bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

      

Få information om videodigitalisering och game Capture

Analoga format har präglat det mediala landskapet sedan masskommunikationen inleddes. Men den har på mycket kort tid förlorat sin betydelse sedan datortekniken började vinna. Under tiden finns det bara analoga medier i perifera områden och speciella nischer. Deras betydelse för dokumentationen av tidigare händelser är dock fortfarande stor. Detta gäller även i hemmet, där det vid sidan av familjefotoalbum kan vara nödvändigt att säkra omfattande samlingar av gamla videoinspelningar digitalt.

Förutom dyra speciallösningar för offentliga institutioner som museer och arkiv finns det kraftfulla tekniska lösningar för ambitiösa privatanvändare, för att digitalisera, restaurera och optimera gamla inspelningar med videogramber. Den avgörande fördelen är att den långsiktiga försämringen av de uppgifter som finns tillgängliga på detta sätt kan stoppas. Framför allt magnetband som VHS- eller High-8-videokassetter uppvisar redan efter några år en massiv kvalitetsförsämring som ökar i takt med stigande ålder. Om däremot bilder finns i digital form, kan de arkiveras praktiskt taget utan förluster, beroende på det använda lagringsmediets egenskaper. Även om det uppstår nya problem i den digitala världen, som den snabba utvecklingen, som till och med på mycket kort tid har förlegat de allmänt etablerade standarderna, är lagring och bearbetning av mediala data mycket enklare och mycket mindre betungande än i den ”analoga världen”.

Digitala data kan mycket enkelt kopieras. På så sätt kan du inte bara göra säkerhetskopior. Det är också möjligt att enkelt utbyta data med släktingar eller vänner, was blir allt enklare genom den pågående digitaliseringen av alla delar av livet – till exempel via sociala nätverk. Till detta kommer den fallande lagringen av fysiska medier. Innehållet i hela flyttkartons från VHS-kassetter kan sparas på små lagringsmedier som passar till exempel USB-minnen eller SD-kort i byxfickan. Samtidigt kan data i allmänhet tolkas och visas av de flesta av de aktuella enheterna.

analog

För att digitalisera analoga videofilmer krävs en video-digitaliserare. Till de grundläggande egenskaperna hör tillgängliga gränssnitt för analoga in- och utgångssignaler och respektive digitala videoformat till vilka enheten överför det inlästa videoinnehållet. Dessa skiljer sig genom den använda video-codec, tillgänglig bildupplösning, bilduppdateringsfrekvens och den tillgängliga datakomprimeringen.

Gränssnitten för in- och utsignaler ska karakteriseras enligt följande:

AV

Termen används för att beteckna ”audio” och ”video”. Det finns inget eget av-gränssnitt. Termen har ofta använts och används fortfarande synonymt med det tillgängliga videogränssnittet för en analog multimediaenhet. Ofta är FBAS-videoutgång försedd med beteckningen av.

FBAS (färgbild-Aust-synkroniserad signal) via RCA-stickpropp

Via tre kablar med RCA-kontakter överförs en FBAS- eller komponentvideosignal. Bildinformationen visas inte separat efter ljusstyrka och färginformation, utan överförs som en sammansatt signal - vanligtvis via kabeln med den gula kontakten. De två andra kablarna (i allmänhet röda och vita kontakter) överför de båda kanalerna till stereoljud.

HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMI är ett vanligt gränssnitt för överföring av digitala video- och ljudsignaler. Eftersom det i och med den pågående digitaliseringen knappt finns någon analog terminalutrustning i vardagen har det blivit så gott som överflödigt att omvandla analoga till digitala data och vice versa vid överföring av multimediala data. HDMI-gränssnittet har därför, och inte minst genom sin enkla hantering som överföringsstandard, kunnat hävda sig. Genom mycket höga datahastigheter kan högupplösta videosignaler visas utan förlustfri kompression. Till exempel går det att överföra video i 4k-upplösning från HDMI 1.4.

