bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 Värt att veta om vattendetektor

Vattendetektor ger möjlighet att upptäcka läckande fukt i god tid och därmed förebygga vattenskador. De används i privata hushåll, men även inom industrin och industrin och finns i olika utföranden. Vilka typer av vattendetektorer det finns och vad man måste tänka på när man köper, får du reda på i vår guide.

  • Was vattendetektor

  • Vilka typer av vattendetektorer finns det?

  • Vårt praktiska tips: Kontrollera regelbundet funktionalitet

  • Kriterier för vattendetektorn - vad är det som gäller?

  • FAQ – vanliga frågor om vattendetektorer

Was vattendetektor?

Vattendetektor fungerar som rökdetektorer, men de varnar inte för rökutveckling, utan mot läckande vatten. De består huvudsakligen av en styrenhet, en larmenhet och flera sensorer som kontinuerligt avkänner omgivningen. Mellan sensorerna råder ett elektriskt motstånd som minskar när vatten går upp och ner. Genom registrering av motståndsändringen utlöses en brytare och därmed ett larm. Det kan vara en akustisk signal (siren), en optisk indikator (LED-ljus), men även ett larm via SMS eller samtal, om det handlar om en vattendetektor som är inbäddad i smart Home. Eftersom vattendetektorn tidigt pekar på en vattenläcka gör det möjligt att reagera omedelbart och därigenom förebygga större skador.


Vattendetektor används i privata hushåll, företag och offentliga inrättningar, men även inom industrin. I princip kan installation av en detektorer rekommenderas överallt där utrustning, maskiner eller föremål som har en direkt vattenanslutning, är sammankopplade med en vattentank eller vanligtvis förses med vatten. Till exempel tvättmaskiner, diskmaskiner, duschkabiner, badkar, värmesystem och akvarier. Just på ställen i hushållet som är svåra att se, t.ex. under kökets rubrik, i tvättstugan eller i värmerummet, rekommenderas en vattendetektor, eftersom den i tid kan visa på läckage eller översvämning. När det gäller fastigheter som semesterbostäder, som inte kan kontrolleras permanent själva, är det också värt att ha en permanent övervakning med hjälp av en vattendetektor för att kunna agera snabbt, till exempel vid ett rörbrott.

 

Vilka typer av vattendetektorer finns det?

Vattendetektor finns i många olika utföranden och passar beroende på utrustning, funktioner och komplexitet för olika användningsområden. I många konventionella vattendetektorer är sensorerna direkt placerade på höljet - oftast på undersidan. Sådana detektorer används i regel direkt på marken. Utrustningen måste installeras så att den slår larm redan vid låg vattenutloppshöjd och inte reagerar först när rummet är fyllt med vatten i flera centimeter.

 

Vattendetektor med externa sensorer

Till skillnad från detta finns det vattendetektor med externa sensorer som kan monteras på väggen eller en höjd plats. De består av en central styrenhet och en kabel som vattensensorerna är monterade på. Dessa registrerar fukten i sin omgivning och vidarebefordrar informationen till detektorn. Vattendetektor med externa vattensensorer visar sig vara användbara i synnerhet inom industrin och handeln, eftersom det oftast finns mycket stora områden att övervaka. Ofta handlar det om så kallade vattenövervakare. Begreppen vattenövervakare och vattendetektor är inte riktigt skarpt åtskilda från varandra och används ofta synonymt. Vattenövervakare utlöser dock oftast inte bara ett larm, utan kan utföra ytterligare en åtgärd, till exempel genom att stänga av vattenflödet. För detta ändamål är de utrustade med en magnetventil som stänger inflödet så snart vattenreningssensorn registrerar fukt. Vattenövervakare används till exempel för att indikera förändringar i vattennivåer i tekniska anläggningar och på så sätt undvika vattenskador. När vattnet fungerar som medium Dessutom är vattenövervakare ofta monterade i tvätt- och diskmaskiner och övervakar vattennivåerna kontinuerligt.

