Köpt oftast

    Meest gekocht

    Högst betygsatta produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgivare

       Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    Mätvärden för potentiometer

    • Vad är en potentiometer?

    • Vilka typer av potentiometrar och -konstruktioner finns det?

    • Kriterier för val av potentiometrar - vad är det som är viktigt?

    • Slutsats: Köp rätt potentiometer

    • Vårt praxistipp: Observera resistensförlopp, rotationscykler och belastning

    • FAQ - vanliga frågor om potentiometrar

    Vad är en potentiometer?

    Relaterade ämnen runt potentiometern

    Potentiometrar

    Potentiometern är passiva komponenter, vars elektriska motstånd - till skillnad från ett fast motstånd - kan ställas in steglöst genom en mekanisk manövrering. De består av ett elektriskt isolerande stöd på vilket det egentliga motståndsmaterialet är monterat och en rörlig gripkontakt, även kallad slip. Potentiometern har alltid minst tre elektriska anslutningar, två för början och slutet av den egentliga resistansbanan och en för rörlig glidkontakt.

    På så sätt får man över det totala motståndet, å ena sidan, ett fast motstånd och, å andra sidan, ett steglöst inställbart motstånd genom mekanisk uppdelning av motståndsbanan i variabla delmotstånd. Vid skapande av spänning skapas en justerbar spänningsdelare med motsvarande delspänningar.

    Potentiometer används när du behöver göra en manuell reglering. Exempel på detta är varvtalsinställningen hos elverktyg, volym- och ljudinställningar på ljudenheter, reglering av utgångsspänning eller ljusnivån för belysning via en dimmer. Ett annat, mycket utbrett användningsområde i potentiometrar är den interna matchningen av elektriska och elektroniska kopplingar över olika resistansvärden eller genom användning som spänningsdelare.

     

    Vilka typer av potentiometrar och -konstruktioner finns det?

    Roterande potentiometer

    Mekaniskt skiljer man vid potentiometrar mellan vrid- och skjutpotis. En undergrupp av roterande potentiometer är trimpotentiometer. Dessa har ingen axel för att fästa en manöverknapp, utan oftast en platt spår, respektive ställskruv. De används med hjälp av en liten skruvmejsel.

    Vissa potentiometer, oftast handlar det om vridpotentiometer, har integrerat en extra brytare i ditt hus. Denna kopplingskontakt, som sedan påverkas vid en av de mekaniska ändlägen, använder man ofta för att till exempel slå på och av en enhet.

    En flerpotentiometer förenar två eller flera potentiometrar i en komponent. Här görs åtskillnad mellan en gemensam, alltså mekaniskt kopplad, och en separat inställningsmöjlighet med två knappar. Särskilda potentiometrar är de så kallade motor-potentiometerna. De kan användas både manuellt och med hjälp av den mekaniskt kopplade elektriska servomotorn. På så sätt är även en fjärrstyrd automatisering av inställningsoperationer möjlig.

    Trimmer

    De elektriska egenskaperna hos potentiometrar definieras av typen av motståndsmaterial och dess linearitet. Material som används för att reproducera motståndsmaterial kan vara ett kol- eller metallskikt, och det används också som motstånd för ledande plast och kompositmaterial av keramik och metall. Den senare kallas även kermet-potentiometern. Trådlindad potentiometer har en skruvformad runt den (oftast keramiska) isolerstomme som lindade motståndstråd som möjliggör högre elektriska förlusteffekter än en skikttpotentiometer.

    Man skiljer mellan potentiometrar med en - enligt manövreringsområdet - linjär motståndsförlopp och sådana med logaritmisk kurva. Logaritmisk potentiometer behövs om ett särskilt inställningsområde ska användas, till exempel för förstärkarkopplingar för volymreglage.

     

    Kriterier för val av potentiometrar - vad är det som är viktigt?

    Skjutpotentiometer

    Vid trimpotentiometrar efterfrågas ofta en särskilt exakt inställningsmöjlighet, för att göra jämförelsen mycket exakt och minimera driftavvikelser så bra som möjligt. För detta finns även flervanliga potentiometrar, som i stället för den vanliga 210° till 280° vridningsvinkel tillåter upp till 25 kompletta varv.

    Även vid vridpotentiometer finns flera versioner i olika nivåer. Med upp till 10 varv kan du även här ställa in inställningarna exakt med vridknappen.

    Skjutpotentiometer erbjuder alltid när du vill ha snabb manövrering, är eller ska registrera det aktuella läget snabbt och tydligt. Bredvid varandra möjliggör de också samtidig manövrering av flera skjutpotentiometrar, vilket är vanligt och nödvändigt för till exempel mixerbord med många skiftare.

     

    Slutsats: Köp rätt potentiometer

    Är en hög inställningsnoggrannhet nödvändig, så lämpar sig särskilt flervanlig spiralpotentiometer och trimmer. Skjutpotentiometer möjliggör en snabb manövrering och gör att skjutreglaget snabbt kan ses över med en blick. Vridpotentiometer och trimmer med vridvinklar på upp till 280° lämpar sig relativt universellt för de flesta standard-användningar och kombinerar ofta tillräcklig justernoggrannhet med snabb tillgänglighet till önskat värde.

    Flerfaldig potentiometer tillåter - efter behov - gemensamma eller separata inställningar. Särskilt i ljudområdet vid stereoanvändningar är de praktiska för att kunna justera volym- eller inspelningsnivå både tillsammans och separat. Trådlindad potentiometer är robusta och finns även för högre effektförlust.

    I potentiometertillbehör finns en mängd användbara komplement som knappar, fästmaterial, kopplingar, trimmernycklar, axelförlängningar, ledkopplingar och mycket mer.

     

    Vårt praktiska tips: Beakta vid byte av motståndsförlopp, rotationsvinkel och belastbarhet

    Om en defekt potentiometer behöver bytas ut bör man alltid se till att resistförloppet (linjär, positiv eller negativ logaritmisk) motsvarar originaldelen. Även vridningsvinkeln från stopp till stopp ska beaktas när en skala är monterad på enheten. Naturligtvis får inte heller den elektriska kapaciteten vara mindre än den potentiometerns som skall bytas ut.

     

    FAQ – vanliga frågor om potentiometrar

    Vad betyder märkningen ”10 k lin” på en potentiometer?

    Det numeriska värdet är motståndsvärdet i ohm, bokstaven ”k” står för kiloohm, en ”M” för megaohm. I detta fall alltså för motstånd med 10 kiloohm eller 10.000 ohm. Om inget annat anges eller märkningen ”lin” har anbringats bakom detta, är det en linjär potentiometer. En ”+” eller ”+ log” är däremot en positiv logaritm för potentiometern som motsvarar ”-” eller ”- log” för en negativ logaritm av motståndet.