S-video eller Y/C

S-videogränssnittet överför ljus- och färginformation från en analog videosignal var för sig. Det skiljer sig från FBAS-signalen, där färginformationen blandas in i ljussignalen. Resultatet är bredbandsmalare videosignaler, was som avsevärt ökar visningen av detaljer jämfört med FBAS-signaler. S-video överförs vanligtvis via den 4-poliga mini-din-kontakten. Dessutom är en överföring med SCART-kontakt möjlig, varvid man måste se till att både kabeln och ingången s-Video stöder sig, eftersom detta inte hör till SCART-standarden.

USB

SCART / 3 RCA adapterkabel 5 m

SCART-anslutningen är en europeisk standard för kontakter för överföring av ljud- och videosignaler, med vilken en harmonisering bör uppnås för anslutning av olika videoapparater. Som standard kan analoga RGB- och FBAS-signaler överföras, ibland även s-video. Digitala multimediastignaler stöds inte. Eftersom SCART-kabel överför analoga signaler, beror överföringens kvalitet direkt på kvaliteten hos den använda kabeln. På så sätt reducerar redan en kabellängd på mer än 3 meter bildkvaliteten avsevärt. Högkvalitativa kablar skiljer sig tydligt i synliga kvalitetsskillnader vid överföringar och täcker även alla 21 tillgängliga poler.

USB (Universal Serial Bus)

I kombination med digitalisering av video och Game-Capture-enheter används USB-gränssnittet i allmänhet för dataanslutning till datorn. Inte bara digital data överförs, utan även strömförsörjningen till en slutenhet säkerställs. Som universellt seriellt gränssnitt ansluter USB en mängd digitala kringutrustningsenheter till datorn, vilket möjliggör datautbyte utan problem. 

Kategori

Video PCI-kort

Med videoinstickskort kan analoga videosignaler omvandlas till digitala filer som sedan kan sparas eller vidarebehandlas på datorn. De är den interna motsvarigheten till de via USB anslutna lösningarna. Vanligtvis används PCI-gränssnittet på datorns moderkort för att ansluta systemet. Video-instickskort stödjer liksom de externa varianterna i allmänhet de vanliga analoga SD-videoformat som finns i PAL, SECAM och NTSC med upplösning på 720 x 576 (PAL) och 720 x 480 (NTSC) med formatberoende bildhastighet.

Video-klämmor

Videograbber är specialtillämpningar för att omvandla analoga till digitala videosignaler. Du behöver en medföljande maskinvarukomponent för inspelning av analoga källsignaler. Därför har de medföljande insticksboxarna oftast vanliga kabeluttag. Med videomaterial kan analoga videofilmer till exempel överföras från VHS-videokassetter eller en analog videokamera till ett digitalt format med motsvarande upplösning.

Game Capture

Streamingkonsoll

Streamingkonsoler är programmerbara användarfält som ”kör ut” fördefinierat videoinnehåll eller effekter med en knapptryckning, alltså blanda videoströmmen. De möjliggör en enkel kontroll över inspelade spel, som även enkelt kan realiseras under en live-videoöverföring. Innehåll kan bytas ut med en knapptryckning, effekter visas på några sekunder. Manöverknapparna är helt programmerbara och kan användas fritt. Ansluten är apparaten i regel via USB-anslutningen; ibland krävs även en extern nätenhet. 

Game Capture

Ett Game-Capture omvandlar bild- och ljudsignaler från en spelkonsol eller dator i stor utsträckning förlustfritt till en videostream som kan sparas som fil eller överföras till nätet. Fördelarna med Game-Captures jämfört med rent programbaserade system är en omfattande kontroll av den spelade streaming-signalen. På så sätt kan man för overlays lägga in egna grafik eller relevanta grafik- och spelinställningar som är av intresse, till exempel vid överföring av ett datorspel.