Till vattensensorerna med externa sensorer

Batteri- och nätdriven vattendetektor

Dessutom kan vattendetektorn skiljas från batteri- och nätdrivna versioner. Den batteridrivna vattendetektorn är särskilt populär bland privatförbrukare. De har fördelen att de kan placeras var som helst utan att ett eluttag behöver finnas i närheten. Mindre flexibilitet erbjuder vattendetektor med nätdrift. De är dock ett bra val för permanent övervakning, eftersom de permanent får strömförsörjning och inget batteribyte behövs. Många nätdrivna modeller kan styra en annan enhet när en viss vattenhöjd nås (t.ex. i en osynlig tank). På så sätt kan vattendetektorn identifiera vattennivå och vid behov aktivera en pump, pumpa vatten och minska nivån. Vattendetektorerna som drivs med nät omfattar även enkla vägguttagsapparater. De har kabelbundna sensorer och drivs direkt i eluttaget.

Till batteri- och nätdrivna vattendetektorer
 

Vårt praktiska tips: Kontrollera regelbundet funktionalitet

För att veta om en vattendetektor fortfarande fungerar efter en längre tids användning bör den testas med jämna mellanrum. Vissa apparater är utrustade med en testknapp för detta ändamål. Om så inte är fallet kan du lätt slå på sensorkontakterna med vatten för att utlösa ett larm. I princip gäller det att se till att vattendetektorn skyddas mot smuts, så att den fungerar utan begränsningar och avger en stark varningston

 

Kriterier för vattendetektorn - vad är det som gäller?

När du bestämmer dig för att köpa en batteridriven vattendetektor, lönar det sig att använda handtaget till ett långtidsbatteri. Å ena sidan besparar du dig flera batteribyten, å andra sidan får de långsiktiga batterierna även ekonomiska fördelar. Om beslutet fattas om en nätdriven vattendetektor, bör du se till att kabellängden är tillräcklig och helst välja en enhet som automatiskt strömförsörjs från ett batteri vid strömavbrott. Justera alla funktioner till varandra innan du köper, och kontrollera hur apparater i den befintliga kopplingskretsen integreras och kan installeras. 

Vid yrkesmässig såväl som privat användning bör man se till att vattendetektorns larmton lätt kan uppfattas överallt. I en normal lägenhet räcker oftast en enkel apparat med ett larm på 85 till 90 dB, eftersom volymen i regel hörs även i grannrummen, så länge ingen lyssnar på musik tillräckligt högt. I ett hus med flera våningar kan vattendetektorer som styr vissa mottagningsenheter via radio eller WLAN vara användbara och vidarebefordra varningen. Trådlös vattendetektor kan kopplas samman med varandra och kan integreras i Smart-Home-system. De kan anslutas till den lokala larmanläggningen och skickar vid behov informationen direkt till din smartphone. På så sätt kan du reagera omedelbart i en nödsituation och vidta åtgärder som skyddar mot större vattenskador. Vattendetektor med trådlös eller WLAN-teknik rekommenderas även för övervakning på distans, eller när du ofta är på resande fot. 

 

FAQ – vanliga frågor om vattendetektorer

Was bemed att installera en vattendetektor?
Vattendetektorn bör alltid placeras så nära som möjligt på den eventuella vattenutloppet, till exempel direkt under disk- eller tvättmaskinen. Om sensorerna är för långt från enheten finns det risk för att den inte registrerar fuktigheten i tid, vilket gör att vattendetektorn inte kan varna för eventuell skada förrän vid ett senare tillfälle.

Min vattendetektor reagerar inte. Vad was?
För det första måste vi kontrollera elförsörjningen och eventuellt lägga till nya batterier. Sedan bör man kontrollera om sensorerna är fria från smuts. Om det handlar om en smart trådlös vattendetektor, kan det hjälpa till att släcka och installera om och lära sig om enheten från Smart Home-systemet. Varning: Många smarta vattendetektorer fungerar inte som fristående enheter, utan endast i kombination med en central styrenhet.