönster med numret på displayen.

 

Finns det ett alternativ till seniormobiler?

Många människor i högre ålder vill inte tillhöra den ”gamla järnan” och stör sig vid namnet "seniormobil". Det är dock inte lätt att hitta alternativ till praktiska apparater, eftersom konventionella mobiltelefoner och smarttelefoner ofta har andra prioriteringar. Detta skulle till exempel kunna avhjälpas med den programvara som nämns i vår praxistipp för seniormobiler. Dessutom utvecklar de kända tillverkarna nu också förenklade modeller på sina mobiltelefoner och smarttelefoner. Här krävs dock lite sökning eller bra rådgivning för att hitta rätt enhet.