binaries/content/gallery/ccpjunior-se/banners/landing-pages/campaign-pages/energi/energi-1280x200.png/energi-1280x200.png/hippogallery:original

Energibesparingar: Hjälp till du med!

En stor utmaning för framtiden är den omdebatterade klimatfrågan och hur vi mäniskor påverkar miljön. Man kan tycka att det är svårt att ändra på gamla vanor att t ex cykla istället för att ta bilen, slopa flyget och allt det där man borde göra. Men även en liten förändring i rätt riktning är bättre än att inte göra något alls. Varje liten förbättring räknas: även om det kan verka löjligt, multiplicerat med 60 eller 160 miljoner människor, så spelar faktiskt även en liten insats som t ex du gör roll.

 

Vare sig det gäller ditt eget hushåll eller företaget där du jobbar kan några enkla åtgärder som dessutom är enkla att genomföra ha positiv effekt för vår planet och bevarandet utav den.

I motsats till vad man kanske tror är energibesparing enkelt och billigt och det finns många områden där enkla och effektiva tips kan appliceras: 

STEG 1: Spara el med LED

 

 

LED-lampor är idealiska för att spara energi och skapa en trevlig stämning. Men framför allt imponerar de med sin effekt och livslängd på upp till 50 000 driftstimmar. Det är möjligt att spara upp till 80% energi till skillnad från vanliga glödlampor. Dessutom värmer de inte och har fördelen att anpassa sig till all typ av belysning.

LED takbelysning LED vägglampor LED-lampor

 

STEG 2 : Spåra energibovarna

 

Hur ska man minska energiförbrukningen?

Som konsumenter vet man ofta inte vad som specificeras på ens elräkning och vad man kan göra för att påverka den. Saker som kostar i onödan är t ex fullt laddade batterier som fortsätter att laddas, att ha standby-läge på eller att använda gamla elektriska apparater. För att kunna spara energi är det viktigt att känna till sin elförbrukning. Energikostnadsmätare registrerar mängden el som förbrukas av en enhet under drift eller i viloläge. Ser du vad som kostar pengar är det lättare att bli motiverad och ändra sitt beteende och göra energibesparingar.

Energimätare för vägguttag Timers Grenuttag med strömbrytare

 

STEG 3: Spara vatten och värme

 

Spara vatten

Vi tänker nog sällan på hur mycket vatten vi förbrukar på en dag. Ca 140 liter per dygn faktiskt. Detta inkluderar personlig hygien, toalettspolning, disk, tvätt, matlagning, dricka etc. Hur ska man minska på detta duscha mer sällan är kanske inte så hygieniskt. Det man istället kan göra är att börja använda strålsamlare som är utformade för att reglera vattenflödet för att minska vattenförbrukningen på lång sikt. De kan fästas på nästan alla sanitetssystem som duschhuvud eller på trädgårdskranen.

 

Spara el vid uppvärmning

God reglering och optimala värmeinställningar sparar energi, minskar driftskostnaderna och skyddar miljön. Moderna värmereglage ökar inte bara komforten i vardagsrum och sovrum, de ger också sofistikerade funktioner för optimerad energiförbrukning och kostnadsbesparingar.

 

 
 

STEG 4: Börja använda solenergi

 

 

Med ett solcellssystem  anpassat till taket på huset eller på ditt kontor kan du värma upp vatten med gratis solenergi. Vid bra väder kan du sänka den dagliga kostnaden för varmvatten med i genomsnitt 70%. På sommaren kan du spara upp till 100%. På bara några år kan de besparingar du gör med hjälp av solteknologi täcka de initiala investeringskostnaderna. En annan fördel är att du inte längre är lika beroende av stigande olje- och gaskostnader.

Solcellsladdare Solcellssystem Solcellsbatterier Termiska solenergisystem